Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Τουριστικής Προβολής της Ικαρίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του «Κέντρου Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

To «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Τουριστικής Προβολής της Ικαρίας» παρουσιάστηκε την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στον Άγιο Κήρυκο, στα πλαίσια προετοιμασίας υποβολής πρότασης του Δήμου Ικαρίας  στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» του ΕΣΠΑ.

Η πολυσέλιδη αυτή μελέτη συντάχτηκε από το «Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου» και έχει ως βασικό στόχο την αξιοποίηση του παραπάνω προγράμματος ώστε να χρηματοδοτηθούν  δράσεις προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της Ικαρίας, προκειμένου να αναδειχθούν οι πλούσιοι φυσικοί και πολιτιστικοί της πόροι.

Η μελέτη εκπονήθηκε σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρει η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αναλύει διεξοδικά:

-Την υφιστάμενη κατάσταση στην Ικαρία καθώς και στο Ελληνικό και Διεθνές επίπεδο των τουριστικών εξελίξεων, περιγράφοντας τους πόρους, τις υποδομές, την προσπελασιμότητα και τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
-Ένα σύνολο από ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν αλλά και τις πιθανές «απειλές» που θα χρειαστεί να ληφθούν υπόψιν.
-Το αναλυτικό σχέδιο δράσης, με στοχευμένες ενέργειες προβολής της Ικαρίας, προσαρμοσμένες στα ιδιοσυστατικά της.

Τους άξονες, τις επιμέρους δράσεις καθώς και αναλύσεις βάσει επικαιροποιημένων στατιστικών στοιχείων επιμελήθηκαν και παρουσίασαν στη Δημαρχιακή Αρχή, την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου καθώς και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και συλλόγων της Ικαρίας, ο διευθυντής Ανάπτυξης του «Κέντρου Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου» κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος και η σύμβουλος προβολής και δημοσιογράφος κα Μαργαρίτα Ικαρίου.

Στη συζήτηση που επακολούθησε, καταγράφηκαν σημαντικές παράμετροι διαμόρφωσης της τουριστικής προβολής της Ικαρίας. Ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Σταυρινάδης χαρακτήρισε τη μελέτη ως ένα σοβαρό πόνημα που τέθηκε σε μια άτυπη «δημόσια διαβούλευση» πριν την τελική διαμόρφωση. Ακόμη αναφέρθηκε στην μακροβιότητα των Ικαρίων που αναδείχθηκε μέσω της ερευνητικής ομάδας του Ικαριώτη καρδιολόγου κ. Στεφανάδη, τονίζοντας πως αποτελεί «ισχυρό τουριστικό πλεονέκτημα».

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού κ. Γιώργος Κρητικός μίλησε για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης επαγγελματικής κουλτούρας. Σε αυτό, συμφώνησαν εκπρόσωποι των ενασχολούμενων με τον τουρισμό, κάνοντας σοβαρές επί μέρους επισημάνσεις και προτάσεις βελτίωσης του τουριστικού προφίλ του νησιού.

Εκ μέρους της «Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας» ο κ. Ηλίας Γαγλίας, κατέθεσε μια σειρά ζητημάτων για την πλήρη καταγραφή των πόρων και τόνισε πως θα πρέπει να αναδειχθούν και εναλλακτικές μορφές τουρισμού μέσω της αντίστοιχης προβολής αλλά και των υποδομών που απαιτούνται.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με επιμέρους απορίες και ερωτήσεις των συμμετεχόντων που απαντήθηκαν από τους εισηγητές του «Κέντρου Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου».