Υπάρχουν 431 (τουλάχιστον) λόγοι για να δώσεις αίμα αυτόν τον Μάρτιο στην Ικαρία

Η αιμοδοσία, όπως είναι γνωστό, είναι η διαδικασία λήψης αίματος από έναν αιμοδότη για κάποιον που το έχει ανάγκη (αιμολήπτης). Η αιμοδοσία στην Ελλάδα είναι μη αμειβόμενη και πραγματοποιείται είτε μέσω τραπεζών αίματος είτε εθελοντικά. Τράπεζα αίματος θεωρείται ένας «λογαριασμός» πίστωσης αίματος σε νοσοκομείο, ο οποίος δημιουργείται νομικά και όσο αίμα δίνουν τα μέλη του, τόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους υπεύθυνους της τράπεζας για οποιονδήποτε σκοπό επιθυμούν.

Το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό Νοσοκομείο που, μέσω της Πανικάριας Τράπεζας Αίματος, καλύπτει τις ανάγκες των αιμοληπτών του Νησιού μας και των συγγενών τους, όπου και αν αυτοί βρεθούν, και ταυτόχρονα όλων των περιστατικών του Νοσοκομείου Ικαρίας.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών έχει – ελάχιστα- αυξηθεί, οι ανάγκες της χώρας είναι ακόμα αδύνατον να καλυφθούν, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να εισάγουμε χιλιάδες μονάδες αίματος, για παράδειγμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Στην Ελλάδα αναζητούνται ετησίως 700.000 μονάδες αίματος και μόλις το 35% συλλέγεται από εθελοντές αιμοδότες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό συλλέγεται από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους του ασθενή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Βιοπαθολογικού – Βιοχημικού Τμήματος του Γ.Ν. – Κ.Υ. Ικαρίας, χορηγήθηκαν το 2017, μόνο για τις ανάγκες του Γ.Ν. – Κ.Υ. Ικαρίας 431 φιάλες αίματος, από τις οποίες η πλειονότητα (93%) χορηγήθηκε από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Αξίζει να σημειωθεί ότι το 3% των αναγκών σε αίμα στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Ικαρίας, καλύφθηκε από το Γ.Ν. Σάμου, ενώ το 4% αντίστοιχα καλύφθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.)

Φέτος, για πρώτη φορά, έχουν προγραμματιστεί δυο δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας στο νησί της Ικαρίας και του συμπλέγματος νήσων Φούρνων Κορσεών από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Η πρώτη διεξάγεται τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με το ακόλουθο πίνακα:

Eνώ η δεύτερη προγραμματίζεται για το τέλος Αυγούστου 2018. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν αρκετές μονάδες, ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι βασικές ανάγκες της Ικαρίας και των Ικαριωτών σε αίμα.

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα:
• Όλοι οι ενήλικες μεταξύ 18 και 65 ετών.  Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από εντολή γιατρού δίνουν αίμα άτομα 17 ετών ή πάνω από 65 ετών.
• Όσων το σωματικό βάρος είναι άνω των 50kg.  Με βάρος μικρότερο των 50kg, είναι συνήθως επικίνδυνο να γίνει κανείς αιμοδότης.
• Όσοι είναι υγιείς και δεν τους χορηγείται κάποια φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν, ωστόσο, φάρμακα που δεν επηρεάζουν την αιμοδοσία. Αν έχετε απορίες συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
• Οι αιμοδότες απαιτείται να διάγουν ασφαλή τρόπο ζωής. Λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες θεωρούνται δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και αποκλείουν, προσωρινά, τον εθελοντή από μια αιμοδοσία

Κάθε αιμοδοσία διαρκεί 10’-15’. Στο χρονικό αυτό διάστημα συγκεντρώνονται 450ml αίματος, αρκετά για να σώσουν έως και τρεις ζωές.

Πέρα, πάντως, από το προφανές κοινωνικό όφελος της αιμοδοσίας, και οι ίδιοι οι αιμοδότες αποκομίζουν προσωπικά οφέλη. Κάθε φορά που ο εθελοντής δίνει αίμα, αυτό εξετάζεται δωρεάν για μια σειρά ασθενειών και παθήσεων και ο αιμοδότης ενημερώνεται εμπιστευτικά για τα αποτελέσματα. Παρόμοια με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι αιμοδότες έχουν βρεθεί να είναι 88% λιγότερο πιθανό να πάσχουν από καρδιακή προσβολή, και αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της αιμοδοσίας σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου. Οι επαναλαμβανόμενες δωρεές αίματος μπορεί να βοηθήσουν το αίμα σας να ρέει καλύτερα, ενδεχομένως, να περιορίσουν τη ζημιά στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, η οποία θα οδηγήσει σε λιγότερα αρτηριακή μπλοκαρίσματα. Τέλος, οι άνθρωποι που συμβάλουν εθελοντικά για ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για να βοηθήσουν τους άλλους και όχι τον εαυτό τους, φαίνεται να ζουν περισσότερο από εκείνους που προσφέρονται εθελοντικά για πιο εγωκεντρικούς λόγους.

Για όποιο λόγο και αν αποφασίσετε να το κάνετε, δεν έχει, όμως, μεγάλη σημασία. Η πράξη της αιμοδοσίας αποτελεί μια σημαντικότατη προσφορά στους συνανθρώπους μας και το μόνο που απαιτεί είναι 10 λεπτά από τον χρόνο μας.

ikariamag.gr

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr