Ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

Με εντατικούς ρυθμούς επεξεργάζονται οι αξιολογητές τις 1192 αιτήσεις που κατατέθηκαν για την πλήρωση 500 θέσεων απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου (Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι Κορσεών). Τα αποτελέσματα υπολογίζεται να ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.
 
Με στόχο να προσφέρει καλύτερη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ υπογραμμίζει τα παρακάτω:
 
- Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Κρίνοντας αναγκαίο να εξυπηρετήσουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τους συμπολίτες μας, προσωπικό του Αρχιπελάγους - παρά τον τεράστιο φόρτο εξειδικευμένης εργασίας - ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους και παραλάμβανε αιτήσεις στην πλειονότητα των δημοτικών διαμερισμάτων της αντιπεριφέρειας. Η κατά τόπους παρουσία του προσωπικού του Ινστιτούτου - γεγονός που δεν απέρρεε από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις - διευκόλυνε τη διαδικασία και αποδείχτηκε καταλυτική στον τομέα της καλύτερης ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των υποψηφίων. Στοχεύουμε αυτός ο τρόπος εξυπηρέτησης, να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους φορείς στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ώστε σε αντίστοιχες περιπτώσεις να αποτελεί προτεραιότητα η εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια που απορρέουν από συμβατικές υποχρεώσεις.

- Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα προσφέρει μία προσωρινή λύση απασχόλησης σε 500 συμπολίτες μας, καλύπτοντας παράλληλα τις πολυάριθμες ανάγκες προσωπικού στους δήμους και την αντιπεριφέρεια. Το στοίχημα στην επόμενη φάση του προγράμματος, είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση της εργασίας του προσωπικού. Μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα νησιά μας με μία άλλη εικόνα – καθαρή και πολιτισμένη, με σεβασμό στους πολίτες και τους επισκέπτες τους.

- Παρά το μεγάλο φόρτο εργασίας και το δύσκολο έργο που υλοποιεί το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, στον τομέα της έρευνας και προστασίας των φυσικών πόρων στο Αιγαίο και την ΒΑ Μεσόγειο, για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος απασχολείται σχεδόν καθημερινά επί 11 μήνες και παράλληλα με τις δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας, σημαντικός αριθμός ερευνητών του Ινστιτούτου, χωρίς να προβλέπεται κάποια αμοιβή για την εργασία τους αυτή. Από τη σύμβαση του έργου, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ προβλέπεται να λάβει μόλις το 2,8% του προϋπολογισμού, ποσό το οποίο δυστυχώς δεν καλύπτει το σύνολο των πραγματικών αναγκών για τη σωστή υλοποίηση του προγράμματος. Παρόλα αυτά, λόγω της σημασίας του έργου για τους άνεργους συμπολίτες μας, θεωρήσαμε ότι το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ δεν είχε επιλογή, παρά να αναλάβει την υλοποίηση του.

- Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, όντας ο μοναδικός φορέας στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου που διέθετε τη διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση του προγράμματος, διακρίθηκε πανελλαδικά για την αρτιότητα του φακέλου και την έγκαιρη ανταπόκριση σε κάθε στάδιο του προγράμματος. Πέραν τούτου, με συνεχείς διαπροσωπικές επαφές και αλληλογραφία με το αρμόδιο Υπουργείο, συνέβαλε στη βελτίωση αρκετών όρων του προγράμματος, οι οποίοι εφαρμόστηκαν πανελλαδικά για όλες τις περιφέρειες και τους συμπράττοντες φορείς. Στόχος του Αρχιπελάγους είναι να αποτελέσει το συγκεκριμένο έργο παράδειγμα πανελλαδικά τόσο για την απόλυτη διαφάνεια στην επιλογή των προσληπτέων, όσο και για τη γενικότερη άρτια υλοποίηση του προγράμματος, όπως άλλωστε κάνει το  ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ σε όλα τα έργα και τις δράσεις που αναλαμβάνει.

- Έχουν οριστεί με απόφαση Δ.Σ. του Αρχιπελάγους, τριμελείς επιτροπές αξιολόγησης - ενστάσεων επιλογής των ωφελούμενων, στην οποία συμβουλευτικά συμμετέχουν και στελέχη των Δήμων Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων. Η διαδικασία της πρόσληψης των ανέργων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ το οποίο έχει ως αρμοδιότητα: α) την έγκριση της ανακοίνωσης πρόσληψης, β) τον έλεγχο της νομιμότητας των πινάκων κατάταξης και γ) την εξέταση των ενστάσεων των υποψηφίων.

- Τέλος, αναφορικά με τα σχόλια των επαγγελματιών - και εκ πεποιθήσεως - λασπολόγων των νησιών μας, δηλώνουμε ότι για άλλη μία φορά προωθούν τη μιζέρια και τη στασιμότητα, μη αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας σήμερα. Η προσωπική τους ικανοποίηση και ευεξία τροφοδοτείται από αυτά τα προβλήματα, γεγονός που αναδεικνύει και την άρρωστη νοοτροπία τους. Αναφερόμενοι, λοιπόν, στα συκοφαντικά τους σχόλια για το ζήτημα της διαφάνειας κατά την πορεία του Προγράμματος, μάλλον κρίνουν εξ ιδίων. Τονίζουμε και πάλι ότι το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ δεν περιορίζεται μόνο στα προβλεπόμενα από τις συμβατικές του υποχρεώσεις και από την ανάρτηση όλων των σχετικών αποφάσεων και πράξεων στο Πρόγραμμα «Δι@ύγεια». Εκτός, λοιπόν, από τη σύσταση επιτροπών αξιολόγησης των ωφελούμενων που έχουν συσταθεί με απόφαση του Δ.Σ, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ δίνει επιπλέον ώθηση στον τομέα της διαφάνειας. Ανακοινώνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη σύσταση άτυπης επιτροπής οικονομικού ελέγχου κατά την πορεία του έργου, η οποία θα έχει πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά στοιχεία, τηρώντας απαρέγκλιτα τους περιορισμούς που προβλέπονται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, και θα δημοσιεύει σχετική μηνιαία αναφορά. Στην επιτροπή δύναται να συμμετάσχει όποιος τοπικός φορέας ή πολίτης το επιθυμεί.
 
Για όσους δεν το γνωρίζουν το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ δεν διέθετε ποτέ τμήμα δημοσίων σχέσεων, για να ευχαριστεί όλες τις πιθανές τάσεις. Προτίμησε να πορευτεί με γνώμονα την αξιοπρέπεια, το ήθος και την πίστη στον καθημερινό αγώνα για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου των νησιών μας, αρχές τις οποίες δεν τις διαπραγματευόμαστε για κανένα λόγο.
 
Με την παρούσα ανακοίνωση δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα τη διαφάνεια και την αξιοκρατία θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την επιτυχία του προγράμματος, όπως άλλωστε κάνει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ σε όλες τις δράσεις που υλοποιεί. Βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των πολιτών και των τοπικών μέσων ενημέρωσης για οποιαδήποτε πληροφορία που σχετίζεται με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και τις δράσεις του Αρχιπελάγους.

Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην επιτροπή οικονομικού ελέγχου επικοινωνήστε στα τηλέφωνα του Αρχιπελάγους έως τις 20 Απριλίου ή στείλτε e-mail στο: info@archipelago.gr

Για το Αρχιπελάγος, ΙΘΠ
Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας
 

ikariastore banner