Το σχολείο πάει μουσείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2010-2011

Το Δημοτικό, Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρυκου, αποτέλεσμα της θαυμαστής, πολυετούς προσπάθειας του εκπαιδευτικού, κυρίου Θεμιστοκλή Κατσαρού, εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2010, και περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από εκθέματα που αποτυπώνουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας.

Με την έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, ξεκίνησε μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του μουσείου, ήταν δωρεάν, και απευθύνονταν σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στοχεύοντας στην ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου που –εκτός των άλλων- έχει να επιτελέσει ένα μουσείο, καθώς και στην ανάδειξη του κοινωνικού του προορισμού.

Τα προγράμματα, που περιελάμβαναν πολυσέλιδα έντυπα με γλωσσικά παιχνίδια, χειροτεχνικές κατασκευές, εικαστικές προσεγγίσεις, ανάγνωση και ανάλυση κειμένων, κυνήγι θησαυρού, συγγραφή παραμυθιού, και άλλες δραστηριότητες, έθεσαν σε ενέργεια και εγρήγορση τις νοητικές  ικανότητες και τις εκφραστικές δυνάμεις των παιδιών που τα παρακολούθησαν.

Η μουσειακή αγωγή αποσκοπεί στην προσέγγιση του πολιτισμού εκ μέρους των παιδιών, με δράσεις εκτός της σχολικής αίθουσας, διευκολύνοντας την σύνταξη ενός αμεσότερου κώδικα επικοινωνίας με τα πολιτιστικά αγαθά. Οι μικροί επισκέπτες λοιπόν, δεν βρέθηκαν στο χώρο του μουσείου ως απλοί θεατές.  Τα παιδιά συμμετείχαν με τον δικό τους δημιουργικό τρόπο στην ανακάλυψη της καριωτικης λαϊκής μας παράδοσης, χρησιμοποιώντας την σκέψη και την φαντασία τους. Το μουσείο μετατράπηκε σε έναν φιλόξενο χώρο, όπου τα παιδιά με τους δασκάλους και καθηγητές τους μπορούν να μάθουν παίζοντας, μπορούν να «ταξιδέψουν» πίσω στο χρόνο, να γνωρίσουν τη ζωή της Ικαρίας των περασμένων γενεών, να «συνομιλήσουν» με το παρελθόν του νησιού μας, να το κατανοήσουν και να το αγαπήσουν.

Τη σχολική χρόνια που πέρασε (2010-2011), συνολικά 164 μαθητές παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που αφορούσαν τρεις θεματικές ενότητες α) ύφανση και αργαλειός», β) «αγγειοπλαστική - κανάτια και σιφούνια», γ) «παλιά επαγγέλματα και εργαλεία που έχουν βγει στη σύνταξη». Εφόσον η πλουσιωτατη συλλογή του μουσείου το επιτρέπει, κάθε χρόνο, μπορούν να οργανώνονται ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα έχουν ως θέμα τους, π.χ., τον καριωτικο εθιμικό ετήσιο κύκλο, (έθιμα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αποκρεών), την επανάσταση της 17ης Ιουλίου 1912, την λαϊκή καριωτικη αρχιτεκτονική παράδοση, και πολλά άλλα.

Την επιστημονική έρευνα και τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την εποπτεία του οπτικό-ακουστικού υλικού, και την εκπόνηση τους, έχει αναλάβει η Άννα Καλαλη.

ikariastore banner