παρουσιάσεις

ikariamag |
παρουσιάσεις
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ”: Οι Νύφες της Ικαρίας - Μ.Ράπτου 1961 #ArteisErota

Μαρία Ράπτου & Θεόδωρος Καρράς, 1961 (από Λένα Καραλη). | ΟΙ ΝΥΦΕΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ στο #ArteisErota το φεστιβάλ του ikariamag στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017: Ανοίξτε τα οικογενειακά σας αρχεία, βρείτε φωτογραφίες (όλων των εποχών) από νύφες της Ικαρίας (φωτογραφημένες είτε στο νησί είτε και αλλού, μόνες τους ή και με τον γαμπρό ή και τις οικογένειες τους), φωτογραφίστε τις (καθαρές) ή σκανάρετέ τις (σε υψηλή ανάλυση) και στείλτε τις στο ikariamag.gr.

Πριν λίγες ημέρες κάτοικοι της βόρειας Ικαρίας μας ειδοποίησαν για ένα θαλάσσιο θηλαστικό που είχε προσεγγίσει τις βραχώδεις ακτές στην περιοχή του Αρμενιστή. Καθώς την ώρα που ειδοποιηθήκαμε ήταν ήδη αργά το απόγευμα, ήταν αδύνατο να προσεγγίσουμε την περιοχή προτού νυχτώσει. Έτσι δόθηκαν οδηγίες για πρώτες βοήθειες και για την απομάκρυνσή του από αυτό το επικίνδυνο σημείο. Όσο το φως της ημέρας επέτρεπε την παρακολούθησή του, το ζώο παρέμεινε περίπου στα 50 μέτρα από την ακτή. Αυτή είναι η τελευταία φορά που εθεάθη και δεδομένου ότι πρόκειται για τραυματισμένο ζώο, αναζητούμε τη θέση του στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Ικαρίας.

Σοφία Βατούγιου & Ανέστης Γκιονουλιάν 1959 [από Καλλιόπη Γκιονουλιάν] | ΟΙ ΝΥΦΕΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ στο #ArteisErota το φεστιβάλ του ikariamag στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017: Ανοίξτε τα οικογενειακά σας αρχεία, βρείτε φωτογραφίες (όλων των εποχών) από νύφες της Ικαρίας (φωτογραφημένες είτε στο νησί είτε και αλλού, μόνες τους ή και με τον γαμπρό ή και τις οικογένειες τους), φωτογραφίστε τις (καθαρές) ή σκανάρετέ τις (σε υψηλή ανάλυση) και στείλτε τις στο ikariamag.gr.

Βρισκόμαστε στην Ικαρία γύρω στις 25 του Αυγούστου. Σχεδόν έτοιμος για αποχώρηση από το νησί, όταν καθήμενος στην άκρη του “Μεσακτή Beach Bar” και απολαμβάνοντας τον καφέ μου βλέπω τον -επί χρόνια αυτοεξόριστο στα βουνά της Ικαρίας- φίλο μου Χριστόφορο Κουρτέση να δαμάζει τα κύματα με το S.U.P του.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Συλλόγου της Γένοβας Ιταλίας «Φίλοι της Ικαρίας- AmIkaria», στις 5/2/2017, στη Γένοβα. Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Συλλόγου AmIkaria Paola Pierantoni που αναφέρθηκε στην μακρόχρονη σχέση ορισμένων Γενοβέζων με την Ικαρία, στην ίδρυση του Συλλόγου, και στις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν.

Ένα θρίλερ από το παρελθόν, μια μνήμη παλιά, ξεφτισμένη, τραυματική και συνάμα ένα κυνηγητό στο παρόν. Δυο πλάνα, ένα αδιάκοπο φλας μπακ και φλας φόργουορντ, δυο συγκοινωνούντα δοχεία, μια εγκιβωτισμένη αφήγηση μέσα σε δυο διαφορετικούς τόπους της σιωπής, που σταδιακά διεισδύουν ο ένας στον άλλο· τον Βράχο και την Αθήνα. Μόνο που τελικά, ο Βράχος αυτός δεν είναι άλλος από την πόλη της χαμένης μας αγάπης, που συντρίβει κάθε αντίσταση, τις σκέψεις, τα πάντα. Είναι μια εξουσία που δεν αλλάζει, ένας δυνάστης από τον οποίο δε θα απαλλαγούμε ποτέ, ο εαυτός μας.

Αθηνά Μαλαχία & Γιώργος Πλακίδας 27/12/1959 (Από Άννα Πλακίδα) | ΟΙ ΝΥΦΕΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ στο #ArteisErota το φεστιβάλ του ikariamag στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017: Ανοίξτε τα οικογενειακά σας αρχεία, βρείτε φωτογραφίες (όλων των εποχών) από νύφες της Ικαρίας (φωτογραφημένες είτε στο νησί είτε και αλλού, μόνες τους ή και με τον γαμπρό ή και τις οικογένειες τους), φωτογραφίστε τις (καθαρές) ή σκανάρετέ τις (σε υψηλή ανάλυση) και στείλτε τις.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Άκρατος Νήσος-Διαδρομές «μακροκαλοζωΐας» στην Ικαρία, της κ. Γεωργακοπούλου Νικολέτας που είναι παραγωγή στο πλαίσιο της δράσης "Ανάδειξη Τοπικών Πανηγυριών Ικαρίας" του έργου «Πέλαγος Πολιτισμού» που έχει ως σκοπό την ανάδειξη τοπικών πανηγυριών & του τρόπου ζωής της Ικαρίας.

Παντελής Πασχαλίδης & Αθηνά Μαλαχία (Από Παναγιώτη Καραγιάννη, Σίδνεϊ Αυστραλίας). Η Αθήνα Μαλαχία ήταν κόρη του Νικολάου Μαλαχία και της Λαμπρινής Βασίλαρου. Γεννήθηκε το 1902 στην Ικαρία και απεβίωσε το 1983 στην Αθήνα. Η Αθήνα και ο Παντελής ζούσαν στο Κάιρο της Αιγύπτου με τα 3 του παιδιά, Νικόλαο (παππού του αποστολέα), Κοσμά και Ιωάννα.

Αθηνά Μαλαχία 1959 (Από Άννα Πλακίδα) | ΟΙ ΝΥΦΕΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ στο #ArteisErota το φεστιβάλ του ikariamag στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017: Ανοίξτε τα οικογενειακά σας αρχεία, βρείτε φωτογραφίες από νύφες της Ικαρίας (φωτογραφημένες είτε στο νησί είτε και αλλού, μόνες τους ή και με τον γαμπρό ή και τις οικογένειες τους), φωτογραφίστε τις (καθαρές) ή σκανάρετέ τις (σε υψηλή ανάλυση) και στείλτε τις...

Το 1939, ο πάππους μου Κώστας Παπαδόπουλος από τις Ράχες, ετών 19, μαζί με τη γιαγιά μου Ευτυχία Παλαιολόγου Παπαδοπούλου, 24 χρονών, πέντε χρόνια μεγαλύτερη. Μυστικό για εκείνη την εποχή!

Σελίδες