ΚΟΣΜΟΣ: Η Παλαιστίνη αναγνωρίστηκε ως κράτος-μη μέλος από τον ΟΗΕ

Ιστορική στιγμή για την Παλαιστίνη, που αναβαθμίστηκε σε "κράτος μη μέλος" από τον ΟΗΕ. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν να γιορτάσουν στους δρόμους. Ως "ληξιαρχική πράξη γέννησης" χαρακτήρισε την απόφαση ο Μαχμούντ Αμπάς.

Με πλειοψηφία δύο τρίτων ο ΟΗΕ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του Ισραήλ, αναβάθμισε την Παλαιστίνη σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή (non-member observer state).

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, καθώς δικαιώνεται το αίτημα της Παλαιστίνης να γίνει από "οντότητα", "κράτος μη μέλος" του ΟΗΕ, κάτι που ισχύει και για το Βατικανό.

Υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνης ψήφισαν 138 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Εννέα ψήφισαν κατά, μεταξύ των οποίων φυσικά το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και 41 χώρες απείχαν.

Η συζήτηση άρχισε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, ημερομηνία που δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς είναι  η επέτειος της απόφασης του 1947 για το διαμελισμό της Παλαιστίνης και τη δημιουργία δύο κρατών.

Η απόφαση έγινε γνωστή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), ωστόσο από νωρίς χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν βγει να πανηγυρίσουν στους δρόμους της Δυτικής Όχθης.
Αμπάς: "Ληξιαρχική πράξη γέννησης του Παλαιστινιακού κράτους"

Πριν την ψηφοφορία, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υπογράψει τη "ληξιαρχική πράξη γέννησης" ενός παλαιστινιακού Κράτους με την παραχώρηση σε αυτό του καθεστώτος του κράτους-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη.

"Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται σήμερα να εκδώσει μια ληξιαρχική πράξη γέννησης του Κράτους της Παλαιστίνης", δήλωσε προς τις 193 χώρες-μέλη πριν από την ψηφοφορία.

Τόνισε επίσης ότι η ψηφοφορία αποτελεί "την τελευταία ευκαιρία για να διασωθεί η λύση των δύο κρατών" (το Ισραήλ και ένα παλαιστινιακό κράτος) και υποσχέθηκε να "προσπαθήσει να αναβιώσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις".

news247.gr

ikariastore banner