Ομιλία Βουλευτή Σάμου Βαρδίκου για την Ψήφο Εμπιστοσύνης


ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ KATA ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011)

Πρωτόγνωρες οι εξελίξεις, με άγνωστη την κατάληξη. Καλούμαστε να εμπιστευτούμε τη νέα κυβέρνηση.

Βέβαια δεν έχουμε μια κυβέρνηση που στόχο έχει να διαλύσει έναν πολιτικό χώρο για τον λεηλατήσουμε. Αν είχαμε, θα ψάχναμε έναν σύγχρονο Τζανετάκη.

Δεν έχουμε μια κυβέρνηση που στόχο έχει να αυτοϋπονομευτεί, για να μειωθεί α αντίπαλος και να κερδίσουμε αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές που πρέπει να γίνουν όσο γίνεται πιο σύντομα. Αν είχαμε θα ψάχναμε έναν σύγχρονο Ζολώτα.

Έχουμε μια κυβέρνηση, που πρέπει με πλατύτερη και ισχυρότερη στήριξη να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Μια κυβέρνηση που πρέπει να  πείσει τους ευρωπαίους συμμάχους και δανειστές μας, πως η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. Δεν θέλει να μεταπέσει σε κατάσταση Αλβανίας του Εμβέρ Χότζα. Γι’ αυτό ψάξαμε και βρήκαμε τον Λουκά Παπαδήμο.

Είμαι ένας από αυτούς που εδώ και μήνες αναφέρομαι σε κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης». Εδώ και 25 μήνες στηρίζω μια κυβέρνηση που κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση. Ήταν η πρώτη της μεταπολίτευσης που λειτούργησε χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Έκανε πολλά. Θα τα αξιολογήσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος.

Σήμερα, πρέπει ιδιαίτερα να αναφέρουμε τα λάθη της, για να επιδιώξει να τα αποφύγει η κυβέρνηση που θα εμπιστευτούμε.

Ψηφίστηκαν μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν. Υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη άλλων μέτρων. Και τα μέτρα αυτά, όταν πάρθηκαν, ήταν περισσότερο άδικα από όσο μπορούσε να αποδεχθεί ο λαός μας. Και το πιο σημαντικό: Δεν πλήρωσε κανείς από όσους συνέβαλαν, στο να βρεθούμε, στην κατάσταση αυτή.

Δεν υπήρξε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, συνεδρίαση ανάλογου ΚΤΕ, που να μην επισημανθεί αυτή η ανάγκη, αυτή η παράλειψη. Τώρα τελευταία μόνο κάτι άρχισε να κινείται.

Εδώ δεν σηκώνει ημίμετρα. Φυλακίσεις και κατασχέσεις. Δεν αρκούν ανακοινώσεις για οφειλές πολιτών με 100πλάσια περιουσία. Φυλακίσεις και κατασχέσεις.

Περιμένω, από την κυβέρνηση στην οποία αύριο θα δώσω την εμπιστοσύνη μου να είναι πιο αποτελεσματική, πιο δίκαιη και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν από όποια ελληνική κυβέρνηση πιστεύει στο ευρώ.

Είναι ελάχιστα τα περιθώρια διαφοροποίησης. Τα περί άλλων συνταγών άμεσων αναπτυξιακών διεξόδων και μηδενισμού ελλειμμάτων εντός 18 μηνών είναι για τους αφελείς και όσους επιτρέπουν να τους εκμεταλλεύεται ένα πολιτικό σύστημα που έχει απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Τα νέα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα και αποτελεσματικά αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Βλέπω νέες νοοτροπίες. Νέες πρακτικές. Νέους πολιτικούς σχηματισμούς. Βλέπω άμεσα αλλαγές και στην αίθουσα αυτή.

Μας λυτρώνει η απαλλαγή από τον βραχνά να κατηγορηθούμε ότι δεν στηρίξαμε την κυβέρνησή μας. Κάποιοι από αυτούς που δεν μας ψήφισαν μας αποκαλούσαν «κομματόσκυλα». Αλλά οι συντριπτικοί πολλοί, από αυτούς που μας ψήφισαν ήταν έτοιμοι να μας κατηγορήσουν ως προδότες και αποστάτες. Είμαστε λαός της υπερβολής και των άκρων.

Τώρα με τα νέα δεδομένα, απαλλαγμένοι από συνειδησιακές δεσμεύσεις μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικότερα. Μέσα από διαφορετικό πρίσμα θα δούμε την υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων που θα φέρουν κοντά στο μηδέν το πρωτογενές έλλειμμα.

Θα συμφωνήσουμε με τη μείωση των δαπανών, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα διαφωνήσουμε όμως με νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις και θα χαράξουμε πιο έντονα τις κόκκινες γραμμές μας.

Μια από αυτές, για μας τους νησιώτες ο μειωμένος ΦΠΑ. Δεν θα ψηφίσω ποτέ μια τέτοια κατάργηση. Όσοι το σκέφτονται δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει να ζεις σε νησί.

Σήμερα, με την ακύρωση λόγω καιρού του δρομολογίου του πλοίου -η κρίση στην ακτοπλοΐα μας άφησε με ένα πλοίο και τρία δρομολόγια την εβδομάδα- και με την κατάργηση των δρομολογίων της AEGEAN, με ακατάλληλο τον τύπο των αεροσκαφών για τέτοιες μεταφορές, της Ολυμπιακών Αερογραμμών που μας έμειναν, ένα φέρετρο ενός 33χρονου συμπατριώτη μου θα πάει από την Αθήνα στη Σάμο μέσω Θεσσαλονίκης. Η οικογένειά του θα πληρώσει πολλαπλάσια από όσα ωφελείται με τον κατά 30% μειωμένο ΦΠΑ.

Θα τα πούμε αν έρθει κάτι για ψήφιση στο φορολογικό. Δηλώνω όμως από τώρα ότι δεν θα το ψηφίσω. Πιστεύω να μην βρεθώ στις ανάγκη να το κάνω.

θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης. Πρέπει τώρα που γίναμε περισσότεροι να δώσουμε ένα τέλος σε μια απαράδεκτη κατάσταση για την οποία είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.

Να ζούμε σε μια χώρα που λειτουργεί με δανεικά στο 54% των εσόδων της (αν τα δανεικά μπορεί να θεωρηθούν έσοδα).

Να παίρνει φωτιά γιατί έπεσε έξω στις προβλέψεις κατά 1,8 δις. όταν η ετήσια παρακράτηση του ΦΠΑ ξεπερνά τα 12 δις και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της να δηλώνουν γιατί δεν μπορούν διαφορετικά μέσο όρο εισοδήματος τα 14.500 ευρώ, όταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι έμποροι, οι μηχανικοί, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι δηλώνουν 9.500!

Πρέπει σε λίγο χρόνο να γίνουν πολλά. Θα στηρίξω σ’ αυτήν της την προσπάθεια την κυβέρνηση, που έχει ένα αρνητικό: Δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες.

Ευχαριστώ.

 

ikariastore banner