Το Γενικό Λύκειο Ευδήλου Ικαρίας μετονομάζεται σε "Αριστείδης Φουτρίδης"

φωτογραφία: anemourion.blogspot.gr

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΔΗΛΟΥ  “Αριστείδης Φουτρίδης“          

Το Λύκειο  Ευδήλου ενημερώνει ότι -  μετά από πρωτοβουλία του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου,  την οποία ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας και εντέλει το Υπουργείο Παιδείας - απέκτησε προσωνύμιο και ονομάζεται πλέον: «Γενικό Λύκειο Ευδήλου Αριστείδης Φουτρίδης» .

Ο Αριστείδης Φουτρίδης (1887-1923), με γενέθλιο τόπο και αφετηρία της πνευματικής του διαδρομής τον Εύδηλο της Ικαρίας, συνέβαλε δυναμικά στη διάδοση των κλασικών και νεοελληνικών γραμμάτων στην Αμερική. Δίδαξε Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στο Πανεπιστήμιο του Harvard, όπου σπούδασε με διαδοχικές αριστείες και υποτροφίες,  και δίδαξε επίσης στο εξίσου φημισμένο Πανεπιστήμιο του Yale. Μελέτησε, ερμήνευσε και μετέφρασε έργα του Κωστή Παλαμά (υπήρξε,  μάλιστα, ο εισηγητής του Παλαμά στον αγγλόφωνο κόσμο) αλλά και άλλους συγχρόνους του Έλληνες λογοτέχνες (Ανδ. Καρκαβίτσα, Γρ. Ξενόπουλου, Γ. Δροσίνη). Πρόλαβε να εκδώσει το 1917 μια ποιητική συλλογή στην αγγλική γλώσσα με τίτλο “Lights  at  dawn” (Πρωϊνές  Ανταύγειες) κάνοντας σπουδαία εντύπωση στους λογοτεχνικούς κύκλους της Αμερικής. Οι φιλολογικές του μελέτες, ιδιαίτερα για τον μεγάλο αρχαίο τραγικό τον Ευριπίδη, καθώς  και τα πολυάριθμα άρθρα που δημοσίευσε σε επιστημονικά περιοδικά καταδεικνύουν τη μεγάλη του φιλολογική αξία και αποτελούν μέχρι και τις μέρες μας Βιβλιογραφική αναφορά. Ο Αριστείδης Φουτρίδης παρακολουθούσε πάντοτε από κοντά και άγρυπνα τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στρατεύτηκε με θέρμη στην προσπάθεια επιτυχίας της αναδημιουργικής προσπάθειας του Ελευθερίου Βενιζέλου, διατρέχοντας προς τούτο όλες τις αμερικανικές πολιτείες, προκειμένου να αφυπνίσει Έλληνες και Αμερικανούς για τα εθνικά δίκαια.

Προσθέτουμε, λοιπόν,  στο Σχολείο μας το όνομα του σπουδαίου συμπατριώτη μας Αριστείδη Φουτρίδη, ως μνήμη αγαθή και παντοτινή, γιατί θεωρούμε ότι αυτό συνιστά υψηλή τιμή για το Σχολείο, τους μαθητές μας και την τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι  αναφερόμαστε στην, «πιθανώς, πιο ολοκληρωμένη πνευματική προσωπικότητα που ανέδειξε η Ικαρία».

Εύδηλος 12/10/2015
Ο  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Δήμος  Μαυρίδης