Ταξίδι στην απληστία

Πρέπει να βάλω τα πράγματα σε μία σειρά. Για να ακριβολογώ τα πράγματα είναι όλα στη θέση τους γιατί μου αρέσει η τάξη αλλά πρέπει να οργανώσω τις επιθυμίες και τους στόχους μου για τη νέα χρονιά. Συνήθως μεταφέρω από το προηγούμενο έτος, από την «προηγούμενη χρήση» όπως λένε και οι λογιστές, όλα εκείνα που δεν πρόλαβα να κάνω. Με το ίδιο σκεπτικό, με μεγάλη ευλάβεια, μετέφερα εκκρεμότητες από το ’09 στο ’10, από το ’08 στο ’09 και πάει λέγοντας. Άρα η λίστα είναι πλέον μακροσκελής και αναγκαστικά διαγράφω, συχνά με λύπη.

Αρχικά λέω να κάνω μερικές αγορές. Ανάμεσά  σε αυτές θα είναι κάτι πολύ ακριβό, οτιδήποτε, για να μην απογοητεύσω τις αγορές που με θέλουν συνεπή καταναλωτή. Μία φίλη λέει διαρκώς «ψωνίζω, άρα υπάρχω». Έτσι αποφάσισα να την μιμηθώ κάνοντας μία σκέψη παραπέρα. Περνούν από τη ζωή μου διάφορα πρόσωπα, έρχονται και φεύγουν. Μερικές φορές το κάνουν εντελώς αθόρυβα και άλλοτε γίνονται πολύ θορυβώδεις, στα πλαίσια των μικρών επαναστάσεων που τους επιτρέπεται ακόμα να κάνουν. Σ' αυτά τα πρόσωπα δεν έχω κανένα δικαίωμα επιρροής ή εξουσίας κι έτσι είναι το σωστό. Μπορώ όμως να αγοράζω ό,τι θέλω για να υπάρχω σ’ αυτόν τον κόσμο των προβληματικών σχέσεων. Είναι το καλύτερο υποκατάστατο. Μπορώ να ξοδέψω όσα θέλω, όποια στιγμή θέλω, χωρίς να με κατηγορήσουν, να με επικρίνουν ή να με επιβραβεύσουν. Μπορώ να κάνω χρήση ή κατάχρηση ενός προϊόντος, να το φθείρω, να το σπάσω ή να το χαρίσω με την ίδια ευκολία.  

Παλιότερα έψαχνα τη φλόγα και την ικανοποίηση στα πρόσωπα, έστω για ένα τους κατόρθωμα, για τη μία και μοναδική τους νίκη. Οι νίκες λιγοστεύουν και τα πρόσωπα αφήνονται να γίνουν πιο θλιμμένα οπότε αρκούμαι να επιβεβαιώνομαι μέσα από την αγοραστική μου δύναμη. Ξοδεύω για να μπορώ να χαμογελώ και χαμογελάω γιατί μπορώ να ξοδεύω. Όλα έχουν γίνει πουτάνα, οπότε πληρώνω για να μπορώ να τα έχω. Δεν ακούγεται ρομαντικό αλλά είναι ένας τρόπος για να ζω πιο ανώδυνα. Αναλώνομαι για να βρω τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας και για να σκεφτώ πώς θα τα αποκτήσω. Αμέσως μετά αναλώνομαι, χωρίς να ικανοποιούμαι με τίποτα, για να βρω τρόπο να τα αντικαταστήσω.

 

Λέω λοιπόν να διαγράψω τις χίμαιρες από τη λίστα και να περιμένω απλώς να αρχίσουν οι εκπτώσεις. Όμως για φέτος, στο πίσω μέρος του μυαλού μου γεννιέται δειλά μια σκέψη, μια εναλλακτική.

Να ολοκληρώσω ό,τι ξεκίνησα να γράψω και τ’ άφησα στη μέση. Να καθαρίσω όλες τις κολόνες της γειτονιάς μου από τις ξεθωριασμένες, επικαλυπτόμενες αφίσες. Να γίνω άγγελος με τους αγγέλους αλλά ν’ αφήσω κι ένα κόκαλο για τα σκυλιά. Να βοηθήσω να μαζευτούν τα αμέτρητα λάστιχα από το φαράγγι της Χάλαρης. Να επιδιώξω την ανατροπή γιατί με την προηγούμενη δεν κατάφερα τελικά την υπέρβαση. Να περπατήσω σε μέρη απάτητα. Να κάνω το πιο μεγάλο νοερό μου ταξίδι ακόμη κι αν αυτό μου στοιχίσει την επιστροφή.

Γιάννης Κέφαλος
jianniskefalos@yahoo.gr

photo: tootdood

Διαβάστε όλες τις ελεύθερες πτήσεις του Γιάννη Κέφαλου.