Αίτημα για αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του Τελωνείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

29-9-2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ                               
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Οικονομικών

Η είδηση, για επικείμενη αναστολή της λειτουργίας του τελωνείου Αγίου Κηρύκου που εξυπηρετεί τρία Ακριτικά κατοικημένα και δώδεκα ακατοίκητα Νησιά με χωρική αρμοδιότητα τρία μεγάλα λιμάνια, Ευδήλου, Αγίου Κηρύκου, Φούρνων, πέντε λιμενικά καταφύγια και ένα αεροδρόμιο, προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους ακρίτες Νησιώτες της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Στα λιμάνια των ακριτικών μας Νησιών εκτός από την προσέγγιση των πλοίων της γραμμής Πειραιά –Ικαρία-Φούρνοι έρχονται και πλοία για εκφόρτωση καυσίμων, εμπορευμάτων και από την Τουρκία τσιμέντων, δομικών και άλλων υλικών.

Στα λιμενικά καταφύγια ελλιμενίζονται πάνω από 150 αλιευτικά και τουριστικά σκάφη. Το τελωνείο Αγίου Κηρύκου διαχειρίζεται πάνω από 80 Δελτία ελεύθερης χρήσης σκαφών και οχημάτων, που έρχονται και παρακολουθούνται όλο το έτος. Εξυπηρετεί όλους τους μετανάστες όπως και τους επισκέπτες μας που έρχονται για θερινές και χειμερινές διακοπές.

Τα κόστη λειτουργίας του τελωνείου Αγίου Κηρύκου είναι ελάχιστα σε σχέση με τα οφέλη που προκύπτουν για την τοπική και την  εθνική μας οικονομία.

Το τελωνείο Αγίου Κηρύκου, ενόψει της θεσμοθέτησης των λιμένων και του αεροδρομίου της Ικαρίας, ως μόνιμης  «πύλης» διέλευσης εισόδου και εξόδου επιβατών και εμπορευμάτων της χώρας , αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο εργαλείο  ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας καλούμε κ. Υπουργέ να αποτρέψετε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκλησης της λειτουργίας του Τελωνείου Αγίου Κηρύκου και να συμβάλλεται στην αναβάθμιση του.

Ο Εντεταλμένος εκπρόσωπος της  Περιφερειακής
Ενότητας Ικαρίας και Φούρνων –Κορσεών,
Περιφερειακός Σύμβουλος
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΛΟΥΛΙΑΣ

 

ikariastore banner