παρουσιάσεις

ikariamag |
παρουσιάσεις
ΑΚΟΥΣΤΕ: Ο Ικαριώτικος σε 45αρι από τον Τσεπέρκα (αρχές ‘60)

«Το 1ο Δισκάκι που κυκλοφόρησαν Βατούγιος & Τσεπέρκας, αρχές δεκαετίας ’60 με φροντίδα της Πανικαριακής! Ακούμε τον Καριώτικο από τον Τσεπέρκα, η άλλη πλευρά έχει Συρτό από το "Ψαχτούρι", (το παρατσούκλι του Σταμάτη Βατούγιου από το Φραντάτο).» Ευχαριστούμε την κα Χαρούλα Κοτσάνη για το υλικό.

Αμάλου, Δεκαετία του '50. Η Αθηνά Βατούγιου (Πιτσοράδα) …ενώ σκαμαγκίζει!

Γνωρίζατε ότι Εύδηλος ονομαζόταν «Ιστοί»; Ότι ενώ σήμερα καλούμαστε να στέλνουμε τα καριώτικα κατσίκια για σφαγή στη Σάμο, παλαιότερα οι Σάμιοι χρησιμοποιούσαν την Ικαρία ως βοσκότοπο; (!) Αυτά και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του Νικολάου Μ. Τσαγκά «Η νήσος Ικαρίας εις τους Αρχαίους Έλληνες και Λατίνους Συγγραφείς» που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος.

Η εκπομπή Μια Φορά και Ένα Καιρό ήταν ένα παραμύθι, μας ταξιδεύει στην Ελλάδα για να γνωρίσουμε το έθιμο των Χριστουγεννιάτικων Καλάντων. Η περιήγηση μας, θα μας οδηγήσει στα βάθη των χρόνων και της μουσικής μας Παράδοσης.


Το Ράδιο Ικαρία 87,6fm μας έχει συνηθίσει σε ξεχωριστές εκπομπές, με ποικιλία και διάθεση για ψάξιμο πέρα από τα δεδομένα, τόσο στον ενημερωτικό όσο και σε ψυχαγωγικό τομέα.

Η ιδέα της Εταιρείας Ικαριακών Σπουδών είναι να τοποθετηθούν τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα στην Ικαρία στο μονοπάτι από το ακρωτήριο Δράκανο μέχρι τον κάβο Πάπα με σκοπό την προώθηση της πεζοπορίας στην Ικαρία σε συνδυασμό με την παρατήρηση της φύσης σε μια φιλοσοφική διάθεση.

Οι καταγραφές αφορούν συγκεκριμένες ηχογραφήσεις 86 οργανοπαιχτών των παλιότερων γενεών και τα όργανα που καταγράφηκαν είναι: βιολί, λύρα, νιάκαρα, πιθκιαύλι, τσαμπούνα, κλαρίνο και γκάιντα. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) και περιλαμβάνει επεξηγηματικό σημείωμα και πηγές.

«Τα θυμάμαι από παιδί: Διπλωμένα και στριμωγμένα σε τσίγκινα κουτιά μπισκότων, φυλαγμένα σε μια εντοιχισμένη ντουλάπα, στο «μέσα δωμάτιο» του σπιτιού στο χωριό Χρυσόστομος της Ικαρίας».

Tρύγος, δεκαετία του '70. Γ.Πλακίδας, Κοχυλας και Κωνσταντίνος Καρράς. Άννα Πλακίδα για τη σειρά “Η Ικαρία του Χτες” του ikariamag.gr

Το ημερολόγιο του συλλόγου μας για το 2015 έχει κυκλοφορήσει. Εφέτος επιλέξαμε ως θέμα το Δάσος του Ράντη. Προσπαθούμε να αναδείξουμε την σημαντικότητά του και την ανάγκη προστασίας του, μέσα από φωτογραφίες και κείμενα σχετικά με την ιστορία του και τους κινδύνους που το απειλούν με εξαφάνιση.

Στο ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ των ΗΠΑ περι το 1940, ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΖΑΡΗΣ (ΦΡΑΝΤΑΤΟ), η σύζυγος ΦΙΛΙΩ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΑΚΗ (ΠΗΓΗ) και ο γιος της ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΙΟΡΕΣ.

Χαρούλα Κοτσάνη για τη σειρά “Η Ικαρία του Χτες” του ikariamag.gr

Σελίδες

Ικαριώτικα στέκια στην Αθήνα

Ικαριώτες στην Αθήνα