ΙΚΑΡΙΑ: Στις ζημιές που προκάλεσε η πρόφατη κακοκαιρία

Τόσο οι ισχυροί βοριάδες της προηγούμενης εβδομάδας όσο και οι βροχοπτώσεις των περασμένων ημερών (21 & 22/1) προκάλεσαν ζημιές στα λιμάνια αλλά και το οδικό δίκτυο αντίστοιχα.

Ας κάνουμε μαζί μια περιήγηση σε αυτά:

Η καταστροφή στο λιμάνι Ευδήλου. Η είδηση είναι ότι την Κυριακή 28/1 αναμένεται κλιμάκιο από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών, των αστοχίων κλπ.

Για το θέμα, ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης έστειλε έγγραφο με τη μορφή του επείγοντος  προς  την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και προς το Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτικών Επενδύσεων κ. Χρήστο Λαμπρίδη, με τον οποίο επικοινώνησε και τηλεφωνικά,  ώστε να υπάρξει η όσο το δυνατόν ταχύτερη παρέμβαση σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών και την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα Ευδήλου.  Να υπενθυμίσουμε ότι το Νοέμβριο του 2017 και μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα  Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν εγκριθεί 860.000,00 Ευρώ, που αφορούν σε  έργα που χρειάζονται να γίνουν για την έναρξη λειτουργίας των νέων υποδομών λιμένα Ευδήλου Ικαρίας.

Έγγραφο για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στον προσήνεμο μόλο του Λιμένα Ευδήλου απέστειλε στους αρμόδιους φορείς και ο δήμος Ικαρίας σημειώνοντας πως και από παλαιότερα περιστατικά είχε γίνει σαφές ότι τα υφιστάμενα και σχεδιαζόμενα έργα στον λιμένα και ειδικότερα αυτά που χωροθετούνται στο ανατολικό και νότιο τμήμα του διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, καθώς είναι ακόμη εκτεθειμένα στους θυελλώδεις βόρειους άνεμους που συχνά, κατά τους χειμερινούς μήνες,  πλήττουν τις βόρειες ακτές του νησιού. Συγκεκριμένα, ο δήμος σημειώνει: «Η κατασκευή της επέκτασης (κατά 200m περίπου) του προσήνεμου μόλου στα βόρεια αύξησε βεβαίως τον συντελεστή ασφαλείας του λιμένα Ευδήλου, αλλά δεν εξασφάλισε πλήρως το λιμάνι από τους καιρούς που έρχονται από βορειοανατολικά – ανατολικά. Αυτό αποδείχθηκε (παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις μας- σχετικό 2), πριν λίγες ημέρες (18/1/2018) όταν  για μια ακόμα φορά έντονοι βόρειοι άνεμοι  προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στις λιμενικές υποδομές και ειδικότερα στον προσήνεμο μόλο, που έχει υποστεί αποκόλληση και μετακίνηση τμημάτων σε ορισμένα σημεία και ολοκληρωτική καταστροφή στο ακραίο τμήμα του, που κατασκευάστηκε και παραδόθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα

Επειδή θεωρούμε ότι η προστασία των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών είναι άμεση προτεραιότητα, σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα σε ουσιαστικό τεχνικό έλεγχο και να προτείνετε αξιόπιστες επιδιορθώσεις από έμπειρους τεχνικούς, που να τεκμηριώνουν αν υπάρχουν κακοτεχνίες η αστοχίες στην μελέτη του  πρόσφατα κατασκευασμένου  τμήματος.  Παράλληλα οι προτεινόμενες λύσεις αντιμετώπισης των ζημιών πιστεύουμε ότι πρέπει να διασφαλίζουν (στο μέτρο του δυνατού)  ότι δεν θα υποστούν οι λιμενικές υποδομές ανάλογες καταστροφές τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα θεωρούμε απαραίτητο να υπογραμμίσουμε την ανάγκη άμεσων ενεργειών από μέρους σας ώστε οι απαραίτητες δράσεις αποκατάστασης να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, αποσυνδέοντας την αποκατάσταση των ζημιών από την πρόσφατα εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, στο έργο «Συμπληρωματικά έργα για την έναρξη λειτουργίας των νέων υποδομών λιμένα Ευδήλου Ικαρίας». Πρόταση που υποβλήθηκε από το Λιμενικό  ταμείο  Ικαρίας, με την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Ικαρίας, αφού στο κρατικό Λιμενικό ταμείο δεν έχετε εξασφαλίσει ούτε την στοιχειώδη διοικητική υποστήριξη με υπαλλήλους ώστε να μπορεί να λειτουργεί έστω και οριακά.»

Προβλήματα είχαμε όμως και στο Καραβόσταμο και συγκεκριμένα στον εσωτερικό χώρο του Αλιευτικού Καταφυγίου ο οποίος μπαζώθηκε:

Μετά τις βροχοπτώσεις είχαμε σε πολλά σημεία του Επαρχιακού δρόμου από την Πλαγιά μέχρι τον Άγιο Κήρυκο καταπτώσεις χωμάτων, τεράστιων ογκόλιθων, που καθιστούν τον δρόμο πολύ επικίνδυνο. Το θέμα των καταπτώσεων συνεχίζεται και μετά το πέρας των βροχών, γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς σε όλους τους δρόμους εντός και εκτός των οικισμών.

Το αγροτικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση με μόνη ελπίδα βελτίωσης την πιθανή χρηματοδότηση -την Άνοιξη- για επιχωματώσεις.

ikariamag.gr
 

ikariastore banner