παρουσιάσεις

ikariamag |
ενδιαφέροντα
Τα Ξηρόμετρα...του Χριστόδουλου Ξηρού

Συνεχίζεται για λίγες ακόμη μέρες στη γραφική πλατεία της Ακαμάτρας η έκθεση των έργων του Χριστόδουλου Ξηρού. Είναι η 5η έκθεση στη σειρά και στο μικρό χώρο του παλιού καφενείου μπορεί κάποιος να δει τα ρολόγια, τα καράβια και τα γνωστά πλέον ξηρόμετρα.

Συνεχίζεται για λίγες ακόμη μέρες στη γραφική πλατεία της Ακαμάτρας η έκθεση των έργων του Χριστόδουλου Ξηρού. Είναι η 5η έκθεση στη σειρά και στο μικρό χώρο του παλιού καφενείου μπορεί κάποιος να δει τα ρολόγια, τα καράβια και τα γνωστά πλέον ξηρόμετρα.

Μιλήσαμε για λίγο μαζί της πριν την έναρξη της συναυλίας. Ο επόμενος δίσκος βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής και επεξεργασίας των τραγουδιών και πιθανότατα θα κυκλοφορήσει λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, πάλι από το γνωστό πλέον δίδυμο στιχουργού και συνθέτη.

Το 5ο φεστιβάλ του συλλόγου των νέων Αγίου Κηρύκου συζητιόταν πολύ, όλες τις προηγούμενες μέρες. Η απόφασή τους να επιλέξουν έναν άλλο χώρο (το ρέμα του Κουζίνου στην Παναγιά) αποδείχτηκε πολύ έξυπνη. Στα Κεραμέ όπου έγινε τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε σοβαρό πρόβλημα λόγω έλλειψης υποδομών. Οι διοργανωτές κατάφερναν με πολύ κόπο να της ξεπερνούν αλλά φέτος σκέφτηκαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Παρόλο που δε βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, είναι μια ελκυστική τοποθεσία, καταπράσινη και δροσερή, προσφέρει ευκολίες και είναι πιο κοντά στον Άγιο.

Ξενάγηση στο εργαστήριο – εκθετήριο της Ρούντυ Ζαχαρία

Στο πρώτο παράλληλο σοκάκι πίσω από το κτίριο που στεγάζει την Εθνική Τράπεζα, στην γειτονιά Σεβδαλή βρίσκεται μια … πανέμορφη σε μπλε-άσπρο χρώμα πρόσοψη οικίας! Στην είσοδο βλέπεις σορό πέτρες, βότσαλα, κομμάτια από μάρμαρο όλα σχεδόν μαζεμένα από την γη της Νικαριάς… Στον τοίχο κρεμασμένες (στην μέση το μπλε ρολόι της ΔΕΗ), δύο ξύλινες παλιές μπλε ταμπέλες με την λέξη ..Πέλαγος, ζωγραφική σε γρανίτη, μάρμαρο, ξύλο…στην αριστερή μεριά της εισόδου ένας Ιβίσκος (στα καριώτικα, λίριος) οποίος βρίσκεται εκεί πάνω από 100 χρόνια! Στα δεξιά το σιδερένιο μπλε τραπεζάκι  με τις μπλε ξύλινες καρέκλες (έτοιμα για ελληνικό καφέ ή πορτοκαλάδα Κέφαλος). Η οικία έχει μετατραπεί σε καλλιτεχνικό εκθετήριο – εργαστήρι.

Μια αξέχαστη βραδιά πέρασαν όσοι παραβρέθηκαν στις δύο συναυλίες των Alerto Jazz, στο Γιαλισκάρι και στην Παναγιά. Εκτός από τις ξεχωριστές ικανότητες των Stephan, Axel, Mark και Raymond, το πρόγραμμα περιλάμβανε και άλλα δρώμενα, προγραμματισμένα και έκτακτα.

Από το 2005 το Φεστιβάλ Ικαρίας, μεταξύ των άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, άρχισε να οργανώνει κάθε χρόνο μια σημαντική εκδήλωση περί τη Μυθολογία.

Το Φεστιβάλ Ικαρίας, δραστήριο και με ουσιαστικές παρεμβάσεις για τον πολιτισμό, την Ιστορία και το σήμερα του νησιού μας, έχοντας μόλις ολοκληρώσει το άκρως επιτυχημένο Σεμινάριο Μυθολογίας, μάς ενημερώνει για τους μελλοντικούς του προγραμματισμούς.

Χθες βράδυ ο Νίκος Τουλιάτος μάς έκανε μία μικρή επίδειξη στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου, εν όψει των σεμιναρίων που ξεκινούν σήμερα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ίκαρος 2011. Λέγοντας «μικρή» εννοούμε τη διάρκεια και όχι το επίπεδό της. Ο σπουδαιότερος Έλληνας περκουσιονίστας που έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους συνθέτες και τραγουδιστές, δε χρειάζεται συστάσεις.

Οι Αέρα Πατέρα είναι μια παρέα που ξεκίνησε να παίζει το μακρινό '89, με την πρόθεση να είναι ανοιχτή σε προτάσεις και συνεργασίες. Μπορεί ο καθένας να ανέβει πάνω στη σκηνή, μαζί τους, να διαβάσει ποίηση, να κάνει ταχυδακτυλουργικά κόλπα ή να πάρει τα πιατίνια και να φύγει.

Σελίδες