ΙΚΑΡΙΑ: Αντιμιζέρια, αλληλοβοήθεια και αλλαξιές

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούω συνεχώς για το πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα στην Ικαρία από την υπόλοιπη Ελλάδα –και κυρίως την Αθήνα- της οικονομικής κρίσης.

Καθαρός αέρας, χαλαρή διάθεση αλλά κυρίως μεγαλύτερη αυτάρκεια. Όλα αυτά κάνουν τους περισσότερους ‘καριώτες να είναι αισιόδοξοι σε μια εποχή μιζέριας, απαισιοδοξίας και κατάθλιψης.

Υποθέτω ότι το οικονομικό σύστημα που μας έφερε ως εδώ θα καταρρεύσει, με πολύ μεγάλο κόστος όμως για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Κάθε φορά που ανεβαίνω στην Αθήνα αισθάνομαι ένοχη που χαμογελάω, η λογική της καθημερινότητας εκεί σε θέλει να ασχολείσαι μόνο με τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης και την προπαγάνδα της τηλεόρασης. Ο κόσμος, εξαθλιωμένος και εξοργισμένος, ανακυκλώνει αυτή τη μιζέρια και πέφτει ολοένα και σε μεγαλύτερη αδράνεια ενώ η ουσία- κατά τη γνώμη μου- βρίσκεται στην προσπάθεια ανεύρεσης μιας λύσης, έστω και προσωρινής, για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Εδώ, λοιπόν, στην Ικαρία που ακόμα το κεφάλι μας δεν είναι τόσο συννεφιασμένο, μπορούμε να ξαναεφαρμόσουμε μια πρακτική που παλιότερα ήταν ένας σημαντικός τρόπος εμπορικής δραστηριότητας του τόπου.

Αλλαξά ονόμαζαν οι πιο παλιοί το να ανταλλάσσεις τα προϊόντα από τον κήπο και το σπίτι με άλλα του γείτονά σου. Ή κυρίως, το να "πληρώνεις" για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με το δικό σου προϊόν ή τη δική σου εξυπηρέτηση. Αυτό στην ουσία δε σταμάτησε ποτέ να γίνεται, απλά μειώθηκε η συχνότητα αυτής της δραστηριότητας κατά την αστικοποίηση των μεγάλων οικισμών του νησιού.

Η ιδέα είναι να μην αφήσουμε τίποτα να πηγαίνει χαμένο αλλά και να αναβιώσουμε μια οικονομία –παράλληλα με τη συμβατική- ανταλλαγής, αλληλεγγύης και ανακύκλωσης χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Παραδείγματα ανταλλακτικού εμπορίου έχουν υπάρξει με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Δίκτυα, τράπεζες χρόνου, ανταλλακτικά παζάρια μπορούν να λειτουργούν και υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων αλλά και να γίνουν ευρύτερη πρακτική.

Λεφτά δεν υπάρχουν  για τον περισσότερο κόσμο, παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που πρόθυμα μπορούν να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο υλικά και ηθικά για να μη χαθεί το χαμόγελο και η αισιοδοξία, για να εξακολουθούμε να έχουμε ποιότητα ζωής.

Πρακτικά τι κάνουμε όμως;   

Μετρηθείτε βρε παιδιά!
Το πιο βασικό είναι να προωθήσουμε την προσπάθεια, να δούμε ποιοι είμαστε και τι είμαστε πρόθυμοι και διατεθειμένοι να κάνουμε. Εγγραφόμαστε λοιπόν στο δίκτυο και μεταφέρουμε τα νέα του σε όσους πιστεύουμε ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

Τι προσφέρω; Τι χρειάζομαι;
Καταγράφουμε  τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας: Οι περισσότεροι έχουμε κήπους που παράγουν περισσότερο από αυτό που καταναλώνουμε. Ακόμα έχουμε πράγματα που μας είναι άχρηστα και πιάνουν χώρο στο σπίτι. Ακόμα και αν χρειάζονται επιδιόρθωση μπορεί να είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλο. Καταγράφουμε ακόμα και ορθοπεδικά ή ιατρικά βοηθήματα (μπαστούνια, πατερίτσες, ζώνες οσφύος, κολάρα κλπ) που μας έχουν ξεμείνει τα οποία μπορούμε να δανείζουμε αν υπάρξει ανάγκη και κοστίζουν πάρα πολύ ακριβά. Ιδιαίτερα χρήσιμα για τους νέους γονείς είναι αντικείμενα για μωρά και παιδιά (κούνιες, καρότσια, μάρσιποι κλπ). Ευνόητο είναι ότι δεν δίνουμε στους άλλους εντελώς άχρηστα και χαλασμένα αντικείμενα…

"ΚΤΕΛ" Ικαρίας
Συγκοινωνίες στο σύνολο της Ικαρίας δεν υπάρχουν εκτός από ελάχιστα δρομολόγια και η βενζίνη πλέον κοστίζει πολύ ακριβά. Οργανώνουμε τις διαδρομές μας όπου είναι αυτό δυνατόν μαζί με άλλα άτομα και μοιραζόμαστε τη βενζίνη. Η διαφορά μηνιαία θα είναι τεράστια. Και εννοείται συνεχίζουμε το παραδοσιακό ωτοστόπ.

Τι ξέρω να κάνω;
Καταγράφουμε τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας σε επίπεδο εργασίας. (Ηλεκτρολογικά, ηλεκτρονικά, υδραυλικά, ξυλουργικά,  αγροτικές εργασίες, διάθεση οχημάτων, μαθήματα οποιουδήποτε τύπου, φύλαξη παιδιών κλπ).

Να οργανωθούμε:
Οργανώνουμε σε πρώτη φάση ανταλλακτικά παζάρια, να γνωριστούμε κιόλας.
Σε δεύτερη φάση αναρτούμε σε κεντρικά σημεία στην Ικαρία πίνακες με τα προσφερόμενα αντικείμενα και εργασίες. Οι σύλλογοι εδώ μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι.  Εννοείται ότι λόγω των αποστάσεων αναρτάμε τα πάντα και στο Ίντερνετ, σε μπλογκ και σε γκρουπ στο facebook.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με θετική διάθεση και αισιοδοξία. Είναι σημαντικό επίσης να εξετάσουμε ρεαλιστικά τι μπορούμε να διαθέσουμε και τι όχι, για να μην απογοητεύσουμε και απογοητευτούμε στη συνέχεια, αλλά να είναι ένα σχέδιο υλοποιήσιμο χωρίς να μας επιβαρύνει.

Όσοι ενδιαφέρονται για την προσπάθεια επικοινωνούν στο marina.lagou@gmail.com ή με προσωπικό μήνυμα στο facebook (Marina Lagou) για να συγκεντρώσουμε προϊόντα και υπηρεσίες.

Άντε και καλή αρχή! 

Μαρίνα Λαγού για το ikariamag.gr| η Ικαρία... αλλιώς!
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook


Διαβάστε τις άρθρα του ikariamag για την ανταλλακτική οικονομία στην Ικαρία, εδώ.
Διαβάστε επίσης την εβδομάδα αντιμιζέριας των ελεύθερων πτήσεων, εδώ.