Το ‘χεις κάνει κι εσύ, είμαι σίγουρη. Μόλις γυρίσεις από την Ικαρία, μόλις περάσουν λίγες μέρες και ξεπλυθεί το χώμα της Λαγκάδας απ’ τ’ αμάξι, μόλις πέσουν οι πρώτες βροχές, ή όταν μαζευτείτε στο πρώτο χειμωνιάτικο κάλεσμα, ανοίγεις το Google και γράφεις «Ικαρία». Να δεις, τί έγινε τόσο καιρό που έλειψες;

Φύτεμα Ευδήλου, Ιούλιος 1978. Χορεύουν Γιώργος Κατσας, Μορφία Πουλιανού του Αλέξη, Χρυσόστομος Ορφανός, Θεόφιλος Βάζος, Φανή Ορφανού και Ανδρέας Κακοσούρης.

Ιωάννα Παπουτσή για τη σειρά “Η Ικαρία του Χτες” του ikariamag.gr

Φύτεμα Ευδήλου, Ιούλιος 1978. Χορεύουν Αλέξης Πουλιανός, Γιώργος Κατσάς, Ελβίρα Πουλιανού Κυπριώτη, Χρυσόστομος Ορφανός, Φανή Ορφανού και Μορφία Πουλιανού. Όρθιοι πίσω η Αγάπη Βάζου Κακοσούρη και ο μικρός Ανδρέας Κακοσούρης.

Ποτέ μου δεν έμαθα να παίζω τον Καριώτικο. Βιολί από 7 χρονών, 8 χρόνια κλασικό ωδείο, 5 παραδοσιακό στη σχολή του Μεγάλου Δασκάλου Αριστείδη Μόσχου και δεν κατάφερα ούτε μια φορά να ικανοποιήσω οικογένεια και φίλους

Στο χορό δεν υπάρχουν ικανότητες βρε! Ουρές δεν κόβονται όταν δε χορεύεις καλα! Όχι στο δικό μας χορό, όχι στο δικό μας νησί. Μόνο προθέσεις και αισθήματα. Έχω σταματήσει εδώ και καιρό να κοιτάω τα πόδια στον καριώτικο. Μόνο τα μάτια κοιτάω πια. Ειναι και αυτή η ωραία αγκαλιαστή λαβή που σε διευκολύνει να κοιτάς ψηλά, στα ίσια, στην καρδιά του χορού, στην ουσία του κάβου.

Ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Λεωνίδας Μπαλάφας συμπράττουν επί σκηνής σε μια μεγαλειώδη συναυλία στην Πλατεία Νερού, στις 10 Ιουνίου 2016 και ο Φώτης Σιώτας παίζει έναν δυναμικό καριώτικο, σε μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή με τη σύμπραξη της υπόλοιπης ορχήστρας.

29/10/2015 - 10:28Πέρα

Δώστου, δώστου, δώστου πέρα, μακριά πολύ όσο δεν φτάνεις και όσο δεν τους φτάνεις. Όσο δε φαντάστηκες ότι μπορεί να φτάσεις, ως εκεί που ονειρεύτηκες και ως εκεί που δε μπορεί κανείς να σε γυρίσει, δώστου πέρα και πιο πέρα, από κάθε όριο, να σε ψάχνουν και εσύ να μην αναγνωρίζεις τον εαυτό σου και να μη γυρνάς να δείς τι αφήνεις.

Έχεις ξαναδεί ποτέ τον καριώτικο με την υποκειμενική λήψη ενός χορευτή του; Ο καλός αναγνώστης Νάσος Βούλγαρης έστειλε στο ikariamag.gr το παρακάτω βίντεο στο οποίο χορεύει τον Ικαριώτικο στο φετινό πανηγύρι της Λαγκάδας έχοντας τοποθετήσει μία κάμερα GO PRO στο μέτωπο του.

Στην Ικαρία, βρέθηκε ο διάσημος σεφ, Τζέιμι Όλιβερ, προκειμένου να βρει το μυστικό της διατροφής που εξασφαλίζει τη μακροζωία στους κατοίκους του νησιού και να γυρίσει ένα επεισόδιο για την εκπομπή μαγειρικής που παρουσιάζει. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο Τζέιμι Όλιβερ, δεν έχασε την ευκαιρία και χόρεψε τον παραδοσιακό χορό του νησιού, τον Ικαριώτικο.

Πρώτη από τις 3 εμφανίσεις του Γιάννη Χαρούλη και της μπάντας του στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα το καλοκαίρι του 2015 . Ικαριώτικος - Πέρα στου χωριού τη βρύση.

Σελίδες

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr