Γίγαντες ανέμου "φυτρώνουν" στις Βρετανικές ακτές

Με αφορμή την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Ικαρίας

Τα στατιστικά στοιχεία είναι εκπληκτικά, η γιγαντιαία κλίμακα ορισμένων από τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες στον κόσμο είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή - ακόμα και όταν είστε σε απόσταση αφής.

Κάθε φτερό από τις τελευταίες ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στα βρετανικά ύδατα εκτείνεται στα εντυπωσιακά 60 μέτρα - που είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από ολόκληρο το άνοιγμα των φτερών ενός Boeing 747.

Το υπερμεγέθες στροφείο  είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με το London Eye και, αν τοποθετηθεί στο έδαφος, θα καλύπτει περισσότερα από δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.

Οι πύργοι που συγκρατούν τους έλικες έχουν  περίπου 100 μέτρα ύψος, γεγονός που τις καθιστά ψηλότερες και από το Μπιγκ Μπεν.

Τριάντα από αυτές τις ανεμογγενήτριες,  κατασκευάστηκαν για τη σουηδική εταιρεία ηλεκτρισμού Vattenfall και εγκαθίστανται στη Θάλασσα της Ιρλανδίας στην ακτή Cumbria.

Αυτή είναι η νεότερη είδηση από μια ντουζίνα υπεράκτια αιολικά πάρκα γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί ένα βασικό μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την πράσινη ενέργεια προκειμένου να ικανοποιήσει αυστηρούς στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ισχύς Πτερυγίου
Κατασκευασμένα από τη γερμανική εταιρεία REpower, τα τεράστια κομμάτια ήταν έτοιμα για συναρμολόγηση στην αποβάθρα του ναυπηγείου Harland & Wolff στο Μπέλφαστ.

Ξεκινώντας από την αιχμηρή άκρη κάθε πτερύγιου, που είναι λεπτότερη, σου δίνει την εντύπωση ενός πολύ λεπτού φτερού, φαινομενικά πολύ ευαίσθητου για να αντέξει τις ισχυρές καταιγίδες του ωκεανού. Αλλά όσο πιο κοντά φτάσετε στο κέντρο, τόσο πιο ισχυρή φαίνεται, καθώς θα μπορούσε ακόμα να πει κανείς ότι μοιάζει με το σκαρί ενός ευμεγέθους πλοίου.

Η κάθε μια ανεμογεννήτρια έχει σχεδιαστεί για να παράγει 5 MW, έχοντας σχεδόν διπλάσια απόδοση των προηγούμενων μοντέλων – αποτελώντας μέρος μιας τάσης συνεχούς αύξησης μεγέθους σε αυτό το νεοσύστατο κλάδο.

Το νέο αιολικό πάρκο, που είναι γνωστό ως Ormonde, βρίσκεται έξω από τις ακτές κοντά στο Barrow-in-Furness.

Η λογική της «φύτευσης» ανεμογεννήτριων στη θάλασσα είναι ότι οι άνεμοι είναι συνήθως ισχυρότεροι από ό, τι στην ξηρά και ότι υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι που είναι πιθανόν να αντιταχθούν.

Αλλά η πρόκληση για τον καθορισμό των θεμελίων για το βυθό της θάλασσας και στη συνέχεια για την κατασκευή και συντήρηση αυτών των δομών σημαίνει και τεράστιο κόστος . Αυτό το αιολικό πάρκο κοστίζει 500 εκατομμύρια λίρες (568 εκ.ευρώ).

Και η συνολική ισχύς εξόδου του - όταν φυσάει ο άνεμος - αναμένεται να είναι 150 MW. Συγκριτικά, ένα συμβατικός κινητήρα σταθμός φυσικού αερίου ή άνθρακα μπορεί να παράγει 1.000 MW.

Μελλοντικά σχέδια
Προς το παρόν, το κόστος είναι η μεγάλη αδυναμία της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, είναι πιο ακριβή  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακριβότερη ακόμη και από την πυρηνική.

Οι εταιρείες κερδίζουν μια ελκυστική επιδότηση για ενέργεια που παράγεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά το κόστος θα επιβαρύνει τους οικιακούς λογαριασμούς και οι επικριτές προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας ιδιαίτερα αντιδημοτικές.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι τιμές θα μειωθούν καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και θέλει να  εγκαταστήσεις χιλιάδες ανεμογεννήτριες στα ύδατα γύρω από τη Βρετανία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τα τρέχοντα σχέδια μιλούν για 18.000 MW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας μέχρι το έτος 2020 - που θα ισοδυναμούσε με περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου λένε ότι είναι σχεδόν εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος, αλλά μόνο με μια μεγάλη αύξηση στην παραγωγή, και με την πολιτική βούληση να την υποστηρίζει.

Η εντύπωσή μου είναι ότι, όπως συμβαίνει με κάθε νέα βιομηχανία, η εμπειρία αποκαλύπτει πώς ορισμένα στοιχεία και τεχνικές οικοδόμησης λειτουργούν καλύτερα από άλλα και πώς οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν.

Απαιτήσεις δεξιοτήτων
Στο Μπέλφαστ, το ναυπηγείο Harland & Wolff έκανε τη μετάβαση από την κατασκευή πλοίων στη συναρμολόγηση ανεμογεννητριών.

Και εκατοντάδες άνθρωποι αποκτούν τις δεξιότητες αναρρίχησης  που απαιτούνται για να εργαστούν σε ανεμογεννήτριες - η ομάδα μας έπρεπε να περάσει μέσα από μια σειρά μαθημάτων κατάρτισης για εργασία σε μεγάλο ύψος, που σχεδιάστηκε από την αιολική βιομηχανία, πριν προχωρήσουμε σε αυτήν την ανάθεση.

Ο μεγάλος άγνωστος είναι κατά πόσον τα σχέδια για την υλοποίηση τεράστιων υπεράκτιων αιολικών πάρκων, το λεγόμενο Project Γύρος Τρίτος, θα προχωρήσουν. Αυτά πρόκειται να φέρουν σε μια κλίμακα παγκόσμιου ανταγωνισμού, δάση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών σε βαθιά νερά, με το εξωφρενικό τους κόστος όμως να ξεπερνά τις 100 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι Υπουργοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας, μείωση των εκπομπών, μείωση της εξάρτησής μας από ξένα καύσιμα και επιπλέον έτσι θα εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα που έχουμε ως νησιωτική χώρα ευλογημένη με άφθονο θυελλώδη ωκεανό.

Τις αγαπάτε ή τις μισείτε, οι Ανεμογεννήτριες εξαπλώνονται σε ένα θαλασσινό τοπίο κάπου κοντά σας. Το ερώτημα, καθώς οι  λογαριασμοί ενέργειας αυξάνονται, είναι το αν είναι η σωστή λύση για τους καταναλωτές της Βρετανίας.

David Shukman
Environment & science correspondent, BBC News
bbc.co.uk

Μετάφραση: ikariamag.gr

ikariastore banner