Ικαρία: 3 μήνες μετά την καταστροφή – έρευνα του ikariamag

Τι έχει γίνει στην Ικαρία 90 ημέρες μετά την καταστροφική θεομηνία. Μιλούν στο ikariamag: Μαγκριώτης, Βαρδίκος, Σταυρινάδης, Κάρλας. Όλα τα σχετικά έγγραφα.

Τρείς μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η Ικαρία βρίσκεται ακόμη στο σημείο μηδέν. Οι υποσχέσεις, οι συζητήσεις και οι συνεχείς αναφορές σε ποσά εκατομμυρίων ευρώ που «χρειάζονται», που «εγκρίνονται», που «έρχονται», καμία πραγματική βελτίωση δεν έφεραν στην καθημερινότητα των Ικαριωτών που αν και έχουν το όνομα της βραδύτητας, κάποιοι άλλοι φαίνεται πως έχουν τη χάρη!
Ένα πολύ μικρό μέρος των πολλών «θα» που ακούστηκαν, πραγματοποιήθηκε μόλις πριν λίγες μέρες –μετά από 3 μήνες- που κατέφθασαν τα πρώτα πραγματικά ποσά ενίσχυσης (150.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων) τα οποία όμως προορίζονται για την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργολάβων.
Έτσι, παρά τις εργασίες που έχουν ήδη γίνει, οι κεντρικοί οδικοί άξονες παραμένουν σε πολύ κακή κατάσταση, τα ρέματα είναι ακόμη μπαζωμένα, τα γεφύρια εκκρεμούν, οι αποζημιώσεις είναι άφαντες και το Καρκινάγρι -το πλέον χτυπημένο από την νεροποντή χωριό- παραμένει χωρίς αποχετευτικό δίκτυο και με μπαζωμένο το κεντρικό ρέμα και το αλιευτικό καταφύγιο.

Τα 150.000 ευρώ είναι μόνο για χρωστούμενα
Μέχρι σήμερα, ελάχιστες από τις υποσχέσεις της έχει πραγματοποιήσει η Πολιτεία. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έστειλε επιτέλους ποσό 150.000 ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά προορίζονται για την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργολάβων που από τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή εργάστηκαν σκληρά προκειμένου ν’ ανοίξουν οι κεντρικοί οδικοί άξονες και να ξεμπαζωθούν κομβικά σημεία. Όμως, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για να καλύψουν τα χρωστούμενα!

Τα 224.000 ευρώ μοιράζονται σε Σάμο και Ικαρία
Από το Υπουργείο Εσωτερικών δόθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου έκτακτη επιχορήγηση ποσού 224.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο Σάμου και Ικαρίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σχετικά με αυτά τα χρήματα όμως, το ερώτημα που τίθεται είναι τι ποσοστό θα μπορέσει τελικά να διασφαλίσει η Ικαρία έναντι της Σάμου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαθεοφάνους υποσχέθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσό (τα 150.000 ευρώ) θα δοθεί στην Ικαρία για την κάλυψη του υπολοίπου προς τους εργολάβους. Ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Σταυρινάδης δήλωσε στο ikariamag ότι στην επίσκεψη που θα κάνει αυτή την εβδομάδα ο κος Παπαθεοφάνους στο νησί μας, θα φροντίσει να πιέσει όσο περισσότερο μπορεί ώστε η Ικαρία τελικά να εξασφαλίσει το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από τις 224.000 ευρώ του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πότε και πώς τα 5 εκατομμύρια ευρώ;
Από την επιτόπια έρευνα που έκαναν από τις πρώτες στιγμές μετά την καταστροφή οι μηχανικοί του Επαρχείου Ικαρίας προέκυψαν -μεταξύ των άλλων ζημιών- 18 τεχνικά έργα, 2 γεφύρια, και 54 τοιχία συνολικού κόστους 10 με 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μηχανικοί της Εγνατίας Οδός ΑΕ που διενεργούν μελέτη για λογαριασμό του Δημοσίου από τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια πρώτη φάση κατέληξαν σε έργα αποκατάστασης αξίας 3 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο στη συνέχεια της μελέτης ανέβηκε στα 5 εκατ. ευρώ και θα προσαρμόζεται αναλόγως μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που το ikariamag είχε με τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ.Ιωάννη Μαγκριώτη (ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ικαρία και είχε εξαγγείλει μέτρα), αφέθει να εννοηθεί ότι θα γίνει η μέγιστη προσπάθεια –παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία- να διασφαλιστούν για την Ικαρία τα 5 εκατ. ευρώ.
Το θετικό είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε ήδη το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Όμως, η εξεύρεση των χρημάτων αυτών δεν μοιάζει εύκολη υπόθεση καθώς όπως περιγράφει και ο κος Σταυρινάδης «προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι όμως φαίνεται δύσκολο να γίνεται κάτι πριν το καλοκαίρι». Στα μέσα αυτής της εβδομάδας ο Δήμαρχος Ικαρίας θα βρίσκεται στην Αθήνα και όπως δηλώνει θα πάει πόρτα πόρτα διεκδικώντας το καλύτετο για το νησί. 
Ο Βουλευτής Ν. Σάμου, κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος δηλώνει στο ikariamag ότι το αίτημα για τα χρήματα αυτά θα γίνει ώστε να μπορέσουν ν’ απορροφηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2011.

