Η Σάμος στον παγκόσμιο χάρτη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Συνέντευξη Τύπου για τη συντονισμένη προσπάθεια του Ινστιτούτου "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ" και πανεπιστημιακών φορέων με στόχο την ανάδειξη του Αιγαίου σε πόλο έλξης της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας με αφετηρία τη Σάμο.

photo

Ανοικτή Συνέντευξη Τύπου για τη συντονισμένη προσπάθεια του Ινστιτούτου “ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ” και πανεπιστημιακών φορέων με στόχο την ανάδειξη του Αιγαίου σε πόλο έλξης της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας με αφετηρία τη Σάμο. Η συνέντευξη πραγματοποιείται την Πέμπτη 9 Ιουνίου, 7μμ, στο Βαθύ (Ξενοδοχείο Samos City Hotel). 

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ το τελευταίο διάστημα συντονίζει μία συλλογική προσπάθεια επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων, Ελλήνων καθηγητών που διαπρέπουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να μπει η Σάμος, η Ικαρία, οι Φούρνοι και γενικότερα τα νησιά του Αιγαίου στον παγκόσμιο χάρτη εξειδικευμένης κατάρτισης φοιτητών και νέων επιστημόνων. Η αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της Σάμου, αλλά και της ιστορίας του νησιού εδώ και καιρό αποτελούν τη βάση για την ερευνητική, εκπαιδευτική δράση του Ινστιτούτου.

Με αυτόν τον τρόπο έχουν γίνει τα πρώτα βήματα στη σωστή κατεύθυνση: το νησί να μετατραπεί σε πόλο έλξης φοιτητών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Με τα προγράμματα σπουδών study abroad, από πανεπιστήμια της Αμερικής, Ασίας και της Ευρώπης, φιλοξενούνται στο νησί ήδη δεκάδες  φοιτητές και καθηγητές.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επωφεληθούν και τα γειτονικά νησιά (αν. Αιγαίο, Βορ. Δωδεκάνησα), όπου το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ διαθέτει ερευνητικές βάσεις και σταθμούς

Έτσι, βασιζόμενοι για πρώτη φορά στα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε νησιού, γεννιέται ένας υγιής, ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης. Εφόσον μάλιστα με αυτήν την πορεία δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις (επιστημονική γνώση και έρευνα), τότε, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, θα μπορούσε να προκύψει ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο και σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, ανεξάρτητα από την τουριστική περίοδο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και μετά από πολύμηνη προεργασία, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Texas at Arlington, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ξεκινάμε αυτές τις μέρες ένα ακόμα  πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα. Στόχος, η αξιοποίηση των εφαρμογών της πληροφορικής στην έρευνα για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.

Η διδασκαλία του εκπαιδευτικού προγράμματος εξελίσσεται στη θαλάσσια ερευνητική βάση του Ινστιτούτου  στη Σάμο - όπου ήδη βρίσκεται ομάδα φοιτητών κα καθηγητών από το Τέξας των ΗΠΑ - και στα εργαστήρια του Δημόκριτου στην Αθήνα. Το πρόγραμμα σπουδών βασίζεται στα στοιχεία από την πολυετή έρευνα και δράση του Αρχιπελάγους. 
Στη συνέντευξη θα παρουσιαστούν και στοιχεία του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος από τους:

Δρ Φιλία Μακεδών, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικών Πανεπιστήμιο Τέξας, Άρλινγκτον, ΗΠΑ
Κώστας Μ.  Σοφούλης , Καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου
Δρ Μανώλης Μαραγκουδάκης, Λέκτορας, στο τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θοδωρής Τσιμπίδης, Δ/ντής ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ, ΙΘΠ
Αναστασία Μήλιου, Υδροβιολόγος, Συντονίστρια Έρευνα & Δράσεων Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ, ΙΘΠ

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τις δυνατότητες ουσιαστικής ανάπτυξης του νησιού στη βάση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Καλούμε τους φορείς και τους ΟΤΑ να ενημερωθούν για τις παραπάνω δράσεις και να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη στήριξη αυτών των δραστηριοτήτων στο νησί.

Για το Αρχιπέλαγος, ΙΘΠ

Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας

Τηλ: 22730 37533, 22730 31862

 

ikariastore banner