Αρχιπέλαγος & Περιβαλλοντική εκπαίδευση: Μαθητές από την Τσεχία γνωρίζουν το περιβάλλον της Σάμου

Ώθηση στη διαπολιτισμική επαφή και την προβολή του νησιού αποτελούν οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει το Αρχιπέλαγος με διεθνή πανεπιστημιακά και ερευνητικά  ιδρύματα. Σε αυτή την κατεύθυνση προστίθεται και η περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές σχολείων της Ευρώπης, οι οποίοι φθάνουν στην Ελλάδα και συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Πρόκειται για σχολεία που παρέχουν σαφή εκπαιδευτικό προσανατολισμό και προετοιμάζουν πρακτικά και ουσιαστικά τους μαθητές για τη μετάβαση τους σε σχολές βιολογίας, ζωολογίας, περιβάλλοντος κ.α., της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η παρουσία μαθητών για δεύτερη συνεχή χρονιά από το σχολείο SPS Otrokovice της Τσεχίας για 3 εβδομάδες στη Σάμο. Η ομάδα των Τσέχων μαθητών φιλοξενήθηκε στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους, στον Όρμο Μαραθοκάμπου και συμμετείχε σε πολυποίκιλες δραστηριότητες της ερευνητικής ομάδας. Οι εκκολαπτόμενοι ερευνητές άδραξαν την ευκαιρία της παρουσίας τους στο μοναδικό περιβάλλον της Σάμου και επί 20 ημέρες κατάφεραν να προσεγγίσουν αρκετούς από τους φυσικούς θησαυρούς της.

Εκτός από τη γνωριμία τους με τα κυριότερα πολιτιστικά σημεία του νησιού, επισκέφθηκαν επίσης τα Λύκεια Βαθέος και Μαραθοκάμπου και αντάλλαξαν απόψεις με το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο τμήμα της σαμιώτικης κοινωνίας. Ανακάλυψαν δεκάδες κοινά ενδιαφέροντα, ενώ οι καθηγητές τους εξέτασαν δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας στο πεδίο της ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει τo Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, με δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές και φοιτητές να έρθουν σε επαφή με ξεχωριστά φυσικά οικοσυστήματα και να γνωρίσουν τη μοναδική βιοποικιλότητα της Ελλάδας, η  οποία κατ’ αναλογία έκτασης αποτελεί την πλουσιότερη στην Ευρώπη.

Τα οφέλη για τον “νομό” Σάμου και γενικότερα για τις νησιωτικές κοινωνίες όπου αναπτύσσονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι σημαντικά, καθώς προβάλλεται ο φυσικός πλούτος των νησιών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Εκτός των άλλων, δεν θα πρέπει να λησμονιέται το γεγονός ότι η παραμονή εκατοντάδων νέων ή εκκολαπτόμενων επιστημόνων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (που μεταφράζεται σε χιλιάδες διανυκτερεύσεις στο νησί), σε συνδυασμό με τις επισκέψεις συγγενών και φίλων τους από το εξωτερικό αποτελεί μία σημαντική ώθηση για την τοπική οικονομία.

Το Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει - όσο το επιτρέπουν οι υποδομές του - να στηρίζει προσπάθειες που προωθούν διεθνείς συνεργασίες στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ευελπιστούμε, πως κάποια στιγμή το εκπαιδευτικό σύστημα θα παρέχει ισότιμες ευκαιρίες για την ελληνική νεολαία και κίνητρα προκειμένου να γνωρίσει την πλούσια ελληνική βιοποικιλότητα και να ασπαστεί τη σημασία προστασίας της.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και τον βασικότερο μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο.

Για το Αρχιπέλαγος, ΙΘΠ
Γιάννης Κουτελίδας


 

ikariastore banner