Ενημέρωση – συζήτηση στον Αγ.Κήρυκο για τις ανεμογεννήτριες στην Ικαρία

Πολύ ενδιαφέρον είχε η πρώτη προσπάθεια ενημέρωσης των Ικαριωτών για το θέμα της πρότασης εγκατάτασης 110 ανεμογεννητριών (330 MW) στην κορυφογραμμή του Αθέρα που έγινε την Παρασκευή 19 Αυγούστου στον Άγιο Κήρυκο. Χωρίς να έχουμε υπόψη τον πλήρη φάκελο με όλες τις μελέτες που αφορούν την επένδυση, οι δυο επιστήμονες Ηλίας Γιαννίρης (δεξιά στην φωτό) και Κώστας Θεοφύλακτος (αριστερά στην φωτο, στο κέντρο ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Γαγλίας) έκαναν τις εισηγήσεις τους οι οποίες ακούστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή από τους (όχι και πολλούς) παρευρισκόμενους από τους οποίους στην συνέχεια ακούστηκαν απόψεις, προβληματισμοί, ανησυχίες. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας, ενώ τι επόμενες ημέρες θα έχουμε την ίδια ενημέρωση στον Εύδηλο και στις Ράχες όσο αναμένουμε ενημέρωση και από τον δήμο Ικαρίας!

ikariamag

Από την εισήγηση του κ. Η.Γιαννίρη έχουμε παρουσίασει υλικό σε παλαιότερες δημοσιεύσεις μας. Από του κ. Κ.Θεοφύλακτου σημειώνουμε τα εξής:

Η ενεργειακή ένταση είναι το μεγάλο ελληνικό πρόβλημα, η αναποτελεσματική χρήση ενέργειας στην χώρα μας οφείλεται α) στις διαρθρωτικές ανεπάρκειες στις μεταφορές, β) στην ανάγκη εκσυγχρονισμού στην βιομηχανία, γ) στην μη ορθολογική χρήση της ενέργειας στον τομέα των κτιρίων και των υπηρεσιών, δ) στην έλλειψη ενεργειακής παιδείας και ε) στην πρόταξη κοινωνικών και κλαδικών πολιτικών σε σχέση με την ανάγκη για ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας…

Η ζήτηση στην ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε ταχέως, με την ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο να αυξάνεται από 3284 kwh  το 1994 σε περίπου 4.900 kwh το 2006 (αύξηση κατά 50%). Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΣΜΗΕ η ετήσια αιχμή ζήτησης φορτίου το 1992 ήταν 5371 MW όταν για το 2007 ήταν 10414 MW.

Την περίοδο 1990 με 2005 παρατηρούμε μια άυξηση στην κατανάλωση του οικιακού κ τριτογενή τομέα ενώ παρατηρείτε μείωση του βιομηχανικού.
• Οικιακός + 86%
• Τριτογενής + 194%
• Βιομηχανικός + 13,1%

Στην Ικαρία οι παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα για το 2009 ήταν 20.333 τόνοι!

• Οι ανάγκες του νησιού σε Ηλεκτρική Ενέργεια είναι 6,5 MW και σε μέγιστο (Αύγουστο) MW
• Πρωτοποριακό έργο για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη το υβριδικό έργο στην Ικαρία
• Δυνατότητες για την εξέλιξη του νησιού μας σε Αυτόνομη Ενεργειακή Νήσο ΑΕΝ
• Η εγκατάσταση ΑΕΠ (αιολικά ή άλλο) υπερπολλαπλάσιων MW σε σχέση με την εγκαταστημένη συμβατική ισχύ του νησιού ιδιαίτερα για μεταφορά της ΗΕ στο ηπειρωτικό δίκτυο αποτελεί αναχρονιστική ενεργειακή πολιτική.
• Απαραίτητη η λεπτομερής ενημέρωση όλων των κατοίκων για αποδοχή των ΑΠΕ αλλά και συμμετοχή στην υπόθεση της πράσινης ανάπτυξης.

ikariastore banner