Καμπανάκι από επιστήμονες για το Αιγαίο

Μείωση παρουσιάζουν τα ιχθυαποθέματα στο Αιγαίο όπως τονίζουν οι επιστήμονες και διαπιστώνουν οι ψαράδες, ζητώντας τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία. Τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν, οι ψαριές σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας ολοένα και λιγοστεύουν. Ο λόγος είναι η υπεραλίευση, ειδικά στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου.

Αυτό δείχνει έρευνα που πραγµατοποίησε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και αφορά τους µήνες Ιανουάριο - Μάιο 2011. Τα πιο συνηθισµένα είδη (σκορπίνα, µπαρµπούνι, σουπιά, γόπα και κακαρέλος) που αλιεύονται στην περιοχή µειώθηκαν κατά 60% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

Η μείωση μάλιστα χτυπάει κόκκινο στα πιο εμπορικά είδη ψαριών. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μείωση έως και 88% στη συναγρίδα, στον σαργό, στις κουτσομούρες, στα λυθρίνια, στα σκαθάρια.

Οι ειδικοί του Αρχιπελάγους τονίζουν ότι οι βασικές αιτίες για την πτώση των αλιευμάτων στο Ανατολικό Αιγαίο είναι δύο. Η Ελλάδα, λένε, πρωτοστατεί μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις παράνομες και καταστροφικές μορφές αλιείας αλλά και στην αλιεία χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Το Αρχιπέλαγος δέχεται συχνά καταγγελίες για παρανομίες. Δηλαδή για μηχανότρατες και βιντζότρατες που αλιεύουν σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές παραβιάζοντας την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Μία άλλη παράνομη μορφή αλιείας που διαπιστώνουν οι επιστήμονες της οργάνωσης είναι αυτή με τη δυναμίτιδα. Τέτοιες πρακτικές έχουν παρατηρηθεί στη Νότια Νάξο, στην Αμοργό, στην περιοχή γύρω από τα Κουφονήσια, στη Νότια Κρήτη.

Ακόμη, πρόβλημα αποτελεί και η ερασιτεχνική αλιεία με ψαροντούφεκο, κατάδυση και υποβρύχιο φωτισμό. Και οι δύο αυτές μορφές αλιείας έχουν ως αποτέλεσμα την εξάντληση των ήδη επιβαρημένων ιχθυαποθεμάτων της παράκτιας ζώνης.

tanea.gr

ikariastore banner