Σε οκτώ ημέρες, στις 11 Απριλίου, λήγει η διπλωματική άδεια που έχει παραχωρήσει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για τη δράση της ναυτικής μοίρας SNMG-2 με σκοπό τη μείωση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου. Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 8 Απριλίου, στη Μονς του Βελγίου, όπου εδρεύει το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) του ΝΑΤΟ, αλλά και στην έδρα του οργανισμού στις Βρυξέλλες, θα γίνει μια αποτίμηση του πρώτου σκέλους της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δηλαδή η έναρξη της επιχείρησης, η οποία είχε οριοθετηθεί ώς τις 31 Μαρτίου.

Ο Δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση παίζοντας το ρόλο του «καλού μαθητή» στους κόλπους του ΝΑΤΟ, καλώντας την «συμμαχία» να επιβλέψει πώς διαμορφώνεται και προχωρά η συνδιαχείριση του Αιγαίου, καλώντας ουσιαστικά τον «λύκο να φυλαει τα πρόβατα».

Οι Τούρκοι αμφισβητούν την επιχείρηση-έρευνα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου Augusta Bell που έπεσε τα ξημερώματα της Πέμπτης κοντά στη νήσο Κίνυρο.

Απρόβλεπτες συνέπειες τείνει να πάρει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -αλλά όχι μόνον- μια φαινομενικώς απρόσεκτη και γι' αυτό εξόχως επικίνδυνη διεθνής αγγελία (ΝΟΤΑΜ) της ΥΠΑ, για την περιοχή της Ικαρίας, που προκάλεσε -μέχρι στιγμής- την αμφισβήτηση της ελληνικότητας της νήσου, ως πρώτη αντίδραση της Τουρκίας, με την παράλληλη εκκωφαντική υποβάθμιση του θέματος από την Αθήνα.

Μία ώρα συναντήθηκε στο Πεντάγωνο ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, μετά από την ακύρωση του ραντεβού του με τον υπουργο Άστον Κάρτερ. Ο Πάνος Καμμένος στις δηλώσεις του μετά από την συνάντηση αναφέρθηκε ξανά στο θέμα του νησιού μπου μπορεί να γίνει νατοϊκή βάση,κατονομάζοντας την Κάρπαθο.

Η ενδεχόμενη παραχώρηση έκτασης σε νησί του Αιγαίου για τη δημιουργία νέας βάσης του ΝΑΤΟ στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος άνοιξε τη συζήτηση για το ποιο μπορεί να είναι το νησί και τι είδους βάση μπορεί να είναι αυτή...

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει έντονη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας ΝΑΤΟϊκής βάσης στο Αιγαίο. Συζήτηση που στηρίζεται τόσο στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένου (στο συνέδριο του «Economist»), όσο και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γ. Σακελλαρίδη που ακολούθησαν, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση συζητά τη δημιουργία νέας αεροπορικής βάσης σε νησί του Αιγαίου.

Μπορεί στην κυβέρνηση να θέλουν, για ευνόητους λόγους στην τρέχουσα συγκυρία, να κρατήσουν τις αναγκαίες ισορροπίες και να προσπερνούν ορισμένες από τις κινήσεις ή τις πρωτοβουλίες του Πάνου Καμμένου, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν στελέχη του θεωρούν ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. υπερβαίνει τα εσκαμμένα.

Μετά τους χορούς και τα τραγούδια του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση, δια στόματος Καμμένου, προτείνει τη δημιουργία νέας ΝΑΤΟϊκής βάσης στο Αιγαίο και την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στο μεταξύ, αρκετοί προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν την ομιλία και τις αναφορές του κ.Καμμένου στη δημιουργία βάσης στο ΝΑ και πληροφορίες ήδη κάνουν λόγο πως ο κ.Καμμένος έχει στο μυαλό του την Ικαρία...

Σελίδες