θέματα

ikariamag |
θέματα
Οι Νύφες της Ικαρίας στο Àrtεις Έρωτα; 2017

Είναι οι Ημέρες Σύγχρονης Ικαριακής Δημιουργίας στην Αθήνα που για 4η φορά διοργανώνει το ikariamag.gr. Είναι το Φεστιβάλ που μας κάνει υπερήφανους, χαρούμενους και συγκεντρώνει όλα όσα αγαπάμε, δίνοντας με παλιά αλλά και σύγχρονα μέσα, τη δική μας πολυσύνθετη, πολυτεχνική και πλάγια ματιά στην Ικαρία που αγαπάμε. Αν θες να πάρεις μια ιδέα από όλα τα προηγούμενα φεστιβάλ, την προβολή και το περιεχόμενο τους, μπες στο àrteis.gr

Ο Γιάννης που λες, ο Τσαντές, κατάγεται από το Μηλιωπό της Ικαρίας. Από μικρός δεν έχανε ευκαιρία να πηγαίνει πολλές φορές μέσα στη χρονιά στο νησί γιατί δε μπορεί να ζει μακριά από τα ζεύκια του. Έχει αυτό το πρόβλημα, ρε παιδί μου. Τον καταλαβαίνουμε! Κάποια στιγμή, γνώρισε τη Γιαννούλα Βερυκόκου, το γένος Μαυρογιώργη, από τον Κεραμέ του Ευδήλου. Η Γιαννούλα γεννήθηκε και πήγε τα πρώτα χρόνια του σχολείου στο νησί. Οι νέοι αυτοί Ικαριώτες ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν, κάναν παιδιά, ο Γιάννης άνοιξε πρατήριο καυσίμων και μένουν πια μόνιμα στην Αθήνα!

Για μία ακόμα χρονιά ο Σύλλογος Φίλων Ικαρίας στις Βρυξέλλες διοργάνωσε τις Ημέρες Ικαρίας στις Βρυξέλλες φιλοξενώντας ικαριώτες δημιουργούς και παραγωγούς, προβάλλοντας το νησί μας και συγκέντρωσε χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Ικαρία. Το ikariamag βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσει τις Ημέρες Ικαρίας και να γνωρίσει τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση.

Για μία ακόμα χρονιά ο Σύλλογος Φίλων Ικαρίας στις Βρυξέλλες διοργανώνει τις Ημέρες Ικαρίας στις Βρυξέλλες φιλοξενώντας ικαριώτες δημιουργούς και παραγωγούς, προβάλλοντας το νησί μας και προσφέροντας τα έσοδα της διοργάνωσης σε φιλανθρωπικούς σκοπού στην Ικαρία.

Οι περισσότεροι Ικαριώτες μετανάστες στις αρχές του 19ου αιώνα εισήλθαν στις ΗΠΑ μέσω του κέντρου μεταναστών του Ellis Island στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τα αρχεία των πλοίων, κάποιοι έμειναν στη Νέα Υόρκη, αλλά οι περισσότεροι δήλωσαν ως τελικό προορισμό τους την περιοχή του Πίτσμπουργκ, και πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην κοντινή περιοχή της Βερόνα.

“Ένα φιλί ήταν μόνο, μα ένα φιλί ήταν τόσα πολλά”, μας λέει ο Φάμελλος στο υπέροχο τραγούδι που έγραψε για τη Νατάσα Μποφίλιου. Κάτι που παραφρασμένο ισχύει για εκείνον και το στενό φίλο του, συνεργάτη και συνοδοιπόρο, Στάθη Δρογώση: ένα τραγούδι είναι μόνο, μα ένα τραγούδι είναι τόσα πολλά.

Για 7ο συνεχόμενο καλοκαίρι, το ikariamag.gr μοιράζεται μαζί σας τον απόλυτο «οδηγό επιβίωσης» για τις διακοπές σας στην Ικαρία. Οι συντάκτες των ελεύθερων πτήσεων προτείνουν, συμβουλεύουν, βάζουν ιδέες και μοιράζονται μικρά μυστικά για να γνωρίσετε την όμορφη Ικαρία στις πιο αξέχαστες διακοπές της ζωής σας. Φέτος, για 4η χρονιά, ζητήσαμε και τις δικές σας προτάσεις και τις συμπεριλάβαμε! Απολαύστε καριώτικα:

Μετά το ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ήρθε η ώρα για το... ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΦΟΡΕΣΕΙΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! Τι άλλο από το νέο μπλουζάκι του ikariamag.gr, Νήσος Ικαρία! Είναι αλήθεια πως ό,τι έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, από βιβλίο, ποδιά, κούπα, μέχρι ημερολόγιο και μπλουζάκια, τα έχετε κάνει ανάρπαστο δείχνοντας μέχρι και φανατισμό στην ξεχωριστή μας αισθητική και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό!

Βρίσκομαι στο ηρωϊκό χωριό της Ικαρίας, στις Ράχες, στο Χριστό. Αριστερά μου οι κωμικοί έρωτες του Κούντερα και δεξιά μου ο οδηγός της Αλεξίας. Την Αλεξία την γνώρισα σ’ έναν άλλο ευλογημένο τόπο, την Αμοργό. Αμέσως είχαμε να πούμε.

Με την Αλεξία συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο: γνωριστήκαμε και «κολλήσαμε» με αφορμή την Ικαρία - δηλωμένες «φαν» του νησιού αν και ξενάκια και οι δύο – «δέσαμε» για τα κοινά μας ενδιαφέροντα, την τρέλα μας για τα ταξίδια και ακόμα περισσότερο για τις κόντρες και τις ανταρσίες των χαρακτήρων μας κι όμως...

"Η δική μου εξερεύνηση στην Ικαρία έγινε μέσα από το βιβλίο της Αλεξίας, μολονότι στον παράδεισό μου δεν υπάρχουν ταξιδιωτικοί οδηγοί. Πάντα υποπτευόμουν τα βιβλία που σε καθοδηγούν στην ανακάλυψη ενός τόπου. Μου αρέσει να πηγαίνω σ’ένα μέρος και να κάνω όλα τα πιθανά λάθη μέχρι η μαγεία να με πάρει από το χέρι. Όταν μάλιστα μιλάμε για έναν τόπο όπως η Ικαρία, που αρνείται να πέσει ο ίδιος στην παγίδα της περιγραφής του εαυτού του ως κάτι σταθερό, είμαι διπλά καχύποπτος μ’ένα βιβλίο που προσπαθεί να τον χωρέσει, να τον οριοθετήσει.

Σελίδες