Η ομιλία του Βουλευτή Σάμου Βαρδίκου για το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ  ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ KATA ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ: «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» (Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Mπροστά στα νέα μέτρα με τις πλατείες γεμάτες αγανάκτηση, με όλους εμάς τους κυβερνητικούς Βουλευτές σε κατάσταση οριακή, η συνείδησή μας επιβάλλει να δώσουμε τη μάχη, αναλογιζόμενοι τις βαριές μας ευθύνες μέσα σε ένα περιβάλλον αφόρητα πιεστικό.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να πειστεί πως μπορεί ο δρόμος που ακολουθούμε να είναι δύσβατος, αλλά οποιοσδήποτε άλλος έχει αναμφισβήτητα περισσότερες δυσκολίες και απαιτεί περισσότερες θυσίες. Να πειστεί ότι έχουμε πόλεμο και στον πόλεμο στρατεύεσαι, πολεμάς, δεν λιποτακτείς, δεν λουφάζεις.
Έχουμε στρατευθεί όλοι; Όχι.
Πολεμάμε όλοι; Όχι, βέβαια.

Σέβομαι, αλλά δεν συμφωνώ με τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος που προτρέπει αντίσταση και προετοιμάζει στις αρχές του 21ου αιώνα τη δεύτερη κομμουνιστική επανάσταση, αφού η πρώτη με τους μπολσεβίκους στις αρχές του 20ου αιώνα, απέτυχε.

Δεν συμφωνώ με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: μπάχαλο για να φύγει ο ΠΑΣΟΚ. Kαι μετά; Θέλει ο κ. Τσίπρας να αναλάβει τις τύχες της χώρας; Να μας το πει και να το διεκδικήσει.

Από τη Δημοκρατική Αριστερά, τη Δημοκρατική Συμμαχία και τον ΛΑΟΣ περιμένω στάση ευθύνης.

Με μπερδεύει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία μας θεωρεί τουλάχιστον αφελείς, αν νομίζει ότι μπορεί να δεχθούμε την παρθενογένεση της πίσω από την οποία νομίζει ότι καλύπτεται. Δεν θα έπρεπε να λησμονεί πως σύμφωνα με την εντολή που πήρε το 2007, θα έπρεπε αυτή να κυβερνάει ακόμα και να κυβερνάει μέχρι το φετινό Σεπτέμβριο. Αντί αυτού όμως, δραπέτευσε μπροστά στις ευθύνες της τον Οκτώβριο του 2009. Δραπέτευσε μπροστά σε ηπιότερα μέτρα που θα έπρεπε τότε να πάρει, γιατί και τα προβλήματα τότε ήταν λιγότερα. Και έρχεται σήμερα ο Αρχηγός της να μιλάει για λάθος συνταγές και για μέτρα που μόνο αυτός ξέρει πώς θα μας βγάλουν από την κρίση. Μέτρα που ακόμα και σήμερα κρατάει μυστικά. Μυστικά τα κρατούσε και μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, όταν ήταν Υπουργός, εκτός κι αν πιστέψουμε έναν σύμβουλό του, που πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι ήταν ο τελευταίος τροχός της άμαξας, δηλαδή ένας Υπουργός χωρίς ευθύνη. Χωρίς ευθύνη Υπουργός, δεν γνωρίζω αν ήταν, αλλά χωρίς ευθύνη Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μέχρι τώρα είναι. Eλπίζω να μην συνεχίσει.

Και για να μην κατηγορηθώ ότι τον κακολογώ με δικά μου λόγια, θα αναφέρω τα λόγια δύο Ευρωπαίων ομοϊδεατών του: Του Συντηρητικού πρώην Πρωθυπουργού της Βαυαρίας Έντμουντ Στόϊμπερ –ηγετική μορφή της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας- ο οποίος είπε: «Το δικό μας Συντηρητικό αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα. Φέρει μεγάλη ευθύνη για τη μιζέρια του χρέους. Είναι παρανοϊκό το ότι ειδικά αυτό το κόμμα βγάζει τον κόσμο στους δρόμους, για να διαδηλώνει ενάντια στα μέτρα λιτότητας».

Και τα λόγια του επίσης Συντηρητικού Υπουργού της Σουηδίας Άντερς Μπόργκ, που κατηγόρησε την Αντιπολίτευση στην Ελλάδα για άρνηση που αγγίζει τα όρια της εγκληματικής ανευθυνότητας.
Με ενοχλεί που ξένοι σχολιάζουν έτσι τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Έλληνα.

Είναι υπερήφανος και αδιάλλακτος. Υπερήφανοι και αδιάλλακτοι όμως ήταν και οι ηγέτες της Αλβανίας της περιόδου 1945-1990 που οδήγησαν το λαό τους εκεί που τον οδήγησαν. Υπερήφανοι και αδιάλλακτοι είναι και οι σημερινοί ηγέτες των Σκοπίων που αφήνουν το λαό τους σε διεθνή απομονωτισμό και σε αντιστάθμισμα στήνουν αγάλματα τριάντα μέτρων για να τονώσουν το εθνικό του φρόνημα.

Μας χρειάζονται ηγέτες που θα μας κρατήσουν όρθιους εδώ ακριβώς που βρισκόμαστε, στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό θα ψηφίσω «ναι», γιατί δεν θέλω το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας μου να καταρρεύσει. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Οι πάντες συμφωνούν πως το νέο εθνικό νόμισμα -που δεν θα έρθει- θα υποτιμηθεί αμέσως τουλάχιστον κατά 50%. Πώς θα αποπληρώσουν οι τράπεζες με υποτιμημένες δραχμές δάνεια που έγιναν με ευρώ;

Πού θα πάνε τα επιτόκια, που θα εκτιναχθεί ο πληθωρισμός;

Θα ψηφίσω «ναι», γιατί αναγκαστικά προτιμώ τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων να μειώνονται από 5% έως 10% από το να μειώνονται όλα κάτω από το 50%, όσο και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Θα εξανεμιστούν δε στη συνέχεια γιατί θα ακολουθήσει κύμα ανατιμήσεων, αφού τα 2/3 των όσων καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα και τα περισσότερα ελληνικά έχουν εισαγόμενες πρώτες ύλες. Δεν θα γίνουν βέβαια ούτε αυτά.

Θα ψηφίσω ναι, γιατί δεν θέλω οι επιχειρήσεις μας να δουν τους τζίρους τους να πλησιάζουν το μηδέν, να βρίσκουν κλειστές τις τράπεζες, να απολύουν προσωπικό, να βάζουν λουκέτα.
Δεν θα γίνουν, επιτρέψτε μου, όλα αυτά γιατί δεν θα το επιτρέψουμε εμείς.

Κύριε Υπουργέ, κάντε πράξη την υπόσχεσή σας για κοινωνική φορολογική δικαιοσύνη. Είναι εγκληματικό να συνεχίσουμε να ζητάμε θυσίες από αυτούς που δεν μπορούν να ξεφύγουν και από τους ειλικρινείς φορολογούμενους και να αφήνουμε ανενόχλητους τους φοροφυγάδες και τους διεφθαρμένους. Εδώ θα κριθούν όλα, εδώ θα φανεί εάν θα γίνει η κρίση ευκαιρία ή αν θα μπούμε σε νέες περιπέτειες. Τη δική μου βοήθεια θα την έχετε.


 

ikariastore banner