παρουσιάσεις

ikariamag |
παρουσιάσεις
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ”: Ένα σπίτι στον Κάμπο 1930

Γιατί έτσι είναι τα σπίτια: μας περιέχουν και τα περιέχουμε, όπως το έμβρυο, που αν και ζει περίκλειστο και μικροσκοπικό μέσα στο γυναικείο σώμα, μεταφέρει στο τρυφερό σαν του μαλάκιου σώμα του, ολόκληρο τον άντρα ή την γυναίκα που θα γίνει κάποια μέρα, και που στο πρόσωπό τους θα είναι συχνά αποτυπωμένα, πέρα από τα χαρακτηριστικά, τα ίδια αισθήματα, το ίδιο γέλιο, η ίδια πρόσοψη του σπιτιού της ψυχής τους

Τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου του "Πέρα από το μπλε του Ικάριου Πελάγους: Η ζωή στην Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική" εξέδωσε φέτος ο Καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου του Τολέδο, Δρ. Ιωάννης Χρυσοχόος.

Το βιβλίο της Δήμητρας Σκαύδη «Στον Χρυσόστομο στην Ικαρία» κυκλοφόρησε το 2013 και αποτελεί την φυσική, αν και όχι αυτονόητη, συνέχεια ενός άλλου βιβλίου της ίδιας από το 2008. Στο πρώτο εκείνο πόνημα, «Τα χαρτιά μιας Ικαριώτικης οικογένειας, 1625-1920», ολόκληρο το αρχείο εγγράφων και συμβολαίων – των «χαρτιών» – μιας οικογένειας της Ικαρίας δημοσιεύτηκε και διασώθηκε στο χρόνο.

Τα πλούσια οικοσυστήματα των ελληνικών θαλασσών στηρίζουν μία σπάνια βιοποικιλότητα. Κάτι που σίγουρα ξεχωρίζει είναι τα κοράλλια, τα οποία αν και άγνωστα για πολλούς, αποτελούν έναν από τους θησαυρούς των θαλασσών μας.

Μαγγανιώτες σε γλέντι με βιολιά στην Αθήνα. Πάρτι (ιστορικό) στο σπίτι της Αργυρώς Πλάκα (Μακαριου) στο Πέραμα 1955.

Ικαριώτικο καϊκι στην καρβουνόσκαλα του Πειραιά με φορτίο από την Μυτιλήνη. Έτος 1957. Ναύτες και ιδιοκτήτες από αριστερά πάνω στην υπερκατασκευή: Μανώλης Γιώργος, Καβαρλίγκος Αλέξης, Μανώλης Τριαν.,Καβαρλίγκος Γιώργος. Κάτω: Καρναβάς Θανάσης.

Ο "Ίκαρος" στον μώλο του Καρκιναγρίου, Καλοκαίρι 1988. Μενέλαος Μανώλης για τη σειρά “Η Ικαρία του Χτες” του ikariamag.gr

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η έβδομη κατά σειρά πεζοπορία του Συλλόγου Νέων Αγίου Κηρύκου. Με αφετηρία τον οικισμό του Ξύλινου, στο Καταφύγι, περισσότεροι από 20 περιπατητές κατευθύνθηκαν προς το Φάρο, με τελικό προορισμό την Προπεζουλωπή.

Τέλος σχολικής χρονιάς, 1956. Άγιος Παντελεήμων Ικαρίας. Τούλα Μωραϊτου για τη σειρά “Η Ικαρία του Χτες” του ikariamag.gr

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Έργων Open Discovery Space (ODS), Inspiring Science Education (ISE) & GoLab και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) υποστηρίζονται πιλοτικές δράσεις με έμφαση στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τη χρήση ψηφιακού περιεχομένου, την εξ αποστάσεως μάθηση, τις συνδέσεις μεταξύ απομακρυσμένων σχολείων, την κατάρτιση εκπαιδευτικών και γονέων, τους εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς.

Όπως και με άλλους καλλιτέχνες που πρωτοπαρουσιάζουμε στο ikariamag, τον γνωρίσατε τον προηγούμενο Ιούλιο όταν είχε μιλήσει στο περιοδικό μας για τη συναυλία στο Ηρώδειο στην οποία συμμετείχε.

Σελίδες

Ικαριώτικα στέκια στην Αθήνα

Ικαριώτες στην Αθήνα