Ήρθαν τα αύρια να διώξουν τα σήμερα

photo: Μενέλαος Μανώλης

Έτσι συμπεριφέρονται εδώ. Τρέχεις, τρέχεις συνεχώς. Να προγραμματίσεις. Να κλείσεις τις δουλειές σου. Να προλάβεις την εργασίες, να προλάβεις τη τράπεζα, να προλάβεις το φανάρι. Γρήγορα. Έγκαιρα. Δεν έχεις χρόνο. Ναι, δεν σε φτάνει ο χρόνος. Άργησες, δεν θα προλάβεις. Πάλι φανάρι. Περίμενε με. Δώσε μου λίγο χρόνο. Μην χάνεις τον χρόνο σου. Προθεσμίες. Πως το είπες; Deadlines σωστά, λόγω του ότι είσαι και στέλεχος, τι άλλο θα μπορούσες άλλωστε... Σύγχρονη ζωή και τρόπος ζωής με ταχύτητες fast forward. Εδώ η χαλαρότητα τιμωρείται. Τρέχεις. Όταν τρέξεις, θα προλάβεις. Συμβαίνει το αντίθετο, δεν στο είπαν. Το παρόν είναι εδώ. Το χάνεις. Η ματιά σου είναι στο μέλλον, διαρκώς. Η ζωή σου περνάει.

Σταμάτα λίγο! Σου συμβαίνει ποτέ να αναρωτιέσαι τι διάολο σου συμβαίνει;

Ο Νίκος ήταν ένα σοβαρό, λιγομίλητο, έως και εσωστρεφές θα το έλεγες, παιδί, με καλή δουλειά σε μεγάλη πολυεθνική με άγχος πολύ και μισθό ανάλογο (παραδόξως). Τα είχε καταφέρει καλά που λέμε, αλλά δεν ήταν ευτυχισμένος. Παιδευόταν σου είχε πει σε μια σπάνια εξομολόγηση του. Δεν του πήγαινε. Αν και προσπαθούσε πολύ να μπει στην εικόνα του επιτυχημένου δεν… Χτυπάει το τηλέφωνο. Είχες να τον ακούσεις καιρό. Έλα ρε. Θα έρθεις από το σπίτι να με βοηθήσεις; Φεύγω αύριο! Την άλλη μέρα τον συνοδεύεις στο πλοίο. Πάει κάτω! Πάει κάτω ρε πούστη μου! Πως μπόρεσε; Εγκαταλείπω φίλε! Δεν είναι για μένα εδώ. Τον φιλάς. Τον ζηλεύεις. Του εύχεσαι. Βγάζει το ρολόι και σου το δίνει. Πάρ΄το, δεν τον θέλω, τον αφήνω τον χρόνο ανέλεγκτο πια, χωρίς να τον παρατηρώ άλλο, χωρίς να τον ενοχλώ, να τον πιέζω. Τον αφήνω ήσυχο για να με αφήσει και αυτός! Άντε γεια!

Θες να ξέρεις τι θα γίνει μετά; Ποιος είναι ο σεναριογράφος σε αυτό το έργο; Θέλεις να είσαι εσύ;

Την άλλη μέρα, απέναντι από τη δουλειά σου, σε έναν τοίχο, βλέπεις γραμμένο ένα σύνθημα. Κοντοστέκεσαι για λίγο. Το διαβάζεις. Ήρθανε τα αύρια να διώξουν τα σήμερα. Χαμογελάς. Σκέφτεσαι το παρόν που χάνεις, το μέλλον που συνεχώς κυνηγάς. Σκέφτεσαι τον φίλο σου, τη ζωή σου… ωχ αφαιρέθηκες, θα αργήσεις! Τα ξεχνάς όλα και τρέχεις γρήγορα στο γραφείο. Ουφ έφτασες πάνω στην ώρα!  Έχεις meeting, τρομάρα σου…

Μενέλαος Μανώλης
menelaos@ikariamag.gr

ikariastore banner