Αποζημιώσεις και ρυθμίσεις
Για τις αποζημιώσεις που ακόμη οι πληγέντες δεν έχουν πάρει, ο κ. Βαρδίκος δηλώνει στο ikariamag πως «για να αποζημιωθούν οι αιτούντες όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν οι αιτήσεις τους πράγμα το οποίο είναι χρονοβόρο διότι διενεργούνται πολλαπλοί έλεγχοι από επιτροπές».
Το ΙΚΑ από την πλευρά του έδωσε θετική απάντηση σε αίτημα που κατέθεσε το Επιμελητήριο Σάμου στις 20-10-2010 για τις επιχειρήσεις της Ικαρίας σχετικά µε τη δυνατότητα ρύθµισης των ληξιπρόθεσµων ασφαλιστικών εισφορών, αναστέλλοντας την καταβολή τους για έξι (6) µήνες από την ημερομηνία της θεομηνίας και κεφαλαιοποιώντας τις καθυστερούµενες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης µέχρι το τέλος του προηγούµενου µήνα εκείνου κατά τον οποίο συνέβη η θεοµηνία.

Διαχείριση λυμάτων στο Καρκινάγρι
Το Καρκινάγρι κινδυνεύει να μετατραπεί σε εστία μόλυνσης καθώς τα δύο αυθαίρετα δίκτυα αποχετεύσεων καταστράφηκαν από το χείμαρρο ολοσχερώς με αποτέλεσμα από τον Οκτώβριο έως και σήμερα οι υπερχειλίσεις των τοπικών βόθρων να ρέουν επιφανειακά με κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Κατόπιν πρωτοβουλίας του Νομάρχη Σάμου, κ. Κάρλα, συνετάχθη μελέτη (σελ.1-2) από τον Μηχανολόγο-Ηλεκτρολόγο του ΕΜΠ, καθηγητή Γεώργιο Μαλαχία για την άμεση εγκατάσταση 2 αυτόνομων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων (Compact) στο Καρκινάγρι.
Σημειώνεται ωστόσο ότι σε πρόσφατη συνομιλία που το ikariamag είχε με τον Δήμαρχο Ικαρίας, κο Σταυρινάδη, προκύπτει ότι η επιδίωξη θα είναι να εγκατασταθεί στο Καρκινάγρι ένας μόνιμος βιολογικός καθαρισμός, αφού σε έρευνα που έγινε προέκυψε ότι οι δύο Compact αξίας 100.000 ευρώ έχουν χρόνο ζωής ενάμιση έτος. Έτσι, η Δημαρχία Ικαρίας προσανατολίζεται τώρα σε κάτι πιο μόνιμο (άξιας περίπου 350.000 ευρώ). «Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε για τη διαχείριση των λυμάτων στο Καρκινάγρι ένα μεγαλύτερο ποσό ώστε να εγκαταστήσουμε κάτι πιο μόνιμο» λέει ο κ.Σταυρινάδης. Εν τω μεταξύ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χρόνος περνάει και οι κάτοικοι του Καρκιναγρίου αγωνιούν για την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους (έγγραφο κατοίκων).
Από την πλευρά του, ο μέχρι πρότινος Νομάρχης Σάμου, κ.Εμμανουήλ Κάρλας, σε επιστολή του (σελ.1-2) προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία στις 16/12/2010, ζητούσε την επείγουσα αποκατάσταση των κομβικών υποδομών στο Καρκινάγρι Ικαρίας όπως τη διαχείριση των λυμάτων, το ξεμπάζωμα του κεντρικού χειμάρρου και του αλιευτικού καταφυγίου. Σε επικοινωνία που το ikariamag είχε με τον κ. Κάρλα, ενημερωθήκαμε ότι έως και σήμερα καμία -επίσημη ή μη- απάντηση δεν εέχει δοθεί από τους αποδέκτες της επιστολής.

Ο Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης απαντά στα ερωτήματα του ikariamag:

1) Μέχρι στιγμής εξασφαλίσατε 150.000 για τη "Συντήρηση-αποκατάσταση ζημιών επαρχιακού οδικού δικτύου Ικαρίας". Όμως, αυτά αφορούν τα δεδουλευμένα των εργολάβων και όλες οι υποδομές του νησιού παραμένουν σε πολύ κακή κατάσταση. Θα γίνουν κάποιες επιπλέον κινήσεις;
Καταρχήν σάς υπενθυμίζουμε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση απέναντι στα προβλήματα που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Βόρειο Αιγαίο, τον περασμένο Οκτώβριο.  Λίγες μέρες μετά τις καταστροφές μεταβήκαμε στην Σάμο και στην Ικαρία για να δούμε από κοντά τα προβλήματα και να αναζητήσουμε λύσεις μαζί με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και των κατοίκων.   Από την πλευρά μας ως Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, παρόλο που στις αρμοδιότητές μας περιλαμβάνονται μόνο οι ζημιές που προκαλούνται σε κατοικίες και γενικότερα κτηριακές εγκαταστάσεις, διαθέσαμε από τους πόρους του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας  150χιλ ευρώ προκειμένου να συνδράμουμε στην άμεση αποκατάσταση των καταστροφών στα έργα υποδομής. Άμεσα, συντάξαμε, υπογράψαμε και προωθήσαμε στα συναρμόδια Υπουργεία, Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια.  Επιπλέον, ο  Οργανισμός Σχολικής Κατοικίας, διέθεσε 80χιλ. ευρώ για την επισκευή του Δημοτικού Σχολείου Ραχών Ικαρίας. Ακόμα, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Σάμου, η Εγνατία Α.Ε. απέστειλε κλιμάκιο που κατέγραψε τις ζημιές, ετοίμασε την προμελέτη αποκατάστασης και κατέθεσε αίτημα στα αρμόδια Υπουργεία για  χρηματοδότηση ύψους 5εκ. ευρώ. 

2) Μέχρι στιγμής κανείς ιδιώτης στην Ικαρία δεν έχει αποζημιωθεί για τις καταστροφές που υπέστη η περιουσία του. Ωστόσο, όταν επισκεφτήκατε το νησί τις μέρες εκείνες μιλήσατε για "άμεσες" αποζημιώσεις. Υπάρχει ακόμη προοπτική για κάτι τέτοιο;

Ήδη συγκεντρώνονται οι αιτήσεις των πληγέντων για αποζημιώσεις στο Δήμο Ικαρίας και σύντομα θα μεταβεί στο νησί κλιμάκιο της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου για αυτοψία και στη συνέχεια θα εγκριθούν οι αποζημιώσεις. 

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

Έγγραφα σε αυτό το άρθρο:
Απάντηση ΙΚΑ
Μελέτη για βιολογικό καθαρισμό (σελ.1-2)
Επιστολή κατοίκων για λύματα
Επιστολή Νομάρχη για καταστροφές (σελ.1-2)

 

Το ikariamag για την καταστροφή:

ΘΕΜΑΤΑ:
Σάρωστε την Ικαρία η κακοκαιρία 19/10
Δήμαρχοι Ικαρίας: Να κυρηχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 19/10
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ικαρία - οι πρώτες εικόνες της καταστροφής 19/10
Καρκινάγρι & Αμάλου εκπέμπουν SOS - Βρέθηκε νεκρός 19/10
Σαρωτική η πρωτόγνωρη κακοκαιρία στην Ικαρία 19/10
Μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού 19/10
Ανεπούλωτο το τραύμα της Ικαρίας - πλήρες ρεπορτάζ 20/10
Καρκινάγρι: Θαμένοι κάτω από τι λάσπες - ρεπορτάζ & νέες εικόνες 21/10
Εξομαλύνεται η κατάσταση στον Άγιο Κήρυκο 21/10
Αμάλου, στο έλεος του καιρού - οι πρώτες εικόνες 22/10
Η Καταστροφή μέσα από το φακό του Χρήστου Μαλαχία 23/10
Καρκινάγρι,43 χρόνια μετά: μια καταστροφή... φάντασμα! 23/10
Σύσκεψη φορέων παρουσία του Υφυπουργού Μαγκριώτη 26/10
Φωτογραφικό οδοιπορικό στα χωριά των καταστροφών 27/10
Καρκινάγρι - Αμάλου, 10 μέρες μετά 2/11
Ο Χρήστος Σταυρινάδης στο ikariamag 03/01
Ιστορία και μνήμη... στα χαλάσματα! 10/01

ikariamagTV: Η πλατεία Καρκιναγρίου μετά την καταστροφή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
Το Αρχιπέλαγος για την καταστροφή 19/10
Καταγραφή ζημιών 20/10
Ο κ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ικαρία & μέτρα για τους πληγέντες 21/10
Επίσκεψη Μαγκριώτη σε Ικαρία & Σάμο (21/10)
Αποζημιώσεις σε γεωργούς και κτηνοτρόφους (22/10)
Οι Δήμαρχοι Ικαρίας για την καταστροφή (22/10)
Για την καταστροφική καταιγίδα στην Ικαρία (Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας) 22/10
Επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ για την Ικαρία 22/10
Για μια νέα αρχή! (Σύλλογος "Κάβο Πάπας") 23/10
Ολοκλήρωση περιοδείας Μαγκριώτη 25/10
Ανακοίνωση της Α.Σ.Π.Ι για τις καταστροφές των τελευταίων ημερών στο νησί μας 26/10
Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών για την καταστροφή και τις αιτίες της 27/10
Το Επαρχείο Ικαρίας ζητά μελέτη για τα αίτια της καταστροφής 29/10
H Ν.Ε. ΚΚΕ Ικαρίας-Φούρνων για την επίσκεψη του Υφυπουργού Μαγκριώτη 29/10
Παρέμβαση δημάρχων Ικαρίας για έκτακτη επιχορήγηση των ΟΤΑ 30/10
H Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής για τη θεομηνία 2/11
Λες και πρόκειται για άλλο νησί (Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας) 3/11
Αποφάσεις Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη θεομηνία 9/11
Ξα-νας, εδώ και τώρα 24/11
Αποκατάσταση ζημιών 25/11
Tα λύματα στο Καρκινάγρι 29/11
Αντιπλημμυρικά έργα στην Ικαρία 29/11
Οι πολιτικοί και η πολιτική έφυγαν, οι λάσπες και τα μπάζα έμειναν (ΑΣΠΙ) 30/11
Ψήφισμα Δήμου Ραχών για τις καταστροφές μετά τη θεομηνία 3/12
Συναντήσεις για αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες στην Ικαρία 16/12
Έγκριση χρηματοδοτήσεων για αποκατάσταση οδικού δικτύου Ικαρίας 5/01
Επίσκεψη Δημάρχου Ικαρίας στο Καρκινάγρι – Οι τελευταίες εξελίξεις 12/01

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ:
Μετά την καταστροφή
Η επόμενη μέρα
Τ' άγρια τ' αγκάθια των καιρών (Απάντηση στην ηλεκτρονική επιστολή του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Μαγκριώτη)
Έλα μην κλαις. Είμαι δίπλα σου.
Οι λεζάντες του Στράτου!
Ημερολόγιο Καταστρώματος
The never ending story
Θα όπως Θράσος

Όλες οι φωτογραφίες από τα ρεπορτάζ και τους αναγνώστες.

Την εικόνα των καταστροφών έδωσε το ikariamag σε όλη τη χώρα μέσα από blogs, τοπικές (σαμιακές) εφημερίδες, την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (1-2), και την ν.1 ιστοσελίδα ενημέρωσης στην Ελλάδα in.gr.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr