παρουσιάσεις

ikariamag |
παρουσιάσεις
Βρεθήκαμε στην 7η Εντουριάδα στο Πέζι Ικαρίας

Στις 24 του Απρίλη, ημέρα Κυριακή και ολίγον συννεφιασμένη (η Εριφή ήταν μες την ομίχλη) βρεθήκαμε στο Πέζι για να απολαύσουμε τις δραστηριότητες των αθλητών που συμμετείχαν στην 7η Εντουριάδα που διοργάνωσε το μηχανοκίνητο τμήμα του Α.Σ. Διαγόρας.

Από τους όρους που χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού, το Πάσχα – Πασχαλιά, Λαμπρή, Πρώτη Ανάσταση, Ανάσταση, Αγάπη, επιλέγω τον όρο Λαμπρή, ο οποίος επικρατεί στην Ικαρία και, πέρα από το θεολογικό περιεχόμενο της Ανάστασης του Χριστού, σηματοδοτεί τα σύμβολα που συνδέονται με την γιορτή.

Αυτός ο ενήλικος αρσενικός απολαμβάνει την Ικαριώτική του σιέστα στην παραλία του Να, μετά από τις μάχες που έδωσε σώμα με σώμα με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές για τα θηλυκά της περιοχής!

Στο ντοκιμαντέρ του Business Insider με τίτλο «Ικαρία: Το νησί όπου οι άνθρωποι ζουν για πάντα» οι ρεπόρτες προσπάθησαν να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων μιλώντας με τους ίδιους, τους μεγαλύτερους από αυτούς και τους γιατρούς του νησιού, για να μάθουν τα μυστικά της μακροζωίας τους.

Εικόνες από τους αγώνες πρόκρισης στον γ΄ όμιλο του Πανελληνίου πρωταθλήματος καλοθοσφαίρισης Κορασίδων μετάξυ των ομάδων: Αιγαίας Χίου, Αίολος Μυτιλίνης και Ίκαρος, που έγιναν την Πέμπτη και Παρασκευή 21 και 22 Απριλίου στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Άγιου Κήρυκου με χορηγό τον Δήμο Ικαρίας και νικήτρια και στους δυό αγώνες την ομάδα της Χίου η οποία θα συνεχίσει στο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Μεγάλη Εβδομάδα ορίζεται η εβδομάδα η οποία ακολουθεί μετά τη Σαρακοστή και προηγείται της Λαμπρής. Το θρησκευτικό πλαίσιο της κάθε ημέρας σπονδυλώνεται γύρω από το Θείο Πάθος, αλληλένδετο, όμως, με την ελπίδα της Ανάστασης. Να, πώς αναγγέλλεται η Μεγάλη Εβδομάδα από τα παιδιά:

Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου σήμερα και είναι αλήθεια, στο ikariamag.gr μάς αρέσει πολύ το γράψιμο. Δηλαδή το διάβασμα! Γιατί είναι προϋπόθεση να απολαμβάνεις την ανάγνωση για να περάσεις έπειτα και στη γραφή.

Είναι αληθινή τύχη να βρεθεί κάποιος τις µέρες του Πάσχα στους Φούρνους. Γιατί, εκτός από τα έθιµα που είναι πατροπαράδοτα σ' όλη την Ελλάδα -όπως ο στολισµός κι η περιφορά του Επιταφίου- υπάρχουν και πολλές ιδιαίτερες εκδηλώσεις: ανάµεσά τους το στήσιµο και κάψιµο του Σωρού τη βραδιά της Ανάστασης, το κάψιµο του οµοιώµατος του Ιούδα και τα φανταστικά πυροτεχνήµατα. Χαρούµενη νότα αποτελούν τα παιδιά, που συµµετέχουν µε τον τρόπο τους έξω από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, στην επιλογή των λουλουδιών του επιταφίου.

Όταν το απόγευμα του Σάββατο κατεβαίναμε τον δρόμο για το γήπεδο του Αγίου Δημητρίου Ραχών που φιλοξενεί τα ποδοσφαιρικά τμήματα του Α.Σ. Διαγόρα δεν μπορούσαμε να το «χωνέψουμε» ότι πηγαίναμε σε έναν αγώνα προς τιμή του πρόσφατα χαμένου συμπατριώτη Ηλία Καρούτσου….και όμως πηγαίναμε!

Για τον “juststeve” (Στηβ Κόκκας), καλλιτέχνη Ικαριακής Καταγωγής (από τον Κάμπο), πρωτοδιαβάσατε στο ikariamag.gr όταν τον Ιούλιο του 2014 εμφανίστηκε στο Ηρώδειο σε ένα αφιέρωμα για τους Beatles και μίλησε τότε στο περιοδικό μας. Λίγους μήνες αργότερα παρουσιάσαμε τη νέα του δουλειά "I am taking you Home".

Το καλοκαίρι πλησιάζει, ο καιρός ζέστανε και όλοι ψάχνουμε τόσο οάσεις δροσιάς όσο και στιγμές που θα μας φέρουν πιο κοντά στην Ικαρία! Τι θα λέγατε λοιπόν να πεταχτούμε μέχρι το νησί με.. ένα υποβρύχιο!

Σελίδες

Ικαριώτικα στέκια στην Αθήνα