Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [24/9/17]

- Σε Ικαρία και Φούρνους η ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ από 23 έως 30 Σεπτεμβρίου 2017: Με το πρόγραμμα «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ», οι Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ», θα επισκεφθούν με κλιμάκιο εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών τον Εύδηλο Ικαρίας από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου 2017 και τους Φούρνους Κορσεών από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου 2017. Η Ομάδα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού διαθέτει  όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες και είναι από το  Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού και άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν Ιατρικές εξετάσεις όλων των κατοίκων (παιδιών και ενηλίκων), ενημέρωση των κατοίκων σε θέματα πρόληψης και ψυχαγωγικό πρόγραμμα για τα παιδιά από τους εμψυχωτές.

- Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της περιφέρειας Β. Αιγαίου των παρακάτω δράσεων: Α. «Μελέτη γενικού σχεδίου ύδρευσης (MASTERPLAN) Ν. Ικαρίας»
Β. «Υλοποίηση σχεδίου ασφαλείας νερού οικισμών». Συνολικού προϋπολογισμού 123.885 € Φ.Π.Α.
Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της περιφέρειας Β. Αιγαίου του έργου «Μεταφορά, Επεξεργασία και διάθεση λυμάτων οικισμού Αγ. Κηρύκου Ικαρίας» συνολικού προϋπολογισμού 4.290.000€, το οποίο συμπεριλαμβάνει 7 υποέργα. Έργο απόλυτα αναγκαίο και για την διαχείριση των λυμάτων του οικισμού Αγίου Κηρύκου, του οικισμού των Θέρμων, και μεγάλου μέρους των λυμάτων οικισμών που συνορεύουν με τον Άγιο Κηρύκο, αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Θετική κατάληξη είχε η προσπάθεια διεκδίκησης χρηματοδότησης του δήμου Ικαρίας από το ΥΠ.ΕΣ σχετικά με αναγκαίες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού στην Βόρεια Ικαρία. Αφού εγκρίθηκε χρηματοδότηση 100.000 € για την τοποθέτηση μονάδας διύλισης στην Γεώτρηση του Χαρακα, έργο που θα αυξήσει σημαντικά μετά από αρκετά χρόνια (η προσπάθεια εκπόνησης μελετών κλπ ξεκίνησε το 2006) τα διαθέσιμα αποθέματα πόσιμου νερού στην Δ.Ε Ραχών.
Τέλος, οι βιολογικοί καθαρισμοί της Τ.Κ Καραβοσταμου, και του οικισμού του Φάρου, μετά από την πρόταση του Δήμο Ικαρίας στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και την σχετική πρόσκληση που εκδόθηκε από την διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου, βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην υποβολή πρότασης ένταξης.

- Το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ εκπνέει στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει νέα αναβολή για την κατάργηση του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ σε 26 νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων η Χίος, η Λέσβος, η Κως, η Ικαρία.

- Μηδενικό ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσης στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επέδειξαν οι παιδίατροι σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Κάλυμνο και Νάξο. Συνολικά για τις 27 θέσεις παιδιάτρων σε ΤΟΜΥ σε 13 μεγάλα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου κατεγράφησαν μόλις 12 αιτήσεις, τη στιγμή που σε αυτά είναι εγκατεστημένοι περισσότεροι από 100 παιδίατροι. Και από αυτές τις 12 αιτήσεις οι τρεις (δύο για Σύρο και μία για Ικαρία) προήλθαν από ετεροδημότες. Καμία αίτηση δεν έγινε για την κάλυψη θέσης παιδιάτρου στην Πέλλα, στην Κοζάνη, στη Θήβα, στη Λιβαδειά, στον Πύργο, στην Ιεράπετρα και στη Σητεία. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την κάλυψη των θέσεων γενικών γιατρών και παθολόγων. Ουδείς ενδιαφέρθηκε για κάποια από τις 24 θέσεις σε Ζάκυνθο, Κω, Λήμνο και Ικαρία. Σε Λέσβο, Χίο, Κεφαλονιά και Κάλυμνο υπήρξε από μία αίτηση επί συνόλου 44 θέσεων. Για τις 20 θέσεις των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας υπέβαλε αίτηση ένας μόνο γιατρός. Για τη Βέροια (16 θέσεις) ενδιαφέρθηκαν δύο, για τη Δράμα (12 θέσεις) μόλις ένας, όπως και για την Πέλλα. Για τις 16 θέσεις του Αγρινίου δεν υπήρξε αίτηση, ενώ για 40 θέσεις στην Πάτρα -την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας- υποβλήθηκαν μόλις 19 αιτήσεις. Ούτε μία αίτηση υποβλήθηκε για τις 12 θέσεις της Τρίπολης. Από την απογοητευτική εικόνα «διασώζονται» μόνο η Αττική και η Θεσσαλονίκη, που συγκέντρωσαν το 82,4% του ενδιαφέροντος γενικών γιατρών και παθολόγων, για το 33,5% των προσφερόμενων θέσεων. kathimerini.gr

- Ξένοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι tour operators θα φιλοξενηθούν στην Σάμο τον Σεπτέμβριο σε τρεις διαφορετικές αποστολές. Με τη συνεργασία του Δήμου Σάμου και του Δημοτικού Οργανισμού Τουρισμού, θα βρεθούν στη Σάμο τις προσεχείς ημέρες, συνεργείο της δημοφιλέστατης ιταλικής ταξιδιωτικής εκπομπής Kilimangiaro, της RAI3, συνεργείο διάσημης εκπομπής γαστρονομίας από τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών του τουρισμού, που επέλεξε ο ΕΟΤ Μ. Βρετανίας-Ιρλανδίας για την πραγματοποίηση ταξιδιού εξοικείωσης σε Σάμο-Ικαρία και Λέρο. Τέλος, στις 22 Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί στη Σάμο ο εξαιρετικά δημοφιλής σεφ και παρουσιαστής Simon Gault και συνεργείο της εταιρείας παραγωγής Blue Multimedia, για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ με τίτλο How we Eat και θέμα τη Μεσογειακή διατροφή σε σχέση με την υγεία και τη μακροζωία. Το συνεργείο θα επισκεφτεί τοποθεσίες της Σάμου και, στη συνέχεια της Ικαρίας και θα μιλήσει με ανθρώπους του τοπικού πληθυσμού κάθε ηλικίας που ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή και τον τρόπο ζωής. Στόχο έχει, επίσης, να αναδείξει την τοπική παραγωγή προϊόντων και βοτάνων και να μάθει όσο περισσότερα γίνεται σχετικά με την ελληνική και ειδικά την τοπική κουζίνα που προσφέρει τόσα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία».

- Ξεκίνησε τη Δευτέρα 18/9 από την Ικαρία, η Ιστιοδρομία των βετεράνων (άνω των 70 ετών ο κυβερνήτης) με 1ο προορισμό τον Μαραθόκαμπο Σάμου όπου λόγω της άπνοιας τα σκάφη έφτασαν με μεγάλη καθυστέρηση. Την Τετάρτη ξεκίνησαν από την Σάμο για το νησί των Φούρνων και την Παρασκευή από τους Φούρνους με τελικό προορισμό, το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας. Στο διαγωνιστικό κομμάτι συμμετείχαν 14 ιστιοφόρα σκάφη και στις 7 μ.μ της Παρασκευής στο τουριστικό καταφύγιο Αγίου Κηρύκου έγινε η τελετή λήξης του αγώνα με απονομή των επάθλων και πολιτιστικά δρώμενα.

- H  Περιφέρεια ενημερώνει τους μεταφορείς της Ικαρίας ότι είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε διαπραγμάτευση (απ’ ευθείας ανάθεση) για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών α/θμιας & β/θμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας ΠΕ Ικαρίας για χρονική περίοδο έως 31/12/2017 του σχολικού έτους 2017-2018.
Τα προς ανάθεση δρομολόγια (με επιστροφή) είναι:

Οι φάκελοι με τις προσφορές θα κατατίθενται στη Δ/νση Διοικητικού - Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, Δερβενακίων 1, 2ος όροφος, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω ταχυδρομείου  μέχρι και την 28η  Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00 μ.μ. Πληροφορίες παρέχονται από το Τμήμα Προμηθειών της Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού της ΠΕ Σάμου τηλ. 22733 50422.

- Ανακοίνωση Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Η έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους, σήμανε ξανά τη λειτουργική υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων από 6/θέσιο σε 4/θέσιο! Για άλλη μια φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές καθώς το εν λόγω σχολείο το 2014 συμπεριλήφθηκε στο μαζικό πανελλαδικό κύμα συμπτύξεων-συγχωνεύσεων-υποβιβάσεων σχολικών μονάδων που προχώρησε το τότε Υπουργείο Παιδείας, χωρίς όμως αντίκρισμα αφού έγινε αναστολή της απόφασης χάρη στις συνεχείς διαμαρτυρίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, στα πλαίσια του εξορθολογισμού του κόστους στην εκπαίδευση, χτυπά τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Με αυτό τον τρόπο καταδικάζει τους αναπληρωτές στην ανεργία και παρουσιάζει σαν πολυτέλεια το να έχουν τα παιδιά των ακριτικών περιοχών της χώρας δάσκαλο σε κάθε τάξη!
- Τη Δευτέρα 25/09/2017 σε στάση εργασίας  08:00–11:00 π.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχείο Αγίου Κηρύκου στις 09:00 π.μ. ενάντια στον υποβιβασμό οποιασδήποτε σχολικής μονάδας στην περιοχή μας!
- Την Παρασκευή 29/9 κλιμακωνουμε τον αγώνα μας, συμμετέχουμε στην Πανελλαδική κινητοποίηση για εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών Εκπαιδευτικών με αυτά των μονίμων και παλεύουμε ενάντια στον υποβιβασμό του ΔΣ των Φουρνων, παλεύουμε για δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών στην περιοχή μας με στάση εργασίας 11-14:00 και παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχειο στον Άγιο Κηρυκο.

Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής μέριμνας, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Φούρνων και τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου, πραγματοποίησαν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 στο νησί των Φούρνων Κορσεών δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Την επόμενη μέρα το ιατρικό κλιμάκιο επισκέφτηκε και τη Θύμαινα και προσέφερε τις υπηρεσίες του στους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Η δράση είχε ως σκοπό την εφαρμογή προγραμμάτων προάσπισης και προαγωγής της υγείας και ευεξίας του ατόμου.

- Η Ικαρία υποψήφια για τους Αιγαιοπελαγίτικους του 2018: Σύμφωνα με πληροφορίες της rodiaki.gr, η διοργάνωση του στίβου θα ταξιδέψει μετά τη Μύκονο σε στάδιο της ΕΑΣ Χίου-Σάμου. Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου κάνουν από το 1986 έναν … κύκλο ώστε όλα τα νησιά με σύγχρονα στάδια να τους φιλοξενούν και να δίνεται έτσι έξτρα κίνητρο στους νέους κυρίως, να εντάσσονται στα τοπικά σωματεία. Έτσι, και βάσει των παραπάνω, η διοργάνωση του 2018, μετά τη φετινή στη Μύκονο,  θα ταξιδέψει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Βόρειο Αιγαίο με διοργανώτρια την ΕΑΣ Χίου-Σάμου. Το νησί με ρόλο οικοδεσπότη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αν και υπάρχουν οι πληροφορίες για την Ικαρία, το στάδιο της οποίας στον Άγιο Κήρυκο, δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Δεδομένου του ότι στο πρόσφατο παρελθόν τόσο η Χίος όσο και η Σάμος φιλοξένησαν το θεσμό, είναι η μεγάλη ευκαιρία για το μικρό ακριτικό νησί μας να αναλάβει την ευθύνη τέλεσής του και να ανακαινιστεί απαραιτήτως το στάδιο. Να σημειωθεί πως η Ικαρία διοργάνωσε άλλη μια φορά τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου το μακρινό 1996, δίνοντας πια τη νέα χρονιά την ευκαιρία στα σωματεία της ν’ αναδειχθούν.

- Δήλωση απογραφικών στοιχείων ιπποειδών: Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π. Ε. Σάμου & Ικαρίας  ανακοινώνεται ότι, στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά, σύμφωνα με την ΥΑ 172/5332 (ΦΕΚ351/Β΄/9-2-2017), ΟΛΟΙ οι ιδιοκτήτες ιπποειδών  που δεν έχουν δηλώσει τα ζώα τους ( ίπποι, όνοι, ημίονοι ) θα πρέπει να προσέλθουν στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες  και να δηλώσουν τα ιπποειδή που έχουν στην κατοχή τους, από 16 έως 31 Οκτωβρίου 2017.
Για τη διευκόλυνση της καταγραφής και την ακρίβεια των στοιχείων που θα καταγραφούν στο ατομικό δελτίο, κρίνεται αναγκαία η προσκόμιση εντύπων ή ψηφιακών φωτογραφιών (4 φωτογραφίες για κάθε ζώο με λήψεις μία πρόσθια- κεφαλή, μία οπίσθια-ουρά, δύο πλάγιες δεξιά και αριστερή πλευρά) καθώς και παλαιότερων εγγράφων που μπορεί να έχουν στην κατοχή τους (έγγραφο αγοραπωλησίας, ΑΔΑΜΙ, παλιό πιστοποιητικό κλπ).
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Σάμου:  22733-53463 & 50440 & 50423
Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ικαρίας: 22753 51328

ATZENTA

- Τρίτη 26/09/17 , γιορτάζει το ένα από τα «δίδυμα» εκκλησάκια μας, στην ΠΗΓΗ ΙΚΑΡΙΑΣ. Ο Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος. Πανηγύρι δεν έχουμε, προσφέρουμε όμως:  Άρτο, καφέ με βουτήματα και φρούτα από τον κήπο μας...όσοι πιστοί (κι όχι μόνο) προσέλθετε... ΚΥΠΟΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ.

- Έναρξη μαθημάτων παραδοσιακών χορών, για παιδιά και ενήλικες, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιωάννης Μελάς» Εγγραφές: Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017,  7:00-8:00μ.μ.,  στην αίθουσα του Συλλόγου (κτίριο κ. Ηλ. Ζήζη, στους ευκαλύπτους). Τα μαθήματα παραδίδονται δωρεάν και θα ξεκινήσουν το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 (περισσότερες πληροφορίες κατά την εγγραφή)

- Σε ένα μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός, μια γιορτή πολιτισμού και ένα φόρουμ προβληματισμού και διαλόγου διαμορφώνεται το “AegeanDocs 5”, 1-6 Οκτωβρίου 2017, στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου, από τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο και την Ικαρία ως τους Φούρνους και τις Οινούσσες. 70 ταινίες σε πρώτη προβολή στο κοινό του Φεστιβάλ, 48 σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα και 20 ταινίες μικρού μήκους σε παγκόσμια πρεμιέρα συνθέτουν τη συλλογή του “AegeanDocs 5”.

ikariamag.gr

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr