και μετά τι ?

Φαντάζομαι ότι έχουμε την ίδια εντύπωση.  Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι άδικα και σκληρά για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Πλήττονται  πάλι οι μη έχοντες, πάλι οι χαμηλοσυνταξιούχοι πάλι όλοι εκείνοι που στο μεγάλο πάρτι δεν καλέστηκαν ποτέ. Όσοι όμως  το οργάνωσαν, έβγαλαν τις πιο καλές γκόμενες, ήπιαν τα πιο πολλά ποτά, καθάρισαν όλο το μπουφέ με τα φαγητά και δεν τους ζήτησε και κανείς λογαριασμό. Την έβγαλαν καθαρή. Πάλι.

Άντε όμως. Ας είναι …

Πες ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αν και άδικα ήταν αναγκαία. Kαι να τα πάρουμε, και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί (που λέει ο λόγος) και να υποφέρουμε και να κάνουμε την εθνική υπέρβαση και μπράβο μας.

Τι θα γίνει μετά; Θα μας εμπιστεύονται πια οι διεθνείς αγορές, θα έχουμε μειώσει το έλλειμμα, θα έχουμε καταφέρει να βγούμε από το μαύρο τούνελ, και; Μετά τι;  Στην ουσία στη χώρα τι θα έχει αλλάξει; Όταν βγούμε έξω πάλι στο φως η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή θα έχουν καταπολεμηθεί;  Η ανικανότητα και η διαφθορά των κρατικών δομών θα έχει εξαλειφθεί ; H κοινωνική ομηρία χιλιάδων ελλήνων για πολιτικά οφέλη, το ρουσφέτι με άλλα λόγια, θα έχει πάρει οριστικό τέλος; Oι αεριτζήδες, οι μαφιόζοι, οι λουφαδόροι που οργίαζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια θα έχουν συνετιστεί; Τα γνωστά κρατικά και κομματικά λαμόγια μαζί με τα σόγια τους και τους παρατρεχάμενους, θα σταματήσουν να κάνουν τα τρελά φαγοπότια και θα το ρίξουν στο απογευματινό τσάι;  H ελληνική κοινωνία θα έχει αλλάξει νοοτροπίες;

 Αν ναι,  να την κάνουμε τη θυσία, να το σφίξουμε το ζωνάρι όπως λένε και μάλιστα μέχρι την τελευταία τρύπα του , γιατί νομίζω πως σε αυτή τη περίπτωση αξίζει τον κόπο. Γιατί σε αυτή τη περίπτωση θα μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα.

Αν όχι,  η χρεοκοπία της χώρας δεν μου φαίνεται το τραγικότερο σενάριο. Ή τουλάχιστον είναι το ίδιο τραγικό με αυτό που ζούμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε και μετά στην καθημερινότητα μας, μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, με τις τσέπες μας, τις συμπεριφορές μας.

Προσωπικά αυτό θα ήθελα να ακούσω από την κυβέρνηση.  Τι θα γίνει μετά. Για να μπορέσω να πάρω και εγώ μια απόφαση. Θα κάνω προσπάθεια να βγω στην επιφάνεια για νέο καθαρό αέρα  ή θα συνεχίσω να κολυμπάω στον πάτο με μπουκάλες οξυγόνου…

ΥΓ. Η εντύπωση μου είναι,  ή πάλι δεν ακούσαμε τίποτα για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας;

Μενέλαος Μανώλης
menelaos@ikariamag.gr

ikariastore banner