Με ένα πλούσιο αφιέρωμα, σήμερα, η Καθημερινή μάς μεταφέρει "Μαρτυρίες για θησαυρούς στον βυθό". Η ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, οι κάτοικοι των Φούρνων και οι περιπέτειες με δεκάδες θέσεις ναυαγίων στο Αιγαίο μέσα από δημοσιογραφική έρευνα, φωτογραφίες και βίντεο. Επιλέξαμε να μην το αναδημοσιεύσουμε εδώ αλλά να σας παραπέμψουμε απευθείας στον σύνδεσμο ώστε να μη χάσετε την ξεχωριστή interactive εμπειρία της διαδικτυακής περιήγησης.

Η ανακάλυψη 22 αρχαίων ναυαγίων στο μικρό Αρχιπέλαγος των Φούρνων αναδεικνύουν την περιοχή στην πρωτεύουσα αρχαίων ναυαγίων αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα για την αρχαιολογία, τους αρχαίους δρόμους του εμπορίου και την ναυσιπλοϊα. Την προηγούμενη εβδομάδα σας παρουσιάσαμε τι γράφουν τα διεθνή επιστημονικά μέσα ενημέρωσης όπωςκαι το ρεπορτάζ του CNN. Ακολούθησε ρεπορτάζ ελληνικών μέσων και βίντεο ειδήσεων.

Ενα «νεκροταφείο» αρχαίων, μεσαιωνικών και υστεροβυζαντινών ναυαγίων, ανακάλυψαν πριν από λίγο καιρό οι δύτες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Αρχιπέλαγος των Φούρνων, κοντά στην Ικαρία. Μια ομάδα από 8 Ελληνες δύτες και Αμερικανούς συναδέλφους του Αμερικανικού Ιδρύματος RPM Nautical Foundation (που προσέφεραν την τεχνική τους συνδρομή), σημείωσαν 22 ναυάγια στον ναυτικό χάρτη μέσα σε 15 μόνον ημέρες από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή έρευνας, αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό μικρότερο από το 4% της συνολικής ακτογραμμής που περιβάλλει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, κάτι που κάνει τους καταδυόμενους αρχαιολόγους να ελπίζουν ότι θα εντοπίσουν πολλά περισσότερα σκαριά στον βυθό.

Μεγάλη δημοσιότητα έχουν λάβει οι Φούρνοι Ικαρίας για τα 22 ναυάγια που βρίσκονται κρυμμένα στον βυθό τους. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 22 ναυάγια γύρω από το μικρό αρχιπέλαγος των Φούρνων, αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να αποτελεί την πρωτεύουσα των αρχαίων ναυαγίων του κόσμου.