O ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ στο #ArteisErota

Έκθεση Ζωγραφικής & Βιντεοπροβολή

Τα ερωτικά έργα του Ικάριου Ζωγράφου Γιώργου Γεωργακόπουλου συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί στο κοινό, σε επιμέλεια Τέτας Γεωργακοπούλου ενώ στον χώρο προβάλλεται η συνέντευξη που ο ζωγράφος έδωσε στον Κωνσταντίνο Βατούγιο, τον Νοέμβριο του 2017 στο ατελιέ του, για το Αrtεις Erota; όπου μιλά για τη ζωή και το έργο του, την Ικαρία και τον Έρωτα.

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Ικαρία, όπου και πέρασε τα πρώτα του χρόνια, καθώς και τα τελευταία χρόνια του γυμνασίου. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας και πήρε πτυχίο σκηνογραφίας. Για τέσσερα χρόνια διατήρησε την γκαλερί «Ελ Γκρέκο». Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις σε Η.Π.Α., Γερμανία και Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος σε  πολλές ομαδικές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές, στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ελβετία και Λατινική Αμερική. Έχουν γίνει αφιερώματα για το έργο του μέσω των ελληνικών ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπος), ενώ σημαντικοί Έλληνες και ξένοι τεχνοκριτικοί έχουν ασχοληθεί με αυτό.

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος είναι ένας καλλιτέχνης με μεγάλη θεματολογική και τεχνική γκάμα. Αν και σύγχρονος, αγαπά ιδιαίτερα τα μυθολογικά θέματα, αλλά και τη θάλασσα. Το ερωτικό στοιχείο στα έργα του, άλλοτε βρίσκεται στο επίκεντρο και άλλοτε ενυπάρχει διάχυτο. Επιλογές μύθων από την ελληνική μυθολογία, όπως «η Δανάη με τη Χρυσή Βροχή», ή η αποτύπωση «Σατυρικών» θεμάτων, καθώς και οι φιγούρες νυμφών, γεμάτες θηλυκότητα και ερωτισμό, είναι ένα δείγμα του ερωτικού Γεωργακόπουλου. Τα έργα του είναι, φυσικά, ανθρωπομορφικά, ενώ το ανθρώπινο σώμα είναι τέλεια πλασμένο με κάθε λεπτομέρειά του. Οι συνθέσεις του φέρνουν ένα απρόσμενα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα με μοναδική πλαστικότητα. Οι γραμμές του, ευθείες ή καμπύλες, είναι λυρικές, και άλλοτε προσδίδουν ένταση και κίνηση στο έργο και άλλοτε, συγκλίνοντας προς το κέντρο, μια εσωτερικότητα. Τα χρώματα του δένουν αρμονικά με τα συμπληρωματικά τους χρώματα και συνεπικουρούν στην αίσθηση κίνησης και πλαστικότητας των έργων.

Κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικής του δουλειάς είναι οι καμπύλες. Μέσα από αυτές δημιουργείται ένα αέναο παιχνίδι κίνησης, της οποίας οι δυναμικές αλλάζουν ανάλογα με την κατεύθυνση των γραμμών, που είτε έχουν την τάση να εκτείνονται στα άκρα του πίνακα, είτε να ξαναγυρίζουν στο σημείο εκκίνησης, σχηματίζοντας κύκλους. Οι καμπύλες αυτές υμνούν τη θηλυκότητα και την ομορφιά, καθώς και τον ερωτισμό στα γυναικεία σώματα.

Ο τόπος του, η Ικαριά, αλλά και η θάλασσα είναι οι μεγάλοι του «έρωτες» και συχνά εμπλέκονται στη δουλειά του, είτε ερωτική, είτε μυθολογική, ή ό,τι άλλο.

Video: Nick Papadopoulos.

21- 24 Δεκεμβρίου 2017 (Έναρξη Φεστιβάλ, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 19:00)
The Art Foundation (T.A.F.) – Νορμανού 5, Αθήνα, Στάση Μοναστηράκι.
Είσοδος Ελεύθερη.
Διοργάνωση: ikariamag.gr

Δείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

To φετινό hashtag του Φεστιβάλ είναι #ArteisErota. Μπείτε στο FB event.

 

Χορηγοί: Αναψυκτικά Ικαρίας “Κέφαλος”, Μέλι Ικαρίας «Αντώνης Καρίμαλης»

Με την Υποστήριξη των: East Electronics, X Large (Wide Format Digital Printing), Massive Productions, Nick Papadopoulos Video Productions, Ικαριακό Παντωπολείον - ikariastore.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας: All About Festivals (aaf.gr)

ikariastore banner