Έχουμε σχεδόν διανύσει την ανηφόρα και του φετινού χειμώνα (ελπίζω) και βρισκόμαστε πια στην αρχή του δρόμου προς το καλοκαίρι του 2017. Κοιτώντας προς τα πίσω, σας μεταφέρω ένα ενδιαφέρον γεγονός του περυσινού θέρους.

Είναι τα βιβλία που έθεσαν... υπαρξιακά ερωτήματα που απασχολούσαν Ικαριώτες και εραστές του νησιού από αιώνες. Είναι τα πρώτα βιβλία με διαδικτυακά κείμενα... από, για και με αφορμή την Ικαριά! Είναι ο πιο άμεσος, ευχάριστός και ευρηματικός τρόπος να γνωρίσεις ή και να αγαπήσεις ακόμα περισσότερο την Ικαρία.

Ανοίγοντας το βήμα για να φτάσεις στα πιο απομονωμένα σημεία των νησιών, χάνεσαι μέσα σε ανήλιαγα αρχαία δάση, διασχίζεις ορμητικούς λουλουδιασμένους ποταμούς, βουτάς μέσα σε χρυσαφένιες παραλίες, διψάς μέσα στην πέτρα και τη σκόνη, ξαποσταίνεις σε καταπράσινα προστατευτικά δέντρα. Μέσα σ’ αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό θα βρεις τον τρόπο να φτάσεις στα πιο κρυφά σημεία της Ικαρίας και των Φούρνων, θα γνωρίσεις ηλιοκαμένους ανθρώπους που κατέχουν το μυστικό της μακροζωίας και θα ανακαλύψεις γιατί ο Ίκαρος διάλεξε να πέσει ακριβώς εκεί...

"Έχω στο κομοδίνο μου το 'Ελεύθερες Πτήσεις 3', ένα βιβλίο με εμπειρίες ανθρώπων που έχουν επισκεφθεί το νησί μου, την Ικαρία. Πριν κοιμηθώ διαβάζω μια ιστορία για να ταξιδέψω εκεί. Το έχω σαν σφηνάκι".

Στη σύνδεση μας από το νησί, μιλήσαμε για την εδώ και χρόνια προσπάθεια του ikariamag.gr, το "φαινόμενο" των διαδικτυακών ελεύθερων πτήσεων αλλά και για την πιο διαδραστική έκδοση για την Ικαρία!

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015 στον υπέροχο χώρο του Δεντρόσπιτου στον Χριστό Ραχών Ικαρίας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τρίτου βιβλίου των ελεύθερων πτήσεων, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΝΗΣΙ.

Από τα λίγα βιβλία που διαβάζω τα τελευταία χρόνια, το 99% είναι Ικαριώτικες προσπάθειες, είτε συγγραφικές, είτε εκδοτικές, είτε μιλούν για την Ικαρία, είτε εμπνέονται από αυτήν. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι όλες έχουν ενδιαφέρον ενώ μερικές είναι καταπληκτικές.

Υπάρχει στ' αλήθεια ικαριακή omertà κι αν ναι, συνδέεται με το καριώτικο Game of Trolls; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους σκηνίτες και τους μανίτες και πού είναι αυτό το νησί όπου κυκλοφορούν βίδρες, σκλούπες και φαντάσματα; Μπορούν τα σαλιγκάρια να προκαλέσουν στρατιωτικό επεισόδιο και πώς ξεχωρίζεις τις κατσίκες; Έχει δει ποτέ κανείς τη Χιλιομουδού και πώς χορεύεται η ικαριακή άρια; Τι κοινό έχουν οι Ικαριώτες με τους σολομούς και ποιος μας πήρε την Ικαριάτιδα; Τελικά, πόσες Ικαρίες υπάρχουν;

Το Σάββατο 9 Αυγούστου στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο Αγίου Κηρύκου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίο των εκδόσεων «ελεύθερες πτήσεις»

Το καλοκαίρι του 2013 κατέπλευσαν στην Ικαρία εικοσιτρείς ερευνητές και ερευνήτριες από χώρες της Μεσογείου και την Αμερική για να συμμετάσχουν στο σεμινάριο Ματαρόα. Η ιδέα του σεμιναρίου πλέχτηκε γύρω από το ταξίδι του πλοίου Mataroa.

Σελίδες