Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κινητή μονάδα ΚΤΕΟ θα σταλεί στην Ικαρία όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 31-12-2022, δηλαδή περισσότερο από 5 χρόνια. Η απόφαση αυτή είναι αναρτημένη και στη διαύγεια από τις 5 Μαΐου 2016. Η απόφαση αυτή βγήκε στο πλαίσιο άλλης υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 71 Β/2015) που αφορά στη διάθεση κινητών μονάδων ΚΤΕΟ στις περιοχές που δεν υπάρχουν.

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ, παρουσία της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου. Παρόντες επίσης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νικόλαος Καταρακάζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα. Φωτεινή Θαλασσινού, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σάμου κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου κ. Δημήτρης Μαυρατζώτης, ο πρώην Βουλευτής και πρώην Νομάρχης κ. Θαλασσινός Θαλασσινός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Κυριαζής καθώς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πολυκράτης Κωνσταντινίδης και Βασίλης Πανουράκης.

Επειδή πολλά πράγματα λέγονται πολλές φορές μπερδεύοντας τους πολίτες και φυσικά χωρίς να υπάρχει η αντικειμενική ενημέρωση θεωρώ ότι πρέπει να δώσω στη δημοσιότητα το με αρ πρωτ. 63739/5141/23-10-2015 έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Τονίζοντας εδώ ότι όλα τα οχήματα Δημοσίας Χρήσεως λεωφορεία, ταξί μεταφορικά μέσα που μεταφέρουν μαθητές όλα αυτά υποχρεωτικά πάνε Σάμο και περνάνε ΚΤΕΟ.

Από την έναρξη λειτουργίας του ΚΤΕΟ Σάμου, τα οχήματα των κατοίκων της Ικαρίας και Φούρνων υποχρεωτικά μεταφέρονται εκεί για τον σχετικό και υποχρεωτικό έλεγχο. Επειδή αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, περίπλοκη και δαπανηρή για τους κατόχους οχημάτων των δύο νησιών, το 2009 και με ευθύνη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εστάλη στην Ικαρία κινητή μονάδα ελέγχου, στεγαζόμενη στην τεχνική βάση του Δήμου Ικαρίας.

Όπως γνωρίζετε από την έναρξη της λειτουργία του ΚΤΕΟ Σάμου, παρουσιάστηκε πρόβλημα με την υποχρέωση μεταφοράς στην Σάμο των οχημάτων της Ικαριας και των Φούρνων για τον σχετικό έλεγχο. Λόγο όμως των σοβαρών δυσκολιών που δημιουργούσε αυτό στους Κάτοικους αυτών των νησιών με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (2009) στάλθηκε στην Ικαρία κινητή μονάδα ελέγχου, που στεγάζεται στην τεχνική βάση του Δήμου Ικαριας. Τα χρόνια που ακολούθησαν (μετά το 2011) λόγο υπηρεσιακών προβλημάτων (Οικονομικές περικοπές, μείωση προσωπικού κλπ) σταμάτησε η λειτουργία τόσο του δημόσιου ΚΤΕΟ στην Σάμο όσο και η αποστολή κλιμακίου στην Ικαρία για επιτόπιους ελέγχους των Ι.Χ οχημάτων.

Με απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, χορηγήθηκε παράταση της ημερομηνίας υποχρέωσης (μέχρι 20 /10) διενέργειας τεχνικού ελέγχου, για οχήματα με έδρα τη συγκοινωνιακή περιοχή Ικαρίας και Φούρνων, διότι σύμφωνα με την παρ. ΙΙΙ – 3 του άρθρου 16 του Ν. 3534 /2007 (ΦΕΚ 40/Α’ /2007), συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι τοπικού χαρακτήρα όσον αφορά στη μετακίνηση των οχημάτων για έλεγχο στο ΚΤΕΟ Σάμου και την αδυναμία λειτουργίας της κινητής μονάδας ΚΤΕΟ λόγω έλλειψης προσωπικού.