Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου κ. Ελισσαίο Μαυρατζώτη και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας – Φούρνων κ. Γιώργο Κρητικό συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστο Λαμπρίδη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Τετάρτη 15/6/16.

Η εκπόνηση των μελετών για τα έργα Λιμένος Ευδήλου ξεκίνησε το 1986 από την πρώην κοινότητα Ευδήλου και συνεχίσθηκε (με επικαιροποίηση των παλαιοτέρων και εκπόνηση των υπολοίπων μελετών για τα «εργα ολοκλήρωσης λιμένος Ευδήλου») από το Δήμο Ευδήλου κατά τα έτη 1999 έως 2004. Την περίοδο 2004 -2006 εκπονήθηκαν αντίστοιχες μελέτες που αφορούν την «οδό προσπέλασης στο Λιμένα Ευδήλου». Για το σύνολο των έργων, υπάρχουν όλες οι εγκεκριμένες μελέτες και εκδόθηκαν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις που προβλέπονται.

Πριν λίγες ημέρες έφτασαν στο email του περιοδικού μας οι παραπάνω φωτογραφίες από αναγνώστες μας που επεσήμαναν τον υποφωτισμό στο λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας. Από τις λάμπες λειτουργούν μόνο 4 ενώ οι υπόλοιπες είναι σπασμένες ή ανύπαρκτες. Η ορατότητα το βράδυ στο σημείο αυτό είναι περιορισμένη ενώ είναι επικίνδυνη η διεύλευση όταν πιάνει το πλοίο.

Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 10.385 κατοίκους (απογραφή 2011). Διοικητικά αποτελεί την ομώνυμη περιφερειακή ενότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και χωρίζεται σε τρεις δημοτικές ενότητες, με έδρες τον Άγιο Κηρύκο, τον Εύδηλο και τον Χριστό Ραχών. Διαθέτει δε δύο λιμάνια στον Άγιο Κήρυκο και στον Εύδηλο, ενώ λιμενικές υποδομές υπάρχουν και στους οικισμούς Καρκινάγρι, Μαγγανίτης, Καραβόσταμο και Γιαλισκάρι.

Ο δήμαρχος Ικαρίας προχώρησε σήμερα σε παρέμβαση στο Υπουργείο Ναυτιλίας & νησιωτικής πολιτικής σχετικά με την χρηματοδότηση έργων σε λιμενικές υποδομές από την Γενική Γραμματεία Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου, επισημαίνοντας:

Κατά τη διάρκεια των ισχυρών βορείων ανέμων που επικράτησαν στην Ικαρία στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2015, το λιμάνι του Ευδήλου υπέστη σοβαρές ζημιές. Μετά από αυτοψία του Επάρχου Ικαρίας, του προέδρου του λιμενικού ταμείου Ικαρίας, του προϊσταμένου λιμενικού σταθμού Ευδήλου και μηχανικού του Επαρχείου Ικαρίας, και ενώ δεν μπορούσε να γίνει ολοκληρωμένη επιθεώρηση του λιμανιού λόγω των συνεχιζόμενων ισχυρών ανέμων, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Κωνσταντίνος Κουρνιώτης, που θέτει τις αρχές για μία στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Στόχος του μνημονίου είναι η προώθηση των αρχών της εξοικονόμησης ενέργειας και της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) , καθώς και της ενσωμάτωσής τους στη περιβαλλοντική διαχείριση των λιμένων της χώρας.

ikariastore banner