παρουσιάσεις

ikariamag |
παρουσιάσεις
ΣΠΑΝΙΟ: Διαφήμιση ικαριακής σταφίδας από τις αρχές του 20ου αιώνα

Σημαντικό έντυπο και σπάνιο, η διαφήμιση της ικαριακής σταφίδας (κυκλοφόρησε γύρω στο 1915). Σίγουρα αποτελεί ΔΕΙΓΜΑ αξεπέραστο της ικαριακής επιχειρηματικότητας πρίν από 100 χρόνια. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της μαύρης ικαριακής σταφίδας, την εποχή εκείνη, προοριζόταν για τις πλέον απαιτητηκές αγορές του εξωτερικού κυρίως μέσω της Σμύρνης!

Η ικαριακή δημιουργία γνωρίζει άνθισει τα τελευταία χρόνια και οι Ικάριοι Δημιουργοί απλώνουν τα φτερά τους και εκτός της Ελλάδας. 2 ελληνικά έργα θα παρουσιαστούν φέτος στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λος Άντζελες, 1-5 Ιουνίου 2016.

Σε αυτό το Ικαριώτικο Happy Traveller θα γυρίσουμε από άκρη σε άκρη το νησί του Ίκαρου και θα νιώσουμε το καλοκαίρι στο πετσί μας. Θα γυρίσουμε γραφικά χωριά, θα βουτήξουμε σε ειδιλιακές θάλασσες, θα ανακαλύψουμε πανέμορφα φυσικά τοπία και θα δοκιμάσουμε τις καλύτερες Ικαριώτικες νοστιμιές!

Την Τετάρτη 4 του Μάη, με μεγάλη μας χαρά βρεθήκαμε στην βιβλιοπαρουσίαση του… "Κυρασολένη - δέκα καριώτικες παραμυθο-ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά", εκδόσεις Νότιος Άνεμος, με συγγραφείς τους Άννα Καλαλή, Αγγελική Παριάρου, Δέσποινα Σιμάκη, Φρόσω Χωριάτη και Ηλία Γιαννίρη.

Την Πέμπτη 5/5, βρεθήκαμε στα εγκαίνια της Έκθεσης Διεθνούς Αφίσας στην κάτω αίθουσα του παλιού δημαρχείου του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας. Υπάρχουν περισσότερες από 50 Αφίσες (της περιόδου 2006-2015), οι οποίες απεικονίζουν τα προβλήματα και τους αγώνες της διεθνούς εργατικής τάξης αλλά και την πλούσια δραστηριότητα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Πραγματικά καταπληκτικές αφίσες, μερικές έργα τέχνης, ταξιδιάρικες τόσο σε τόπους όσο και στον χρόνο.. αξίζει τον κόπο(!) να την επισκεφτείτε. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα 9/5, ώρες επισκέψεων 11:00-13:00 και 18:00-21:00, είσοδος ελεύθερη.

Στις 24 του Απρίλη, ημέρα Κυριακή και ολίγον συννεφιασμένη (η Εριφή ήταν μες την ομίχλη) βρεθήκαμε στο Πέζι για να απολαύσουμε τις δραστηριότητες των αθλητών που συμμετείχαν στην 7η Εντουριάδα που διοργάνωσε το μηχανοκίνητο τμήμα του Α.Σ. Διαγόρας.

Από τους όρους που χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού, το Πάσχα – Πασχαλιά, Λαμπρή, Πρώτη Ανάσταση, Ανάσταση, Αγάπη, επιλέγω τον όρο Λαμπρή, ο οποίος επικρατεί στην Ικαρία και, πέρα από το θεολογικό περιεχόμενο της Ανάστασης του Χριστού, σηματοδοτεί τα σύμβολα που συνδέονται με την γιορτή.

Αυτός ο ενήλικος αρσενικός απολαμβάνει την Ικαριώτική του σιέστα στην παραλία του Να, μετά από τις μάχες που έδωσε σώμα με σώμα με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές για τα θηλυκά της περιοχής!

Στο ντοκιμαντέρ του Business Insider με τίτλο «Ικαρία: Το νησί όπου οι άνθρωποι ζουν για πάντα» οι ρεπόρτες προσπάθησαν να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων μιλώντας με τους ίδιους, τους μεγαλύτερους από αυτούς και τους γιατρούς του νησιού, για να μάθουν τα μυστικά της μακροζωίας τους.

Εικόνες από τους αγώνες πρόκρισης στον γ΄ όμιλο του Πανελληνίου πρωταθλήματος καλοθοσφαίρισης Κορασίδων μετάξυ των ομάδων: Αιγαίας Χίου, Αίολος Μυτιλίνης και Ίκαρος, που έγιναν την Πέμπτη και Παρασκευή 21 και 22 Απριλίου στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Άγιου Κήρυκου με χορηγό τον Δήμο Ικαρίας και νικήτρια και στους δυό αγώνες την ομάδα της Χίου η οποία θα συνεχίσει στο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Μεγάλη Εβδομάδα ορίζεται η εβδομάδα η οποία ακολουθεί μετά τη Σαρακοστή και προηγείται της Λαμπρής. Το θρησκευτικό πλαίσιο της κάθε ημέρας σπονδυλώνεται γύρω από το Θείο Πάθος, αλληλένδετο, όμως, με την ελπίδα της Ανάστασης. Να, πώς αναγγέλλεται η Μεγάλη Εβδομάδα από τα παιδιά:

Σελίδες

Ικαριώτικα στέκια στην Αθήνα