Με τους Alerto Jazz…στην Ικαρία

 

Μια αξέχαστη βραδιά πέρασαν όσοι παραβρέθηκαν στις δύο συναυλίες των Alerto Jazz, στο Γιαλισκάρι και στην Παναγιά. Εκτός από τις ξεχωριστές ικανότητες των Stephan, Axel, Mark και Raymond, το πρόγραμμα περιλάμβανε και άλλα δρώμενα, προγραμματισμένα και έκτακτα.

Στο σχεδιασμό του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων προβλεπόταν (για το Σάββατο 30/7) η επίδειξη των μαθητών που παρακολούθησαν όλη την προηγούμενη βδομάδα το σεμινάριο κρουστών. Εξαιτίας όμως των πολλών κοινωνικών εκδηλώσεων, κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Έτσι οι διοργανωτές σκέφτηκαν να το συνδυάσουν με τη συναυλία στον Κουζίνο.

Η παράσταση ξεκίνησε με όλους τους μαθητές παραταγμένους μπροστά στη σκηνή να παίζουν τα βαρέλια και τα ταψιά τους υπό την καθοδήγηση του Νίκου Τουλιάτου.

Στη συνέχεια ακολούθησε η συναυλία.

Να αναφέρουμε για την ιστορία ότι η τζαζ των τσιγγάνων, γνωστή και ως gypsy swing  ξεκίνησε στη δεκαετία του 1930. Επειδή έχει κυρίως γαλλική προέλευση λέγεται και jazz manouche. Οι τσιγγάνοι που είχαν φτάσει εκεί, μεταναστεύοντας δυτικά από τη Ρουμανία, έπαιζαν βιολί και κιθάρα και συναντήθηκαν με τους μουσικούς της τζαζ που έφθαναν στο Παρίσι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το κυριότερο είδος που δημιουργήθηκε από αυτό το πάντρεμα ήταν το βαλς στυλ Musette που παραμένει ακόμα το βασικό είδος στο ρεπερτόριό τους. Τσιγγάνικο ταμπεραμέντο λοιπόν, σε συνδυασμό με ελευθερία και αυτοσχεδιασμό.

Μετά το σύντομο διάλειμμα που έκαναν οι μουσικοί θέλησαν να μας παρουσιάσουν έναν άνθρωπο που δεν παίζει όργανο με τέσσερις χορδές σαν τον Stephan, ούτε όργανο με έξι χορδές σαν τον Axel. Μας σύστησαν λοιπόν κάποιον που παίζει με … μία χορδή και που έκανε απίστευτα ακροβατικά πάνω σ’ ένα τεντωμένο σκοινί.

Στο κλείσιμο της συναυλίας ο Νίκος Τουλιάτος, ως φιλοξενούμενος, πήρε τη θέση του στα ντραμς και αυτοσχεδίασε με τους Alerto Jazz παίζοντας μερικά σουίνγκ. 

Μουσική και θέαμα. Δεξιοτεχνία υψηλού επιπέδου, πολύ κέφι και ο Axel (σόλο κιθάρα) να παίζει απίστευτα γρήγορα. Ακόμη και εκείνοι που δεν είναι φανατικοί της τζαζ αλλά θέλησαν να τιμήσουν τους μουσικούς που ήρθαν από πολύ μακριά να παίξουν για μας, στο τέλος έφυγαν ενθουσιασμένοι και με τις καλύτερες εντυπώσεις.

                                                                                                                                                                                                                                  Γιάννης Κέφαλος για το ikariamag
 

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr