Θα όπως Θράσος

Την ίδια στιγμή που η Νομαρχία Σάμου ανακοινώνει ότι αποφάσισε να δοθεί από την πολιτεία ολική αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο, για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις  αγροτικές υποδομές (είμαστε σε αναμονή), ένας κάτοικος των χωριών του Πάπα, του οποίου οι καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε οικόπεδο, ανοίγει ένα φάκελο σταλμένο από την εφορία που του ζητά να πληρώσει 3.450 ευρώ. Περαίωση!

Την ίδια στιγμή που το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφασίζει να δοθεί από την πολιτεία ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα μικρομάγαζα, για τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, ένας ψαράς που η βάρκα του είναι συντρίμμια μέσα στη θάλασσα ανοίγει έναν άλλο φάκελο που του ζητά να πληρώσει 5000 ευρώ. Περαίωση! 

Την ίδια στιγμή που οι υποψήφιοι Δήμαρχοι της Ικαρίας ζητούν την αναστολή πληρωμών Φ.Π.Α, φόρου εισοδήματος, λοιπών φόρων, εισφορών σε ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και ληξιπρόθεσμών δόσεων σε ΔΟΥ, κ.λπ., οι επιστολές για την περαίωση έχουν ήδη διανεμηθεί στους επαγγελματίες παραλήπτες τους, ασχέτως αν αυτοί έχουν προ μηνός υποστεί ζημιά χιλιάδων ευρώ και πιθανόν ν’ αντιμετωπίζουν ακόμη και ζητήματα επιβίωσης.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μαγκριώτης επισκέφτηκε προ ημερών το νησί -ακόμη και το Καρκινάγρι- και βλέποντας από κοντά τις καταστροφές εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση σχετικά με την παροχή κρατικής αρωγής και πιστωτικών διευκολύνσεων για τους πληγέντες!

Η περαίωση φυσικά και είναι ένα άλλο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας και της ανάγκης τους κράτους για άμεσα έσοδα. Ωστόσο, ένα ακόμη κομμάτι της πραγματικότητας είναι και οι καταστροφές που υπέστη η Ικαρία και οι άνθρωποι που ζουν και έχουν τις περιουσίες τους εκεί. Και μοιάζει κάτι παραπάνω από ειρωνικό τη μία στιγμή ν’ ανακοινώνεις διευκολύνσεις και την αμέσως επόμενη στιγμή να μην κάνεις καμία εξαίρεση.

Αφροδίτη Τσαμουδάκη
afroditi@ikariamag.gr

Διαβάστε όλες τις ελεύθερες πτήσεις της Αφροδίτης Τσαμουδάκη.


ikariastore banner