Τα Λατάρια #IstoriesErota

Φωτογραφία Εξωφύλλου: «Θέρμα – Λουτρά Ικαρίας 1957», Κωνσταντίνος Σταμούλος – visittherma.gr

Την εποχή που τα λουτρά των Θερμών ανθίζανε και ο κόσμος κατέκλυζε την περιοχή του Αγίου για τα ιαματικά μπάνια, κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο.

Είχε βάλει, λέει, ο τότε δήμαρχος τα «λατάρια»*  της περιοχής να «προωθούν» τα λουτρά. Ως γνωστό, η Σπηλιά στα Θέρμα βοηθούσε στα γυναικολογικά προβλήματα και την τεκνοποίηση. Έτσι, πολλές γυναίκες που είχαν πρόβλημα γονιμότητας ή δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν την κύησή τους, έρχονταν για λούσεις στη Σπηλιά. Έρχονταν για να μείνουν έγκυες! Ασυνόδευτες...!!!

Σε κάποιες περιπτώσεις, λοιπόν, αναλάμβαναν τα «λατάρια» να ολοκληρώσουν το έργο.

Κάποιο βράδυ, αργά, ένα από τα «λατάρια» συναντήθηκε με μία λουόμενη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της στα Θέρμα. Καθώς βρίσκονταν στο δωμάτιο, κάποιος της φώναξε από το παράθυρο ότι μέσα στο καράβι που έμπαινε στο λιμάνι του Αγίου βρισκόταν κι ο σύζυγός της.

Πανικός! Το «λατάρι» βούτηξε βιαστικά τα ρούχα του και πήδηξε άρον-άρον από το παράθυρο του δωματίου, όπως το είχε γεννήσει η μάνα του. Εκείνη την ώρα περνούσε έξω από το παράθυρο ένας γέρος συγχωριανός του, κουβαλώντας άδεια μπουγέλα για γάλα. Με το που τον βλέπει έτσι δα τσίτσιδο μπροστά του, πετάει τα μπουγέλα κάτω και το βάζει στα πόδια, κρατώντας με τα χέρια τον πισινό του.

Κάποιοι γείτονες που είδαν το περιστατικό, ρώτησαν μετά τον γέρο γιατί το έβαλε στα πόδια, καλύπτοντας τον πισινό του κι εκείνος τους απήντησε:

«Ε, τον είδα έτσι δα ξαναμμένο κι ητρόμαξα. Και πού ήξερα εγώ αν είχε προκάμει να κάμει κάτι;»

Τέτα Γεωργακοπούλου
nikoletta.georg@gmail.com

*Λατάρια: ωραίοι νέοι, «επιβήτορες» της εποχής, πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και να προωθήσουν τον ιαματικό τουρισμό της Ικαρίας.

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Τέτας Γεωργακοπούλου.

Για το Artεις Έρωτα; Πάρε μέρος στις Ιστορίες Έρωτα & Αγάπης στην Ικαρία

 

ikariastore banner