19 λεπτά με έναν ξεχωριστό Ικαριώτη (video)

Ο Γεωργακόπουλος δεν είναι εύκολος. Και δε δίνει συχνά συνεντεύξεις. Όμως αν έχεις μπουχτήσει από τους φλύαρους μπαρμπάδες (ο χαρακτηρισμός "μπάρμπας" δεν έχει να κάνει με φύλο ή ηλικία) που έχουν κατακτήσει το δημόσιο λόγο του τόπου ως «ικαριολόγοι» επί παντός, σπέρνοντας παραδοσιακές γραφικότητες ή αντισυστημικές παπαρολογίες, μια κουβέντα μ’ έναν από τους σπουδαιότερους Ικαριώτες και ένα μεγάλο Έλληνα ζωγράφο, θα σταθεί σχεδόν σωτήρια, λυτρωτική. Θα αποκαταστήσει τη σχέση σου με αυτό το νησί που τον τελευταίο καιρό τόσο έχει κακοπάθει από μονοδιάστατες πολιτισμικές και αισθητικές επιλογές.

Σπάνια, μα έχω την τύχη να απολαμβάνω την παρέα του. Τον γνώρισα ελάχιστα χρόνια πριν. Και όταν δέχτηκε η κεντρική έκθεση του Artεις Έρωτα;, να παρουσιάσει κάποια από τα ερωτικά του έργα, όλη η ομάδα ένιωσε μια ανακούφιση, σαν η εμπιστοσύνη αυτού του ανθρώπου να δικαίωσε σε μεγάλο βαθμό την όλη τρέλα του εγχειρήματος που λέγεται Ημέρες Σύγχρονης Ικαριακής Δημιουργίας στην Αθήνα.

Έτσι, δημιουργήθηκε η έκθεση O ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ αλλά και το βίντεο που θα παρακολουθήσετε. Για την πρώτη, την επιμέλεια είχε η Τέτα Γεωργακοπούλου, την οποία πλέον ευγνωμονώ για τα πάντα (μέχρι τώρα απλώς την αγαπούσα) ενώ το βίντεο ανέλαβε ο Nick Papadopoulos τον οποίο ευχαριστώ τόσο πολύ!

Με την ευκαιρία, διάβασε και την ξεχωριστή ελεύθερη πτήση της Τέτας, «Ο μπαμπάς μου ο ζωγράφος»

Με υποδέχτηκε στο ατελιέ του στην Αθήνα. Θέμα μας, τα ερωτικά έργα του, η ζωή του αλλά και… ο Έρωτας. Βούτυρο στο ψωμί του ο τελευταίος! Θα δεις το βίντεο και θα καταλάβεις. Πάντα με άγχος εγώ μην κάνω ή πω καμιά ανοησία και τον φέρω σε δύσκολη θέση. Όμως όταν έχεις μπροστά σου έναν άνθρωπο τόσο ταλαντούχο, όταν συνομιλείς με την αληθινή ικαριακή νεότητα που όσο κι αν ωριμάζει ξέρει τους χυμούς της ζωής, όταν έχεις να κάνεις με το πηγαίο, παγανιστικό χιούμορ αυτού του νησιού, τότε ξέρει αυτό από μόνο του πώς να σε κάνει καλά, τότε καλύτερα να αφεθείς στα χέρια του. Κυρίως όταν ζωγραφίζουν έτσι…

Το ikariamag ολοκληρώνει την πορεία του. Ίσως αυτή να είναι η τελευταία μου ελεύθερη πτήση. Έχω 1-2 ακόμα στο μυαλό μου αλλά ίσως να μην προλάβω. Ούτως ή άλλως, έχουμε ραντεβού στο Spinster. Ακόμα όμως κι αν είναι αυτή, χαίρομαι τόσο πολύ που ολοκληρώνω έτσι. Ελπίζω η θεματολογία μου να σε ενδιέφερε. Ή έστω, να αναγνωρίζεις τώρα κι εσύ ότι αυτή η ελεύθερη πτήση, σε αυτό το περιοδικό, με αυτόν τον άνθρωπο, για αυτό το Φεστιβάλ, είναι ένα δίκαιο φινάλε στην 8χρονη αυτή περιπέτεια να μιλήσουμε αληθινά, μακριά από γραφικότητες και τσιτάτα, να ενωθεί το παλιό με το νέο, να σκεφτούμε, να προτείνουμε, να δοκιμάσουμε, να βασιστούμε στις δυνάμεις μας, να πλάσουμε κόσμους και να πετάξουμε μαζί τους, λίγο ψηλότερα…

Αυτά.

Κωνσταντίνος Βατούγιος
konstantinos@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Κωνσταντίνος Βατούγιου. Βρείτε τον σε instagram και twitter.

ikariastore banner