Πολλές φορές, όταν δημοσιεύουμε μια ιστορία στις ελεύθερες πτήσεις, κάποιοι με ρωτούν; «Είναι αληθινή;». «Ναι, απαντώ, αλλα τι σημασία έχει;» Κάποιοι άλλοι με ρωτούν, «Είναι παλιά ή σύγχρονη;» Μα και πάλι, τι σημασία έχει;

Καλούνται όποιοι έχουν κάνει κάποια ηχητική ή οπτική καταγραφή προσωπικών μαρτυριών και βιωμάτων από πρόσωπα του περιβάλλοντός τους να έλθουν σε επαφή με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Ικαρίας, προκειμένου να προσφέρουν ένα αντίγραφο του υλικού που διαθέτουν στην Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας.

Το Μισοκωλάκι είναι ένα παραμύθι της λαϊκής παράδοσης της Ικαρίας. Οι μεγαλύτεροι το θυμούνται καλά από τις αφηγήσεις μανάδων και γιαγιάδων. Έχει βαθιές ρίζες και όπως σε όλα τα παραμύθια, ο σκοπός του, πέρα από ψυχαγωγικός, είναι να καλλιεργήσει τη φαντασία και να διδάξει τη νεότερη γενιά από την προγενέστερη.

Το Μάιο του 2013 διοργανώθηκε στον Άγιο Κήρυκο από την Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας και με την πολύτιμη συμπαράσταση του κ. Ηλία Γιαννίρη ένα σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας. Προσκεκλημένη εισηγήτρια ήταν η κ. Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός με πλούσιο ερευνητικό έργο, μεγάλη πείρα στη συγκέντρωση αφηγήσεων και εξέχουσα θέση στον τομέα της Προφορικής Ιστορίας.

Την Τετάρτη 8 Μαΐου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου, παρακολουθήσαμε το σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας που διοργανώθηκε από την Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας.

ikariastore banner