ΒΙΝΤΕΟ: Διάσωση χελώνας Caretta Caretta στη Σάμο

Επιχείρηση διάσωσης θαλάσσιας χελώνας, προσφοράς πρώτων βοηθειών και μεταφοράς της στην Αθήνα οργανώθηκε από μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους στη Σάμο.

Η χελώνα βρέθηκε την Πέμπτη 30/6, να πλέει τραυματισμένη στα ρηχά (έφερε βαθύ τραύμα στο κεφάλι από προπέλα), στην παραλία Ψιλή Άμμος στην περιοχή του Πυθαγορείου. *Λουόμενοι που βρίσκονταν στο σημείο ειδοποίησαν το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και πενταμελής ομάδα μετέβη άμεσα* στην περιοχή, προκειμένου να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και για να μεταφέρει τη χελώνα σε κτηνιατρείο στο Βαθύ όπου και διανυκτέρευσε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εθελοντές του Αρχιπελάγους στη Σάμο παρέμειναν δίπλα στη χελώνα και της παρείχαν την απαραίτητη φροντίδα.

Την επόμενη μέρα, με την άψογη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος και τη βοήθεια της Hellenic  Seaways, η καρέτα (περίπου 20 ετών, βάρους 29 κιλών) μεταφέρθηκε με το Νήσος Μύκονος και συνοδεία ερευνητή του Αρχιπελάγους στον Πειραιά. Εκεί την παρέλαβαν μέλη του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, «Αρχέλων» προκειμένου να της παράσχουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα στο κέντρο προστασίας & περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας στη Γλυφάδα.

Ελπίζουμε να αναρρώσει και να επιστρέψει σύντομα στο φυσικό της περιβάλλον.

Ευχαριστούμε τους κατοίκους της περιοχής, το Λιμενικό Σώμα, τη Hellenic Seaways και το πλήρωμα του Νήσος Μύκονος για τη συμβολή τους στη διάσωση.

Για το Αρχιπέλαγος, ΙΘΠ

Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας

ikariastore banner