Στα μέσα του Μάη που μας πέρασε η εταιρεία Dong Energy ολοκλήρωσε την εγκατάσταση 32 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών έξω από τις ακτές του Liverpool. Οι γεννήτριες έχουν ύψος 195 μέτρα και συνολικά παράγουν μέχρι 5.3GW ενέργειας, ικανά να ηλεκτροδοτήσουν έως 4.300.000 σπίτια. Για την ακρίβεια, μία και μόνη περιστροφή των πτερυγίων αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας για 29 ώρες. Πρόκειται για τις πρώτες του είδους τους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος σε ιδιώτες καταναλωτές, και σηματοδοτούν μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης απόδοσής τους. Σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται για τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές ανεμογεννήτριες του κόσμου.

Παρασκευή απόγευμα. Δεν ξέρουμε πού σε πετυχαίνουμε. Στο γραφείο, σπίτι, έξω σε κάποιο μέσο μεταφοράς. Πάντως είμαστε σίγουροι πως τώρα που φτιάχνει ο καιρός, έχουν πάρει τα μυαλά σου αέρα και σκέφτεσαι συνέχεια το νησί!

Αφού λοιπόν πήραν αέρα, ας τα βοηθήσουμε κι εμείς, σηκώνοντας τα ακόμα πιο ψηλά για μία εναέρια βόλτα πάνω από την Ικαρία.

«Unfairy Tales» ονομάζεται η σειρά κινουμένων σχεδίων που η UNICEF για να ευαισθητοποιήσει όλους εμάς σχετικά με τη δυστυχία και τον πόλεμο στη Συρία και συγκεκριμένα με τη ζωή των μικρών προσφυγόπουλων. Η σειρά είναι μέρος της ανθρωπιστικής εκστρατείας #NoLostGeneration για τα 5 χρόνια εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες Ευρωπαίοι τουρίστες έρχονται στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να γιορτάσουν τις διακοπές τους. Αυτό το καλοκαίρι υπήρξε μια επιπλέον ομάδα: πολλοί Σύριοι και Αφγανοί πρόσφυγες έφτασαν από την Τουρκία με φουσκωτές βάρκες καθώς εισήλθαν στην Ευρωπαïκή Ένωση.

Ακόμη κι ένα πρωινό σαν κι αυτό, που ο αέρας φουσκώνει τη θάλασσα, δύο μαύρες κουκκίδες πλέουν στο βάθος του ορίζοντα. Είναι πλαστικές βάρκες που μόλις ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια, υπερφορτωμένες με άντρες, γυναίκες και παιδιά.

Συχνά ακούγεται πως το Φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει ξεχωριστό; Πόσο διαφέρει από το δικό μας; Τι μαθήματα διδάσκονται; Δίνει ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς να καινοτομήσουν; Τι μέσα έχουν στη διάθεση τους; Ποιος ο ρόλος των μαθητών;
Με τα ερωτήματα αυτά ίσως να έχετε έρθει αντιμέτωποι πολλές φορές.

Άνθρωποι υπό διωγμό, ένα θαλάσσιο είδος υπό εξαφάνιση, επιστήμονες στο Αρχιπέλαγος, τουρίστες, εθελοντές και "Friendly Humans", όλοι πρωταγωνιστές στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας. Όλα αυτά ένα μίλι απο τις Τουρκικές ακτές, την Σάμο τον Σεπτέμβρη του 2015.

Την ώρα που στην Ελλάδα τσακωνόμαστε για το πού θα φτιάξουμε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων παρωχημένης πλέον τεχνολογίας (τις οποίες οι ιθύνοντες πλασάρουν για μοντέρνες) η Σουηδία έχει φτάσει στο επίπεδο να ανακυκλώνει ή να επαναχρησιμοποιεί το 99% των σκουπιδιών της.

Η νέα ταινία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπογραμμίζει την αντίφαση που ζήσαμε όλοι μας αυτό το καλοκαίρι. Από τη μια όμορφες στιγμές μιας μαμάς με το παιδί της στις θάλασσές μας και από την άλλη, στα ίδια ακριβώς νερά, ο αγώνας και η αγωνία μιας μητέρας και ενός παιδιού, που είχαν την ατυχία να γεννηθούν στη λάθος χώρα, τη λάθος στιγμή.

Η αναπηρία δεν είναι «εμπόδιο» για το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας … Α.με.Α έχουν πρόσβαση στο Μ.Λ.Π.Δ.Α. Την 16η Αυγούστου 2014 στην ορεινή Αρκαδία, εγκαινιάστηκε το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας με προϋποθέσεις και αρχές που επιτρέπουν στους επισκέπτες να λάβουν μία άνετη και ευχάριστη μουσειακή εμπειρία.

Σελίδες

ikariastore banner