Ενημέρωση σχετικά με τα σκυλιά της Ικαρίας

Ήδη έχουν περάσει 18 μήνες από τη μέρα που το GAWF και το Dogs Trust ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βρουν μια λύση στο απάνθρωπο και παράνομο θέμα της διατήρησης δεμένων σκύλων σε βαρέλια, πάνω σε δρόμους.  Έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στο θέμα αυτό, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αμέτρητα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η πλειοψηφία των βαρελιών έχει αντικατασταθεί με σπιτάκια για σκύλους και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των σκύλων έχουν βάλει δοχεία με νερό κοντά στα σκυλιά, τα οποία γεμίζουν κάθε φορά που αδειάζουν.  Το πρόβλημα είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται πως απλά προσθέτουν νερό, χωρίς προηγουμένως να αδειάζουν το προηγούμενο βρώμικο, πολυκαιρισμένο νερό, με αποτέλεσμα τα σκυλιά να έχουν να πιουν «πράσινο» νερό. Θα έπινε άραγε, κανείς από εμάς τους ανθρώπους, αυτό το «πράσινο» νερό; Δε νομίζω!! Η σίτιση συνεχίζει να παραμένει ένα σοβαρό θέμα, καθώς τα περισσότερα σκυλιά ταίζονται ακατάλληλη τροφή, που αποτελείται από ψωμί και κόκκαλα!!!!

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο επισκέψεών μας, συναντήσαμε δυο περιπτώσεις σοβαρής κακοποίησης.  Το Μάρτιο, δυο σκυλιά βρέθηκαν στον χωματόδρομο μεταξύ του Καραβόστιμου και της Αρέθουσας. Κανένα από τα δυο αυτά σκυλιά δεν είχε νερό ή ένα καταφύγιο και το φαγητό του ενός σκύλου ήταν μακριά από αυτόν, και δεν το έφτανε.  Φανταστείτε να πεινάτε, να βλέπετε το φαγητό σας αλλά να μην μπορείτε να το φτάσετε! Τα σκυλιά εξαφανίστηκαν λίγο αργότερα. Το Μάϊο, σοκαριστήκαμε όταν βρήκαμε μια μικρόσωμη σκυλίτσα ξαπλωμένη σε ένα μονοπάτι, έχοντας και τα δυο πίσω πόδια της σπασμένα, ακριβώς έξω από την Ακαμάντρα.  Μόλις εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης της σκυλίτσας αυτής, μας την παρέδωσε και τώρα, η σκυλίτσα αναρρώνει φιλοξενούμενη σε σπίτι με όλες τις ανέσεις και αγάπη, μετά από μια μεγάλη εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε.

Οι βοσκοί έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να αντικαταστήσουν τα σκυλιά με πλέγματα περίφραξης. Το Dogs Trust έχει τη διάθεση να επιδοτήσει την πρώτη περίφραξη και παρόλο ότι έχουμε δώσει στους βοσκούς όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, περιμένουμε ακόμη, τις εκτιμήσεις τους.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την Ικαρία ένα φιλόζωο νησί και θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα «σύλλογο φίλων των ζώων» στο νησί.  Για να μπορέσει να γίνει η έναρξη του συλλόγου, χρειαζόμαστε 22 ιδρυτικά μέλη.  Αν σας ενδιαφέρει να βοηθήσετε στη βελτίωση της ευζωίας των ζώων στο νησί της Ικαρίας, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Carol McBeth, στο 6944240222 ή με email στο carol.mcbeth@gawf.gr.  Ένας μόνο άνθρωπος δεν μπορεί να καταφέρει πολλά από μόνος του και είναι ακόμη πιο δύσκολο το να προσπαθεί να κάνει διάφορα πράγματα από την Αθήνα, ωστόσο μια ομάδα ευαισθητοποιημένων ανθρώπων μπορεί να καταφέρει να κάνει το νησί «φιλόζωο», ώστε όλοι οι Ικαριώτες να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό.

GAWF – DOG TRUST

ikariastore banner