Ο Αλέξης Σεβαστάκης μέσα απ'τον φακό του Λεωνίδα Βαρδαρού, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις «Εποχές & Συγγραφείς» στην ΕΤ2

Ο συμπατριώτης μας Λεωνίδας Βαρδαρός είναι γνωστός για τις ποιοτικές, καλά ζυγισμένες ερευνητικές δουλειές του αλλά και γιατί είτε μέσω της μυθοπλασίας είτε όταν κάνει ντοκιμαντέρ, καταφέρνει να φέρει στο φως μοναδικά γεγονότα και πρόσωπα της ιστορίας, με το ευαίσθητο, διεισδυτικό αλλά και δίκαιο κριτήριο του.

Αυτή την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στις 18:00 στην ΕΡΤ2, ο ικαριώτης σκηνοθέτης θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της εκπομπής “Εποχές και Συγγραφείς”, τον Αλέξη Σεβαστάκη, τον Σαμιώτη λογοτέχνη, νομικό, ιστορικό και πολιτικό.

Η Σάμος δεν είναι μόνο το εκτυφλωτικό γαλαζοπράσινο νησί όπως γράφουν οι τουριστικοί οδηγοί, αλλά και αυτό που περιγράφει με τους στίχους του ο επαναστάτης ποιητής, Ιωάννης Λεκάτης, τον 19ο αιώνα.

«Άνδρας εγέννησες πολλούς τον Πυθαγόρα και λοιπούς και άνδρας ατρομήτους στας μάχας ανικήτους».΄

Στη Σάμο το 1925 γεννήθηκε ο λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας, νομικός, ιστορικός και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Αλέξης Σεβαστάκης.

Στη σειρά ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς», ο Αλέξης Σεβαστάκης μας ταξιδεύει με τη ζωή, τη δράση του και το συγγραφικό έργο που μας άφησε. Τον συναντάμε σε όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα: αντάρτη στα 17 του να πολεμάει τους κατακτητές με την ομάδα θανάτου στα βουνά της Σάμου, αεροπόρο στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια κλεισμένο στα «σύρματα» από τους συμμάχους… Άγγλους. Στη χούντα τον βρίσκουμε στα στρατόπεδα της Γυάρου και Λέρου, δικηγόρο να υπερασπίζεται φτωχούς βιοπαλαιστές – αγωνιστές τις δεκαετίες του 50, 60 και 70. Και ως βουλευτής του ενιαίου Συνασπισμού να πολεμάει τα κατεστημένα κέντρα εξουσίας. Στοχαστής και αγωνιστής ο Αλέξης Σεβαστάκης, ασχολήθηκε με όλα εκείνα που ενδιαφέρουν πάντα τον άνθρωπο.

Πίστευε στη συλλογική ευθύνη και δράση κι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

Για τη ζωή και το έργο που μας άφησε ο Αλέξης Σεβαστάκης μιλάνε στο ντοκιμαντέρ λογοτέχνες, καθηγητές – θεατρολόγοι, συμπατριώτες του, μέλη της οικογένειάς του, όπως οι Χρήστος Λάνδρου (Φιλόλογος - πρώην προϊστάμενος Ιστορικού αρχείου Σάμου),  Νικόλας Σεβαστάκης (αδερφός  Αλέξη Σεβαστάκη), Γιώργος Βοϊκλής (Συγγραφέας / Δημοσιογράφος), Δημήτρης Σεβαστάκης (Ζωγράφος / Καθηγητής ΕΜΠ), Κώστας Καναβούρης (Ποιητής /  Δημοσιογράφος), Δημήτρης Τσατσούλης (Καθηγητής θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών), Στέλιος Γούτης (Σκηνοθέτης / Ηθοποιός), Χαρά Μπακονικόλα (Ομότιμη καθηγήτρια θεατρολογίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Να σημειώσουμε επίσης πως τη Διεύθυνση Φωτογραφίας και το Μοντάζ, υπογράφει ο Ξενοφών Βαρδαρός.

ikariamag.gr

ikariastore banner