Επιστολή στο ikariamag για το ΙΚΑ

Σε μια γενικευμένη κρίση το επίπεδο των παροχών του κράτους προς τους πολίτες φθίνει ολοένα και περισσότερο.  Όταν μάλιστα αυτό το γεγονός ντύνεται με τον μανδύα της διοικητικής μεταρρύθμισης (Καλλικράτης), αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να το κλείσιμο των υπηρεσιών μας να παίρνει μορφή χιονοστιβάδας.

Το ερώτημα που δημιουργείτε είναι, αν εμείς οι πολίτες πρέπει να μείνουμε απαθείς σ’ αυτήν την υποβάθμιση. Η απάντηση για εμάς τους καριώτες είναι δεδομένη: Όχι, αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το μέλλον του νησιού μας. Οι αγώνες μας πρέπει να δίνονται παντού, στα υπουργεία, στις πλατείες, στα λιμάνια, παντού, όπου χρειάζεται να διατρανώσουμε την πίστη μας στον αγώνα.

Όμως υπάρχει και το επιχείρημα από την άλλη πλευρά, ότι όλες οι αποφάσεις τους παίρνονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και αριθμούς. Σε αυτό το σημείο μεγάλη είναι η ευθύνη των καριωτών επιχειρηματιών. Υπάρχουν δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες επιχειρηματίες που αν και λεκτικά καταρρίπτουν ευθύνες και γίνονται τιμητές των πάντων για τα προβλήματα στο νησί μας, οι ίδιοι δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν στην παραμονή των υπηρεσιών και την μείωση της ανεργίας στον τόπο μας. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα και χωρίς επιπλέων κόστος, επιχειρήσεις με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών (π.χ. ένα ειδησεογραφικό site) να μεταφέρουν την έδρα του από την Αθήνα, στην Ικαρία. Με αυτό τον τρόπο θα καθιστούσε απαγορευτικό πχ στην διοίκηση του ΙΚΑ να κλείσει το ένα υποκατάστημα, αφού σε αυτό θα εξυπηρετούνταν μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων.

Ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί και ας σταματήσει η εύκολη κριτική καφενειακού τύπου. Η χώρα μας έφτασε στον γκρεμό γιατί μας έλειψε η δράση και μας περίσσεψε η αντίδραση.

Του Παναγιώτη Καραγιαννάκη

Απάντηση από το ikariamag:
Ναι, έχετε δίκαιο. Η έδρα μας είναι η Αττική. Κι αυτό γιατί –προς το παρόν τουλάχιστον- δεν αντέχουμε οικονομικά το να μεταφερθούμε στο νησί αν και κάτι τέτοιο θα μας συνέφερε καλύτερα. Παραχωρείστε μας εσείς έναν από τους χώρους σας κι εμείς θα μεταφέρουμε την έδρα μας στην Ικαρία… αύριο το πρωί (για να λυθεί έτσι και το πρόβλημα με το ΙΚΑ)!

Αφού λοιπόν οι δυνάμεις της δράσης βρήκαν την αιτία των δεινών της Ικαρίας, που δεν είναι άλλη από το 2 χρονών «αντιδραστικό» ikariamag, φανταζόμαστε ότι ανάλογη έγνοια - επιστολή θα ακολουθήσει και για τις φυλλάδες σας! Στείλατε άραγε ποτέ επιστολή αλλού, περί «καφενείων» ή για οτιδήποτε; Ακόμα και στα έντυπα των «αντιπάλων» σας; Όχι! Το ikariamag σάς έφταιξε ε; Πρέπει οπωσδήποτε ή να συμφωνούμε σε όλα ή να διαφωνούμε σε όλα ε; Δε μπορούμε να κρίνουμε κατά περίπτωση και με βάση τη λογική ε; Πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξουμε στρατόπεδο ε; 

Στη σημερινή όμως κατάσταση του γκρεμού, δε μας έχουν φέρει μόνο οι «αντιδραστικοί» αλλά και οι τέτοιους είδους πρακτικές. Αφού λοιπόν βρήκατε πώς θα σωθεί το θέμα του ΙΚΑ, απαντήστε μας και τι έγινε με εκείνη την επιστολή (Ιούνιος 2011) που δημοσιεύσαμε. Γιατί αυτό σας πείραξε!!! Γιατί εκεί θα έπρεπε να διεξάγεται μια προοδευτική ζύμωση. Στο επίπεδο των επιχειρημάτων:

Ότι δηλαδή το θέμα είχε έρθει στο συμβούλιο ή είχε γνωστοποιηθεί η επιστολή. Ότι δηλαδή είχαμε άστοχο ρεπορτάζ. Συμβαίνουν αυτά! Και θα ανακαλέσουμε αμέσως. Εμείς δε διεκδικούμε το αλάθητο (εσείς;). Όμως όχι! Αντ’ αυτού, «πολιτική» δια της πλαγίας και επιστολές τακτικών του παλιού κόσμου (ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων), ενός κόσμου από τον οποίο εμείς θέλουμε να πετάξουμε μακριά. Όσο μακριά γίνεται.

Συγχαρητήρια για την επίθεση σας στο ikariamag, έστω και αν δεν έχετε το θάρρος να το ονοματίσετε (ειδησεογραφικό site εταιρεία = ikariamag). Όμως εκτός από την έγνοια για την (αυτό)διακήρυξη του αλάθητου σας, ίσως σημασία να έχει τελικά και η αποτελεσματικότητα. Μα κυρίως ο τρόπος που πολιτευόμαστε. Άλλωστε ο λογαριασμός στο τέλος πάντα γράφει για όλους: Αρχή άνδρα δείκνυσι.

Φροντίστε πάντως, όταν σας στέλνουν επιστολές για να μας τις στείλετε σα να υπογράφετε, τάχα, εσείς, να διαγράφετε από το mail τα σημάδια της προώθησης (forward)…!

Αυτά. Και τέλος από εμάς. Καληνύχτα!

Κωνσταντίνος Βατούγιος

υγ. Τα παραπάνω ίσως και να είναι περιττά, απλώς έπρεπε οι αναγνώστες μας να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται. Ως απάντηση προς εσάς, θα αρκούσε μία και μόνο πρόταση: Φορολογικώς, δεν έχουμε καμία δουλειά με το ΙΚΑ αλλά με τον ΟΑΕΕ! Ως λογιστής, φυσικά και θα το γνωρίζετε.