Βουλευτής Σάμου Βαρδίκος: Απειλούν τη ζώη μου γιατί ψήφισα το Μνημόνιο 2.Οι λόγοι που το έκανα

Άρθρο του βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Χ. Βαρδίκου  στην εφημερίδα «Σαμιακό Βήμα», σχετικά με την ψήφιση του 2ου Μνημονίου

Διαβάστε εδώ σχετική συνέντευξη του Βουλευτή στο ikariamag, όπου απάντησε στις ερωτήσεις μας για το Μνημόνιο 2.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Την Κυριακή τα μεσάνυχτα ψήφισα το 2o Μνημόνιο γιατί:

- Πρέπει  να ρυθμιστούν όλα όσα θα επιτρέψουν να μειωθεί το δημόσιο χρέος -που επιβαρύνει κάθε έναν από εμάς- κατά 100 δισ. και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ.  Αν αυτά δεν γίνουν,  η χώρα οδηγείται σε πτώχευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
- Πρέπει να μειώσουμε τη δυσανάλογη με τον πληθυσμό μας φαρμακευτική δαπάνη, ακόμη κατά 1 δισ. με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη χρήση γενόσημων φαρμάκων και την κεντρική διαχείριση προμηθειών. Ακόμη, να ολοκληρώσουμε με ενοποιημένα συστήματα τη μηχανογράφηση των νοσοκομείων.
- Πρέπει να εντείνουμε τους φορολογικούς ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας και να εφαρμόσουμε επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της μεγάλης αλλά και της μικρής διαφθοράς.
- Πρέπει να λειτουργήσει πλήρως η Ενιαία Αρχή Δημόσιων Προμηθειών και να πραγματοποιούνται όσο γίνεται περισσότερες ηλεκτρονικές προμήθειες για την εξοικονόμηση των χρημάτων του ελληνικού λαού.
- Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την απόκτηση περιβαλλοντικής και οικοδομικής άδειας καθώς και άδειας λειτουργίας καταστημάτων και επαγγελμάτων.
- Πρέπει να σταματήσουν μια σειρά από επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις όπως π.χ. δημοσιεύσεις εταιρικών στοιχείων εταιρειών που διαθέτουν διαδικτυακούς τόπους και παρουσία δικηγόρων σε μία σειρά συναλλαγών που διασφαλίζονται από την παρουσία άλλων.
- Πρέπει να ολοκληρωθεί επιτέλους το Κτηματολόγιο και να απλοποιηθούν όλα τα περί πολεοδομίας και χωροταξίας.
- Πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και στην έρευνα.
- Πρέπει να προχωρήσουν, είναι πλέον θέμα ζωής ή θανάτου, οι αλλαγές στο δικαστικό μας σύστημα με επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και λειτουργία θεσμών όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών.

Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα είναι στο δεύτερο Μνημόνιο που δαιμονοποιείται, όπως και το πρώτο, που τελικά σε πολλά σημεία του δεν υλοποιήθηκε, είτε γιατί ήταν δύσκολη η υλοποίηση, είτε γιατί κάποιοι στην κυβέρνηση δεν έπραξαν τα δέοντα.

Δυστυχώς πέρα από τα πολλά παραπάνω θετικά υπάρχουν και πολλά, όπως τα παρακάτω, αρνητικά.

- Θα μειωθούν κατά 22% οι ελάχιστοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών ώστε να αποκτήσουν κίνητρο οι εργοδότες να προσλάβουν ανθρώπους που τώρα είναι άνεργοι. Οι δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις επήλθαν λόγω της αδυναμίας να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων.  
- Θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις γιατί διαφορετικά τα ελλειμματικά ταμεία θα αδυνατούν να τις παρέχουν.
- Θα μειωθούν κατά Μ.Ο. 10% οι μισθοί στα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, γιατροί ΕΣΥ, ένστολοι), ακολουθώντας και αυτοί τους μισθούς του υπόλοιπου δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού.
- Θα αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας.
- ΟΕΚ και ΟΕΕ οδηγούνται σε κλείσιμο με κάποιες ελπίδες για τελικές, μέχρι ένα σημείο, ευνοϊκές ρυθμίσεις για το προσωπικό.
- Θα περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,
Η χώρα μας περνάει τις πιο δύσκολες μέρες της από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Η ύφεση, η αστάθεια, η ανεργία και η μείωση των εισοδημάτων πλήττουν πολλούς. Κάποιους τους οδηγούν ακόμη και σε εξαθλίωση.

Όμως, η άλλη λύση οδηγεί σε πλήρη εξαφάνιση εισοδημάτων, σε χαοτική οικονομία και σε κοινωνική έκρηξη πολύ χειρότερη από τη σημερινή.

Σύνορα που κλείνουν, τράπεζες που πολιορκούνται, ακόμα και στρατός στους δρόμους, μέχρι τώρα έχουν θέση μόνο στους εφιάλτες. Δεν πρέπει να γίνουν πραγματικότητα.

Συνειδητά σπρώχνουν προς την κατεύθυνση αυτή, όσοι απεργάζονται ανατροπές που φτάνουν ακόμη και στο κοινωνικό μας σύστημα, «λύκοι» που στην αναμπουμπούλα χαίρονται και κυρίως όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και περιμένουν να τα χρησιμοποιήσουν όταν η αξία τους θα πολλαπλασιαστεί και συγχρόνως όταν ό,τι πουλιέται στην Ελλάδα υποβαθμιστεί. Κάποιοι από αυτούς έχουν το θράσος μάλιστα να υποδεικνύουν και το τί πρέπει να γίνει.
Ασυνείδητα συνεργούν και πολλοί άλλοι με προθέσεις καλές, το ίδιο όμως, ολέθριο αποτέλεσμα.

Είναι αφόρητες οι πιέσεις, οι προκλήσεις και οι απειλές (ακόμη και για τη ζωή μου) από διάφορους. Με αποκαλούν ακόμη και «προδότη» (ο προηγούμενος «προδότης» στους τοίχους της Σάμου ήταν το 1990 ο αξέχαστος Αλέξης Σεβαστάκης), δοσίλογο, Τσολάκογλου ακόμη και «λαμόγιο».

Πληρώνω βαρύτατο προσωπικό τίμημα. Το ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς μου.


Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου. Υπερασπίζομαι ακόμη και σκληρά και άδικα μέτρα που φαίνονται και δικαιολογημένα προκαλούν αντιδράσεις, για να αποφευχθούν αλλά πολύ σκληρότερα και πολύ πιο άδικα που όμως δεν φαίνονται, αφού αποφεύγονται.

Πάντα διάλεγα να είμαι χρήσιμος και όχι αρεστός. Το ίδιο κάνω και τώρα.

Γιατί πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Γιατί πρέπει να έχουμε άλλη μια ευκαιρία, να ξεπεράσουμε τις παθογένειές μας, τις διαχρονικές αδυναμίες μας και να ανοίξουμε το δρόμο της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της ευημερίας. Δύσκολα, αλλά θα  τα καταφέρουμε

Πυθαγόρας Βαρδίκος
Βουλευτής Σάμου