Υγείαν έχομεν! Νοσοκομείο και γιατρούς θα έχομεν;

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση για την Υγεία στον Άγιο Κήρυκο. Ρεπορτάζ, φωτογραφίες, σχόλια από το ikariamag

«Αλοίμονο, εάν, μη γένοιτο, αδιαφορήσουν (οι κάτοικοι της Ικαρίας) και με την αδιαφορίαν των προκαλέσουν την διακοπήν της λειτουργίας του. Τότε θα πεισθούν ότι θα πληρώσουν τετραπλάσια χρήματα τα οποία τότε θα αναγκασθούν να τα εξεύρουν αναζητούντες την υγεία των εις Αθήνας ή αλλαχού.»

Αυτά τα λόγια γράφτηκαν το 1963 από τον Ιωάννη Βασίλαρο και συνόδευσαν τις φωτογραφίες από την ανέγερση του νοσοκομείου που αναρτήθηκαν στο παλιό δημαρχείο, στην χτεσινή εκδήλωση του συλλόγου των εργαζομένων του Γ.Ν. - Κ.Υ. Ικαρίας.

Στη συνάντηση των φορέων που έγινε το Σάββατο 09/07/11 στον Άγιο Κήρυκο, τη μεγαλύτερη των τριών τελευταίων χρόνων για την Υγεία, πάρθηκε η απόφαση να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο. Ο πρόεδρος των εργαζομένων αναφέρθηκε στο Βουλευτή Σάμου Βαρδίκο  και στις εγγυήσεις του ότι δεν υπάρχει θέμα συγχώνευσης με το νοσοκομείο της Σάμου καθώς και στον χαρακτηρισμό του ως  «επαγγελματίες ανησυχούντες». Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής είχε δεχτεί κάλεσμα για να παραστεί αλλά όπως ειδοποίησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης,  λόγω θαλασσοταραχής δεν μπορούσε να φτάσει στην Ικαρία.

Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας μιλάει για αναδιάταξη των μονάδων υγείας και φέρνει το θέμα για διαβούλευση ως τις 17 Ιουλίου. Σαφώς έχει ήδη παρθεί η απόφαση. Πρέπει να καταργηθούν 10.000 κλίνες ενώ ο κ. Λοβέρδος, ως ένθερμος υποστηρικτής του μνημονίου, έχει βάλει στόχο τη μείωση 12-13.000 κλινών. Το ιατρικό προσωπικό που ορίζεται αναλογικά με τα κρεβάτια, θα μειωθεί και η διοικητική συγχώνευση σημαίνει ότι δύο νοσοκομεία θα είναι αρχικά ένα ΝΠΔΔ, δηλαδή θα έχουν ενιαίο πρόγραμμα διοίκησης και προϋπολογισμό.

Μίλησαν εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας, της Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών, της Λαϊκής Συσπείρωσης Φούρνων, του Εργατικού Κέντρου Σάμου, των δασκάλων, των καθηγητών, εργαζόμενοι στην Υγεία, ο δήμαρχος Ικαρίας ενώ το λόγο πήραν και αρκετοί πολίτες. Ένα ζήτημα φάνηκε να αναδύεται για το αν κάποιοι μπορούν να έχουν το μονοπώλιο στη διαμαρτυρία.

Τονίστηκε ότι οι ασθενείς θα γίνουν πελάτες των ιδιωτών που θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας. Ειδικότερα για το νησί μας αναφέρθηκε ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μειώνεται και αυτό επιδεινώνει το δημογραφικό πρόβλημα. Συστρατεύτηκαν όλοι με το σύλλογο των εργαζομένων του νοσοκομείου κάτω από το νέα κοινωνικά δεδομένα που δημιουργούνται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο κ. Λαρδάς πρότεινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του οποίου οι θέσεις πρέπει να σταλούν προς πάσα κατεύθυνση ώστε να σηματοδοτηθεί η αντίδρασή μας αλλά και η υποκρισία της κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος  Σταυρινάδης είπε ότι τα επιχειρήματα χρειάζονται προσοχή για να μην αποδυναμώνουν τις θέσεις και τις διεκδικήσεις. Άφησε να εννοηθεί ότι το προσωπικό του νοσοκομείου Ικαρίας έχει μέρος ευθύνης για ορισμένες περιπτώσεις που δεν εξυπηρετούνται οι ασθενείς ενώ υπογράμισε  ότι σαφώς και δεν πρέπει να γίνουν μειώσεις. Εντύπωση φάνηκε να δημιούργησε σε αρκετούς ακροατές,  η δήλωσή του ότι το κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων στην πρωτεύουσα δεν είναι και τόσο κακό. 

Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε νέες κινητοποιήσεις:

- ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΥΡΗΚΟ - ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ και ώρα 11 πμ
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥ ΕΥΔΗΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΤΙΣ 13-14-15 ΙΟΥΛΙΟΥ

ikariamag
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

  

ikariastore banner