Πιο κοντά από ποτέ στο σωματίδιο του Θεού…

Κοντά σε μία τεράστια ανακάλυψη βρίσκεται η ανθρωπότητα, καθώς την Τετάρτη αναμένονται οι ανακοινώσεις για την ύπαρξη του μποζονίου του Χίγγς, του αποκαλούμενου «σωματιδίου του Θεού», από επιστήμονες που εργάζονται στο ερευνητικό κέντρο CERN στην Ελβετία. Επίσης, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και η ανακάλυψη ενός παραπλήσιου σωματιδίου από τους ερευνητές που είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαίωνε ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.

Το «σωματίδιο του Θεού» αναζητούταν επί χρόνια στον μεγάλο επιταχυντή ανδρονίων που διαθέτει το CERN, όπου διενεργούνται πειράματα που έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ. Το μποζόνιο του Χιγγς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» των φυσικών επί πολλά χρόνια, και έχει υπάρξει το αντικείμενο πάμπολλων ερευνών από το 1964, όταν η ύπαρξή του θεμελιώθηκε θεωρητικά από έξι διαφορετικούς φυσικούς, με πρώτο ανάμεσά τους τον βρετανό Πίτερ Χιγκς.

Το «σωματίδιο του Θεού» είναι στοιχειώδες υποατομικό σωματίδιο, το οποίο θεωρητικά είναι υπαίτιο για το ομώνυμο κβαντικό πεδίο που προσδίδει μάζα σε όλα τα στοιχειώδη σωματίδια, όπως τα κουάρκ και τα ηλεκτρόνια. Χωρίς μάζα, το σύμπαν, θα είχε μία πολύ διαφορετική μορφή από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα, καθώς δεν θα υπήρχαν αστέρια, γαλαξίες, πλανήτες, ή ακόμη μόρια και άτομα. Το «σωματίδιο του Θεού» αποτελεί το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής, η οποία είναι η επικρατέστερη θεωρία για την εξήγηση του πώς λειτουργεί το σύμπαν.

koutipandoras.gr

ikariastore banner