Για ένα κομμάτι ψωμί…στη Φουκοσίμα

Και ποιον δεν απασχόλησε όλες αυτές τις μέρες τα ποσά ραδιενέργειας που διοχετεύονται καθημερινά σε γη, αέρα, θάλασσα έπειτα από το συμβάν στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκοσίμα.

Εγώ θα σταθώ στους εναπομείναντες εργάτες και τεχνικούς εντός του σταθμού και στις…έξτρα απολαβές τους (εδώ στην Ελλάδα τα ονομάζουμε… μπόνους, για τους Ιάπωνες μεταφράζονται μάλλον σε πόνους!). Ο χρόνος που παραμένουν πλησίον των πυρηνικών μονάδων υποτίθεται ότι παρακολουθείται συστηματικά για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεσή τους στη ραδιενέργεια.

Παρ’ όλα αυτά πριν μερικές μέρες, 2 εργάτες νοσηλεύτηκαν για εγκαύματα που υπέστησαν όταν πάτησαν ραδιενεργό νερό χωρίς να είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας,  με αποτέλεσμα το νερό να περάσει εντός των παπουτσιών τους…

Εξαιτίας αυτού του συμβάντος ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τις αμοιβές όλων αυτών των ανθρώπων:  το…πριμ των πυροσβεστών ανέρχεται στα 520 γιεν (4.5 ευρώ) για κάθε φορά που επεμβαίνουν, στα οποία προστίθεται το…ιλιγγιώδες ποσό των 5.500 γιεν (48 ευρώ) ανά ημέρα εργασίας σε ραδιενεργό περιβάλλον.

Για το υπόλοιπο προσωπικό (εργάτες-ένοπλες δυνάμεις κτλ) το πριμ αγγίζει…τα 1680 γιεν (15 ευρώ) ημερησίως… Ήδη αρκετοί άνθρωποι από αυτούς που συνδράμουν έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολίες τέτοιες, όσες θα δεχόταν μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο…

Όσον αφορά στην εταιρεία που διαχειρίζεται την πυρηνική ενέργεια στην Ιαπωνία υποστηρίζει για τους εκτεθειμένους εργαζόμενους ότι «έγκειται στον καθένα αν θέλει να συνεχίσει ή όχι…».

Σύμφωνα με πρώην εργαζόμενους στη Φουκοσίμα «πρόκειται για μια φρικτή δουλειά, όμως δεν είναι σε θέση να αρνηθούν να την κάνουν». Ο λόγος: Όλοι τους εργάζονται για τα συμφέροντα των υπεργολάβων της συγκεκριμένης εταιρείας και φοβούνται μήπως χάσουν μελλοντικά συμβόλαια (ατομικές συμβάσεις εργασίας το λέμε εδώ)!

Άραγε γι αυτούς τους ανθρώπους θα υπάρξει… επόμενη φορά ώστε να διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους τα συμβόλαια τους ;

Αποστόλης Σαφός
san_kiryko@yahoo.gr

ikariastore banner