Από τις «αλλαξιές» στα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης

Aναγκαιότητα η συλλογική δράση και η δημιουργία Δικτύων παραγωγών – καταναλωτών

H ανταλλακτική οικονομία, η κοινωνική αλληλεγγύη, σε καιρούς οικονομικής κρίσης δεν είναι κάτι νέο για τα νησιά μας. Οι παλαιότερες γενιές μας διηγούνται ακόμα τον τρόπο που ο καθένας βοηθούσε στη συλλογή της μαστίχας στη Χίο, στο λιομάζωμα του γείτονα στα άλλα νησιά ή ακόμα και σε οικοδομικές εργασίες. Πολλά σπίτια των Μυτιληνιών της Αθήνας χτίστηκαν από την προσφορά εργασίας των συντοπιτών μαστόρων σε Κυριακές και αργίες ενώ τα έσοδα από τα περίφημα πανηγύρια της Ικάριας είχαν συλλογική διαχείριση αλληλεγγύης. Οι Ικαριώτες προσφέρανε την εργασία τους εναλλάξ ο ένας στον άλλο, έκαναν δηλαδή «αλλαξιές». Η προσωπική εργασία και η συνεισφορά της στους συντοπίτες αλλά και στο κοινωνικό σύνολο αντιστάθμιζε την έλλειψη κυκλοφορίας χρήματος. Με αυτόν τον τρόπο έχουν φτιαχτεί πάρα πολλά σπίτια αλλά και κοινωφελή έργα, όπως δρόμοι, σχολεία. Τις ημέρες αυτές φουντώνουν σε όλη την Ελλάδα κινήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανταλλακτικής οικονομίας αλλά και πρωτοβουλίες πολιτών για την άμεση συναλλαγή παραγωγού-καταναλωτή με στόχο τη μεγιστοποίηση των οφειλών για όλους.

Το "κίνημα της πατάτας" φέρνει επιτακτικά στην επιφάνεια αφ' ενός την άμεση συνέργεια παραγωγών-καταναλωτών, αφ' ετέρου τις παρενέργειες του ιδιαίτερα εκτεταμένου ρόλου των μεσαζόντων. Το αποτέλεσμα της ως τώρα διαμορφωμένης κατάστασης αδικούσε άμεσα τόσο τους παραγωγούς, που ανίσχυροι υποχρεώνονταν να πωλούν υποτιμημένα τα προϊόντα τους, όσο και τους τελικούς παραλήπτες, εκτοξεύοντας το κόστος του "καλαθιού της νοικοκυράς". Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της αγοράς τροφίμων και εντοπίζουν την αναγκαιότητα για άμεσες παρεμβάσεις που θα δίνουν μια μόνιμη λύση εξασφαλίζοντας δίκαιες τιμές τόσο για τον παραγωγό όσο και τον καταναλωτή αλλά και ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα για όλους και προς αυτή την κατεύθυνση καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν τη δράση τους.

Το φαινόμενο είχε και έμμεσες συνέπειες στις τοπικές οικονομίες. Ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων Τάσος Κρομμύδας  σχολίασε σχετικά: "Πέρα από την αυτονόητη υποστήριξη και ενθάρρυνση των κοινωνικών πρωτοβουλιών, το ζητούμενο είναι η διάρκεια και η παγίωση της άμεσης δικτύωσης παραγωγών -καταναλωτών, η μετατροπή των λαϊκών αγορών από αγορές εμπόρων σε αγορές παραγωγών, μέτρα διαφάνειας των τιμών, ενέργειες  που θα περιορίσουν  καθοριστικά τις στρεβλώσεις, προσφέροντας δίκαιες τιμές στους παραγωγούς και αισθητά μικρότερο κόστος στους καταναλωτές. Παράλληλα, αναγκαία είναι και η στροφή στην ποιοτική  και ειδικά την βιολογική γεωργία, ως συμβολή στην υγεία και την αειφορία των εδαφών".

ikariastore banner