Ο Βουλευτής Βαρδίκος για τις αεροδιακομιδές

Ομιλία Βουλευτή Σάμου Π.Βαρδίκου κατά τη Συζήτηση στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων με θέμα ημερήσια διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπ.Υγείας & Κοιν.Αλληλεγγύης, κ. Α.Λοβέρδο, σχετικά με τα πεπραγμένα & τις προοπτικές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.
(Πέμπτη,  15 Σεπτεμβρίου 2011)

Το θέμα των αεροδιακομιδών είναι για εμάς στην κυριολεξία θέμα ζωής ή θανάτου. Γι' αυτό και το ενδιαφέρον μας.

Έχω υποβάλει μια πρόταση περίπου πριν από δέκα μήνες στα συναρμόδια Υπουργεία· στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Άμυνας και στο Υπουργείο Μεταφορών να αλλάξουν ριζικά το σύστημα, αξιοποιώντας τα παλιά αεροσκάφη της Ολυμπιακής, τα 42 ATR, που ακόμα είναι σίγουρα και ασφαλή και τους πιλότους της Ολυμπιακής που τους έχουμε σε υπηρεσίες πρωτοκόλλου, σε διάφορους άλλους οργανισμούς.

Ενδεικτικά να σας πω ότι, ενώ σήμερα με τον τρόπο που εκτελούμε τις αεροδιακομιδές με τα C130 του στρατού, τα Sikorski και τα ελικόπτερα Super Puma, το κόστος το 2010 ήταν 11.200.000 και από ό,τι βλέπω τώρα στο ενημερωτικό για το 2011 εκτιμούμε ότι θα είναι 12.500.000. Με την πρόταση αυτή έπεφτε στα 2.500.000. Γνωρίζω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Υγείας εξετάζουν το θέμα. Όμως, από ενημέρωση που είχα, λόγω της σημερινής μας συνάντησης, πληροφορήθηκα ότι τα αεροσκάφη ATR της Ολυμπιακής πουλήθηκαν τελικά. Άρα, αυτά δεν υπάρχουν.

Επειδή όμως το θέμα είναι ζωής ή θανάτου για εμάς, θα ήθελα κύριε Πρόεδρε, άμεσα να βρεθούν τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, Άμυνας, Μεταφορών και Υγείας, το Ε.Κ.Α.Β. και οι βουλευτές των νησιών, να συζητήσουμε το όλο θέμα και να συναποφασίσουμε λύσεις.

ikariastore banner