Ελεύθερης κατασκήνωσης … το ανάγνωσμα!

Φαίνεται να είναι θερινό έθιμο πια: Μόλις πλησιάζει το καλοκαίρι, σε δρόμους, πλατείες, καφενέδες και ιντερνετικά στέκια, όλοι μιλάμε … για την ελεύθερη κατασκήνωση στην Ικαρία! Και μόλις περάσει το καλοκαίρι … ;;;

Η ελεύθερη κατασκήνωση, κυρίως στο δικό μας νησί, μοιάζει να είναι ένα θέμα-ομπρέλα που, με αφορμή το Να και το φαράγγι της Χάλαρης, ξεκινά από το στήσιμο της σκηνής και επεκτείνεται σε θέματα περιβάλλοντος, πολιτισμού, τουρισμού, ακτοπλοΐας, την Ταυροπόλο Αρτέμιδα, το πολυπόθητο δημοτικό camping, τα πανηγύρια, το τι κάνει ο καθένας το Χειμώνα, την πολιτική, τα ζώα, τα ζώδια και φυσικά … τους «Γκρούβαλους»!

Επίσημες και ανεπίσημες απόψεις δημοσιεύονται, από φορείς και  μεμονωμένους πολίτες, πολλές από αυτές τραβώντας … τη σκηνή στα άκρα … και από τις δυο πλευρές! Γιατί ναι, και εδώ υπάρχουν 2 πλευρές, φανατισμένες και ορκισμένες και αν θες κι εσύ να ασχοληθείς με το θέμα πρέπει οπωσδήποτε να σταθείς σε κάποια από τις δυο. Και αν φέρεις κάποια αντίρρηση ή αναφέρεις έναν προβληματισμό που δεν ταυτίζεται απόλυτα με την άποψη τους, τότε αυτόματα θα σε τοποθετήσουν στο άλλο άκρο προκειμένου με τη σειρά σου κι εσύ να λιθοβοληθείς για προβοκατορισμό!

Το καλοκαίρι που (μόλις) μας πέρασε, «ήσυχο» θα το χαρακτηρίζαμε (μην σπεύσετε να χαρακτηρίσετε τον χαρακτηρισμό μας!), το ikariamag, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει πολλές δημοσιεύσεις και απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, πάντα διατυπωμένες με σεβασμό και χωρίς να προσβάλλουν. Το ζήτημα όμως μοιάζει να μη μπαίνει στη ναφθαλίνη για την επόμενη σεζόν. Είναι οι επικείμενες δημοτικές εκλογές; Η άνεση στην επικοινωνία που έχει χαρίσει το διαδύκτιο; Η ανάγκη να μπει, επιτέλους, ένα τέλος σε όλο αυτό το σήριαλ (έχουμε πολλά χρόνια σήριαλ, άλλωστε, που απασχολούν το νησί); 

Τι γράφτηκε, λοιπόν, σχετικά με το θέμα και ποιες είναι οι πρόσφατες απόψεις και δημοσιεύσεις; Τι πρέπει να έχουμε υπόψη και ποια σημαντικά σημεία υπογραμμίστηκαν κατά καιρούς; Υπάρχουν και φωνές που στέκονται στη μέση, όχι για χάρη της σολομώντειας λύσης, αλλά ως ψύχραιμες ματιές που αναγνωρίζουν τρωτά σημεία και στις 2 προσεγγίσεις; Υπάρχουν και φωνές που δεν αναγνωρίζουν λάθη και υπερβολές μόνο στους ΑΛΛΟΥΣ; Ο καθείς ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα:

Ξεκινώντας, πάντα, από την άποψη των ειδικών, παρουσιάζουμε τη θέση του Αρχιπελάγους για το φαράγγι της Χάλαρης, και μπαίνοντας πια στην χρονική ακολουθία των γεγονότων, έχουμε την ανακοίνωση-καταγγελία για την ελεύθερη κατασκήνωση, την απάντηση της δημοτικής αρχής Ραχών και εσχάτως, την ανακοίνωση της Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας (δείτε συννημένο αρχείο).

Οι «ελεύθερες πτήσεις» δεν έμειναν έξω από το ζήτημα και τις απόψεις τους καταθέτουν ο Βασίλης Θεοδώρου, η Μαρία Στρούπα και ο Λευτέρης Τρικιριώτης. Στην ανάγνωση σας, θα θέλαμε να συμπεριλάβετε και ένα παλαιότερο άρθρο της Αφροδίτης Τσαμουδάκη. Από εκεί και πέρα, είναι τόσα πολλά αυτά που θα μπορούσε κάποιος να επισημάνει ανατρέχοντας στο internet: για το Νόμο, τα δικαιώματα των κατασκηνωτών και άλλα ... ευτράπελα και μη.

Το πιο πρόσφατο νέο; Αυτό που πληροφορηθήκαμε στις 25 Αυγούστου από την Ικαριακή Ραδιοφωνία: Ότι ο Δήμος Ραχών καλεί τους ιδιοκτήτες κτημάτων κατάλληλων για κάμπινγκ να τα δηλώσουν στον Δήμο … μέχρι 15 Σεπτεμβρίου.

Το καλοκαίρι πάει, μας άφησε και ένα Φθινόπωρο περίεργο πλησιάζει. Ίσως, με μια τέτοια φθινοπωρινή διάθεση, μας μείνει και λίγος χρόνος να ενημερωθούμε για όσα μας απασχολούν και να προβληματιστούμε. Παραμένοντας ενεργοί, ανήσυχοι και σκεπτόμενοι πολίτες, όπου και αν ανήκουμε.

καλή σεζόν!
ikariamag

υγ. Σε όλη αυτή τη διαδικασία (και χώρια από την ουσία της παραπάνω συζήτησης), το ikariamag προσπάθησε να κάνει κατανοητό ότι υπάρχουν και έντυπα που δεν τραβάνε ζόρια και δημοσιεύουν όλες τις απόψεις (Κατανοούμε, φυσικά, ότι πάρα πολλοί, έχοντας ταυτόσημο στο μυαλό τους τον Τύπο με την προπαγάνδα, δεν είναι συνηθισμένοι στην ύπαρξη ελεύθερων εντύπων). Και μας αρέσει να δημοσιεύουμε ποικίλες απόψεις, όχι στο όνομα της αντικειμενικότητας (Δεν την επικαλούμαστε. Δεν εκπροσωπούμε κανέναν. Περιοδικό με ύλη που αρέσει σε εμάς θέλουμε και βγάζουμε), αλλά πολύ απλά, αν δεν υπάρχει πολυφωνία, υπάρχει πλήξη!

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner