παρουσιάσεις

ikariamag |
παρουσιάσεις
Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής Ικαρίας – Επιτόπιες Ηχογραφήσεις: Γιάννης Μανώλης

Το Ράδιο Ικαρία 87,6 στα πλαίσια της έρευνας για το αρχείο παραδοσιακής μουσικής του, βρέθηκε ένα φθινοπωρινό απόγευμα στο Χριστό Αγίου Κηρύκου, στο σπίτι του Γιάννη Μανώλη ή Ζαχαρόγιαννου. Ο Γιάννης Μανώλης από το Φραντάτο, γεννηθείς το 1927, με ηλικία κοντά στα 90, συνταξιούχος αυτοκινητιστής, κατασκευάζει αυθεντικά λαϊκά χειροτεχνήματα, μεταξύ των οποίων και παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν οι αναγνώστες μας μοιράζονται μαζί μας της δημιουργίες τους. Αυτή τη φορά, ο Νάσος Βούλγαρης, μετά το ΒΙΝΤΕΟ Ικαριώτικος στο Πανηγύρι της Λαγκάδας: Πώς χορεύουν οι λωλοί με μια GO PRO στο κεφάλι!, μάς στέλνει το Evdilos from dusk till dawn, τραβηγμένο με την τεχνική timelapse. Απολαύστε το!

Παρέα αγοριων στο Καραβόσταμο, Πασχα 1968. Αριστερά, ο πατερας μου (ο μόνος που αναγνωρίζω) Αντώνης Βάσαλος, το γένος Καϊάφα ή αλλιώς "Κατσαρολάδες" του Καραβοστάμου. Ευτυχία Βασάλου για τη σειρά “Η Ικαρία του Χτες” του ikariamag.gr

Μετά το ΒΙΝΤΕΟ: Μια πτήση με... Drone πάνω από την Ικαρία, έχουμε να σας παρουσιάσουμε ένα ακόμα. Το "Ikaria by Drone" το οποίο όπως αναφέρει στο ikariamag.gr, ο Ευτύχης Μπλέτσας, παρουσιαστής του "Happy Traveller", έγινε στα πλαίσια της εκπομπής η οποία θα προβληθεί στο ΣΚΑΙ τέλος Οκτωβρίου. Τα Drones είναι πλέον δημοφιλή και στην Ελλάδα και τα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται πλέον και για τις ανάγκες της τηλεόρασης.

Τον Ίκαρο του Γιώργου Φουρτούνη τον περιμέναμε πολύ καιρό. Όχι μόνο γιατί γυρίστηκε στην Ικαρία από Ικαριώτη δημιουργό αλλά και επειδή ο επίσης Ικαριώτης παραγωγός της ταινίας, Γιώργος Καρναβάς, μάς είχε δώσει την "είδηση" στη συνέντευξη του στο ikariamag, τον Μάιο του 2013 (δείτε την τελευταία ερώτηση). Προχτές προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και ακολουθεί και συνέχεια... Να ευχηθούμε καλή επιτυχία!

Κάθε καλοκαίρι παρακολουθούμε τα μπουμπούκια του αθλητικού συλλόγου NEMESIS στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του κύκλου μαθημάτων Μοντέρνου χορού-χορογραφίας και ρυθμικής γυμναστικής να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό παρουσιάζοντας εκπληκτικές χορογραφίες αναδεικνύοντας την ομορφιά του αθλήματος, κερδίζοντας έτσι το δυνατό χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων.

Καλοκαίρι του 1965 διασκέδαση στον Εύδηλο. Στην φωτογραφία από αριστερά ο Αποστόλης Χαρδαλούπας, ο Στεφανής Στεφανάδης, ο Ξένος Μαυρογιώργης, ο Δημήτρης Κυρλαγκίτσης, ο Γιώργος Κουράκης και ο Στέφανος Καβουριάρης.

Από όσα δοκιμάσαμε (και δεν ήταν λίγα) και πήραμε ως δώρα με την επιστροφή, αυτό που έσπρωξα με περισσή προσοχή ανάμεσα στα πιο μαλακά ρούχα της βαλίτσας, από φόβο μη σπάσει, ήταν το βαζάκι με το άγριο κρίταμο Ικαρίας. Δύο μέρες εκεί, δύο μέρες στους Φούρνους*, μόλις χθες το μεσημέρι επιστρέψαμε από ταξίδι τετραήμερο φουλ στα νόστιμα, φαγητά μαγειρεμένα και ντελικατέτσες νησιώτικες. Κορυφαίο απόκτημα τούτο το βάζο με τραγανό κρίταμο.

Η παρέα του IkariaDance Project αντάμωσε και φέτος στον Αρμενιστή Ικαρίας στις 23 – 31.8.2015 και συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα χορού και πολιτισμού. Το Project στήριξαν οι εκπαιδευτές ελληνικού χορού Χρήστος Θεολόγος (για τους χορούς της Μ. Ασίας), Χριστιάνα Κατσαρού (χοροί της Ικαρίας), Ευθύμιος Ευαγγέλου (Χοροί της Σάμου) και Γιάννης Πλαγιωτάκης - Νίκος Κουφάκης (χοροί της Κρήτης).

Μία σπάνια φωτογραφία ερυθρών τόνων στο Αιγαίο κατά τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ με τη γερμανική κρατική τηλεόραση WDR στη Λέρο. Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, μεγάλοι τόνοι που ξεπερνούσαν τα 300 κιλά σε βάρος προσέγγιζαν τους επιστήμονες-δύτες του Αρχιπελάγους και τους κινηματογραφιστές της γερμανικής τηλεόρασης, προσφέροντας ένα σπάνιο θέαμα ταχύτητας και ευελιξίας.

Διακρίνονται από δεξιά: Μαρία Φάκαρη-Πυρούδη, Ζαχαρίας Πυρούδης, Ευλευθερία Μαυρογιώργη-Τσούνου, Σταύρος Νικολαϊδης, Βασιλική Βαρδαρού - Σακούτη, Βασιλική Βαρδαρού - ΒΝικολαϊδη, Στέφανος Τσαγκάς, Σταματούλα Πυρούδη - Κουτσουφλάκη.

Σελίδες