παρουσιάσεις

ikariamag |
παρουσιάσεις
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ”: Σχολική Γιορτή 1956

Τέλος σχολικής χρονιάς, 1956. Άγιος Παντελεήμων Ικαρίας. Τούλα Μωραϊτου για τη σειρά “Η Ικαρία του Χτες” του ikariamag.gr

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Έργων Open Discovery Space (ODS), Inspiring Science Education (ISE) & GoLab και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) υποστηρίζονται πιλοτικές δράσεις με έμφαση στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τη χρήση ψηφιακού περιεχομένου, την εξ αποστάσεως μάθηση, τις συνδέσεις μεταξύ απομακρυσμένων σχολείων, την κατάρτιση εκπαιδευτικών και γονέων, τους εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς.

Όπως και με άλλους καλλιτέχνες που πρωτοπαρουσιάζουμε στο ikariamag, τον γνωρίσατε τον προηγούμενο Ιούλιο όταν είχε μιλήσει στο περιοδικό μας για τη συναυλία στο Ηρώδειο στην οποία συμμετείχε.

Η γιαγιά μου, Αργυρώ Μαλαχία, έφυγε από την Ικαρία με τις τέσσερις κόρες της τον Γενάρη του ‘41, με καΐκι, από τα Θέρμα. Έφτασαν στην αγγλοκρατούμενη τότε Κύπρο σε 37 μέρες. Αν και ο τελικός τους προορισμός ήταν άλλος, τις βρήκε στην Λεμεσό ο παππούς μου, που τον ίδιο καιρό, χωρίς να γνωρίζει την φυγή τους, έφτασε εκεί με το καράβι του.

Αρχές δεκαετίας του '50. Οι μαθήτριες του Γυμνασίου Ικαρίας μεταφέρουν πέτρες βοηθώντας στην κατασκευή του γηπέδου στον Άγιο Κήρυκο. Δέσποινα Σιμάκη για τη σειρά “Η Ικαρία του Χτες” του ikariamag.gr

Ο Δάσκαλος Σταυρινάδης με τους μαθητές του δημοτικού Σχολείου του Κουντουμά, χρονολογία κατά προσέγγιση 1932-33. Πολλοί θα αναγνωρίσουν τους γονείς τους ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. (η κυρία διπλα στο δάσκαλο ειναι η αδερφή του, οπως μου ειπαν). Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ.

Νεανική παρέα στην εκκλησία του Aγ.Παντελεήμονος (27/7/52). Μάτα Σ.Κοντού για τη σειρά “Η Ικαρία του Χτες” του ikariamag.gr

Ο Ευάγγελος Πλακίδας είναι ένας νέος άντρας που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του. Χαμογελαστός, ήρεμος και απαλλαγμένος από τους σκληρούς ρυθμούς της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια ζει τη δική του ζωή με απόλυτη ηρεμία στο νησί της μακροζωίας την Ικαρία. Γεννημένος στην Αυστραλία, αλλά πολύ μικρός ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της μακροζωίας την Ικαρία.

Το βιβλίο μόλις επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΑΛΦΕΙΟΣ» και μπορείτε να το αποκτήσετε ηλεκτρονικά από το εκδοτικό ράφι του Ικαριακού Παντοπωλείου ikariastore.gr

Άγιος Κήρυκος, 1957. Από Αριστερά: Ιωάννα Νιουνιούσκου (Πλάκα), Αριστείδης Μανώλης, Δήμητρα Τσαμουδάκη (Βατούγιου). Στείλτε μας και εσείς (σκαναρισμένες σε υψηλή ανάλυση) φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών από το δικό σας αρχείο και δείτε τες να ανεβαίνουν στο άλμπουμ IKARIA: "The Vintage Side" του ikariamag.

Μετα την προβολή και τα βραβεία στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ Litlle Land του Νίκου Νταγιαντά συνεχίζει τη διεθνή του πορεία. Πρόσφατα, βραβεύτηκε στο Φεπροβάλ του Ρίο ντε Τζανέιρο ενώ εδώ και λίγες ημέρες προβάλλεται στους κινηματογράφους της Ιαπωνίας.

Σελίδες

Ικαριώτικα στέκια στην Αθήνα

Για τη διαμονή σας στην Ικαρία σας προτείνουμε