Την Μεγάλη Δευτέρα θα γίνει μια συνάντηση για τα μονοπάτια της Ικαρίας και είσαι προσκεκλημένος

Με πρόσκληση για τα μονοπάτια, σύλλογοι της Ικαρίας δίνουν ένα ξεχωριστό όσο και σημαντικό ραντεβού για τη Μεγάλη Δευτέρα στον Εύδηλο:

"Μετά τις ενημερωτικές συναντήσεις που έγιναν στην Ικαρία στα μέσα Μαρτίου με την κ. Καλλιόπη Παπαδάκη, αρχιτέκτονα – μηχανικό, σύμβουλο του ΥΠΕΝ, που ήταν υπεύθυνη για τη σύνταξη της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α. 151344/165) με θέμα τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών και πεζοπορικών διαδρομών στην Ελλάδα, οι Σύλλογοι ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΚΑΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΚΑΜΑΤΡΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΕΜΑΤΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΝΗ ΑΘΗΝΑ και ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΟΥΤΡΙΔΗΣ καλούν την Μεγάλη Δευτέρα, 2 Απριλίου, στις 8 το βράδυ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Παλαιού Δημαρχείου Ευδήλου όσους επιθυμούν να προτείνουν τέτοιες διαδρομές στην Ικαρία, είτε αυτοί είναι ιδιώτες, είτε εκπρόσωποι Συλλόγων ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σκοπός της συνάντησης είναι να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας η οποία θα υποβάλλει στο Υπουργείο ένα προσχέδιο, κατ’ αρχάς υπό μορφή καταγραφής διαδρομών, αν είναι δυνατόν υπό μορφή δικτύου. Στη συνέχεια, αυτές οι διαδρομές, εφόσον κριθούν επαρκείς σε αριθμό και ενδιαφέρουσες από πεζοπορική – ορειβατική άποψη, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να περιληφθούν σε μία πιο εμπεριστατωμένη πρόταση με σκοπό την πιστοποίησή τους ότι πληρούν τους όρους που θέτει η σχετική Υπ. Απόφαση, έτσι ώστε οι εργασίες (χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης, συντήρησης, κτλ.) που χρειάζεται να γίνουν σε αυτές να μπορούν να ενταχθούν σε ένα ή περισσότερα από τα διάφορα Ελληνικά ή Ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούν τέτοιες δράσεις.

Ήδη σε μια πρώτη, προπαρασκευαστική συνάντηση που έγινε στις 20/3, προτάθηκαν αρκετές πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές, τις οποίες ήδη καταγράφουμε σε ένα ψηφιακό χάρτη. Ωστόσο, θα επιθυμούσαμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή στην ομάδα μας, τόσο από άποψη προσώπων με γνώσεις και διάθεση για δουλειά, όσο και από άποψη ιδεών και νέων προτάσεων.
Ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου, λόγω του πολυποίκιλου φυσικού περιβάλλοντος, της πολύ ορεινής μορφολογίας του εδάφους, αλλά και της πολύ ιδιαίτερης και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πολλοί θεωρούν την Ικαρία έναν από τους πλέον ιδανικούς τόπους για περπάτημα και ορειβασία. Όμως τα μονοπάτια μας πολλές φορές δεν είναι σε καλή κατάσταση, η σήμανση έχει πολλές ελλείψεις, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ή πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τη βελτίωσή τους."

Οι προαναφερθέντες σύλλογοι σάς προσκαλούν στη συνάντηση "για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό – λίγο πιο οργανωμένα". Όπως σημειώνουν, "αν μη τι άλλο, είναι μία ευκαιρία όσοι από όλο το νησί ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό το θέμα, να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ανταλλάξουμε απόψεις".

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε εδώ και μία σχετική είδηση που έφτασε στο ikariamag.gr, ότι θα δωθούν 3 εκατ. ευρώ για περιπατητικά μονοπάτια: Mε απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, προκηρύχθηκαν για να χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δράσεις που αφορούν έργα ανάδειξης των οικοσυστημάτων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Η προκήρυξη συγκεκριμένα αφορά:
• Τη δημιουργία θεματικών οικοπάρκων.
• Την προμήθεια εξοπλισμού και μέσων καθώς και τις αναγκαίες υποδομές για την ανάδειξη και προστασία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
• Την ήπια διαμόρφωση φυσικών τοπίων.Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Δικαιούχοι είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και οι Δήμοι των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Προτάσεις για την πρόσκληση αυτή μπορούν να καταθέτουν οι δικαιούχοι έως τις 15 Ιουνίου 2018.]

ikariamag.gr

ikariastore banner