Ξέρεις απο .... ΕΣΠΑ;

 

Για δυο (10&11του Μάρτη) ημέρες (κ νύκτες, Ικαρία γάρ), η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Θεολογίτου μαζί με τους συνεργάτες της, συμμετείχαν σε 5 τεχνικές συσκέψεις στους 4 δήμους των νησιών μας και 1 στο Επαρχείο Ικαρίας και Φούρνων. Θέμα τους το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ο συντονισμός, η ανάγκη του να πάνε τα πράγματα πιο γρήγορα (για την περίφημη ωρίμανση των έργων)  και βέβαια η γνωριμία με τις ανάγκες του τόπου μας όπως πρέπει να τις «βλέπει» κανείς από κοντά (κυρίως οι ασκούντες την εξουσία από τα κεντρικά) .το θετικό είναι, σύμφωνα με την Γ.Γ. ότι υπήρξε μια σημαντική απλούστευση των διαδικασιών - όρων του ΕΣΠΑ με στόχο την πρόσβαση σε αυτό και των μικρών δήμων. Να πούμε εδώ ότι η αλλαγή της νοοτροπίας που έχουμε όλοι οι κρίκοι της «παραγωγικής» αλυσίδας αυτής της χώρας, η περισσότερη δουλειά, αλλά και το σταμάτημα των πελατειακών σχέσεων στην πολιτική, είναι πράγματα που δεν ξεπερνιούνται τουλάχιστον από αυτή την γενιά των Νεοελλήνων. Θα χρειαστούμε πολλά ΕΣΠΑ για να κάνουμε την υπέρβαση, και να ξεπεράσουμε τους κακούς εαυτούς μας.

Ένα ακόμα σίγουρο είναι, ότι θέλουμε πολλά ΕΣΠΑ για να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα που έχουν προταθεί και είναι ανάγκη να γίνουν (πολλά έπρεπε να έχουν γίνει).

Ένα ακόμα σίγουρο είναι, ότι μεγάλη ευθύνη έχει το κράτος (δηλαδή εμείς!) για όλα αυτά που δεν έχουν γίνει. Μεγάλη ευθύνη και σε μας που ενώ διαμαρτυρόμαστε για αυτά πού αποφασίζονται για εμάς χωρίς εμάς, όταν μας δίνετε η ευκαιρία να αποφασίσουμε εμείς, τότε ρίχνουμε το μπαλάκι αλλού (βλ. ΧΥΤΥ, Σφαγείο.).

Το λιμάνια στους Φούρνους και στον Εύδηλο πρέπει να γίνουν λιμάνια. Το εργοστάσιο αφαλάτωσης στους Φούρνους πρέπει να ξεκινήσει για να τελειώσει κι όλας. Ο περιφερειακός των Φούρνων, ο περιφερειακός του Ευδήλου (αν και οι απαλλοτριώσεις ανεβάζουν πολύ το κόστος του), ο δρόμος του Περδικιού προς το αεροδρόμιο, οι παρακάμψεις της Πλαγιάς και του Αρμενιστή,  οι βρεφονηπιακοί σταθμοί Ραχών και Ευδήλου, το 12θέσιο δημοτικό σχολείο στον Αγ. Κήρυκο, ο δρόμος Κάλαμος Νας (γίνεται αγώνας για να «έρθουν» τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, να στηθεί ένα κανονικό εργοτάξιο και να προχωρήσουν οι εργασίες), είναι έργα που έχουν την ανάγκη έναρξης και ολοκλήρωσης τους. Η δε πράσινη ανάπτυξη θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά όταν τουλάχιστον ο κάθε δήμος έχει τον βιολογικό του καθαρισμό, όταν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα αναγκαία έργα για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.  Για το τέλος κράτησα την προτροπή των μηχανικών της Περιφέρειας προς τους δημοτικούς και επαρχιακούς Συμβούλους για την παρακολούθηση των προσκλήσεων που γίνονται από τα Υπουργεία για ένταξη έργων (ώριμων πάντα). Θα επανέρθουμε.

Γιώργος Βιτσαράς

ikariastore banner