Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με τίτλο «Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Βιώσιμη & Χωρίς Αποκλεισμούς Ανάπτυξη» παρουσίασαν, σήμερα Σάββατο 28 Αυγούστου,  ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, μαζί με τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νίκο Σηφουνάκη και με το σύνολο των αιρετών της αυτοδιοίκησης και των φορέων του Βορείου Αιγαίου.

Στο Πολύκεντρο Παπάδου του Δήμου Γέρας, Λέσβου, όπου έγινε και η παρουσίαση του προγράμματος συμμετείχαν η Βουλευτής Χίου κ. Ελπίδα Τσουρή, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης, οι Νομάρχες Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής και Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης κ. Νάσος Γιακαλής, Γέρας κ. Σωτήρης Ζαμτράκης, Ερεσού-Αντίσσης κ. Σωτήρης Καρδαράς, Πέτρας κ. Απόστολος Αλατζάς, Ευεργέτουλα κ. Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Μανταμάδου κ. Στέφανος Αποστόλου, Μαστιχοχωρίων Χίου κ. Ηλείας Κλεισσάς, Οινουσσών κ. Ευάγγελος Αγγελάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Γιώργος Ορφανός, ο Πρόεδρος του παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Σάμου Γιάννης Τζανενάς, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ κ. Πεκπρόσωποι κομμάτων, των παραγωγικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων του Βορείου Αιγαίου.

Το Ειδικό αυτό Πρόγραμμα αποτελεί μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που με την συμπαράσταση του Υφυπουργού Οικονομίας κ. Σταύρου Αρναουτάκη έγινε πράξη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου για την βοήθεια στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με επιπρόσθετους πόρους «όπου με την επιμονή της Γενικής Γραμματέα Σοφίας Θεολογίτου, έγινε πράξη το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Μπορούμε όταν υπάρχει συνεργασία να πετύχουμε πολλά και εδώ στο Βόρειο Αιγαίο δώσατε τον καλύτερο σας εαυτό για να υπάρξει η συνολική αυτή παρέμβαση προς όφελος των νησιών».

«Στοχεύουμε σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστικούς πόρους, όπου μαζί με το ΕΣΠΑ και τ’ άλλα προγράμματα θα δώσουν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των νησιών μας και της χώρας μας. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ με 3% απορρόφηση, τώρα είναι στο 8% και μέχρι τέλος χρόνου θα ξεπεράσει το 15%» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νίκος Σηφουνάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα «Για ισόρροπη ανάπτυξη στα νησιά μας, όπου μαζί με τ’ άλλα προγράμματα έρχεται να βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάπτυξη ώστε να συνεχιστούν τα έργα και οι παρεμβάσεις και να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης».

Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου ευχαρίστησε τον Υφυπουργό κ. Σταύρο Αρναουτάκη και όλο το Υπουργείο για την καλή συνεργασία και μέχρι σήμερα υποστήριξη και ιδιαίτερα για την συνεισφορά του στην έγκριση του Ειδικού αυτού Προγράμματος.

«Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο με πόρους 63 εκ. επιχειρεί να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» δήλωσε η κ. Θεολογίτου τονίζοντας ότι «Η κεντρική αναπτυξιακή φιλοσοφία του είναι η ισόρροπη στήριξη των αναπτυξιακών συντελεστών της Περιφέρειας όπως οι υποδομές προσπελασιμότητας, όμως ταυτόχρονα η ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας όπως το φυσικό περιβάλλον, ο πολιτισμός και τα τοπικά προϊόντα σε κεντρικό μηχανισμό ανάπτυξης. Με απλά λόγια το Ειδικό Πρόγραμμα δεν είναι άλλο ένα πρόγραμμα που στηρίζει με επιπλέον πόρους έργα υποδομής. Είναι ένα πρόγραμμα του οποίου τα έργα θα οδηγούν σε αυτό που ονομάζεται κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων».

Στη συνέχεια η κ. Θεολογίτου ανέφερε ότι «θα πρέπει να σημειωθούν μερικά κρίσιμα για την κατανόηση του Ειδικού Προγράμματος ζητήματα. Ένα από αυτά είναι ότι οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί είναι όλο το Βόρειο Αιγαίο, εκτός των μικρών νησιών του, αλλά και του βασικού αστικού ιστού του. Αυτό δεν οφείλεται σε κανενός είδους επιλεκτική αντιμετώπιση κάποιων περιοχών έναντι άλλων. Οι περιοχές οι οποίες δεν χρηματοδοτούνται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα διαθέτουν δικά τους ολοκληρωμένα προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ».

Αναλυτικά για το Πρόγραμμα η κ. Θεολογίτου επεσήμανε:
1ον: Το Ειδικό Πρόγραμμα αποτελεί μια αναπτυξιακή χρηματοδότηση επιπλέον των πόρων που διαθέτει η Περιφέρεια μας από το ΕΣΠΑ. Η στόχευση του μάλιστα σε ειδικές δράσεις δίνει μια σαφή απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μας στην παρούσα φάση λειτουργεί σε καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση. Η αναπτυξιακή διάσταση γίνεται πράξη για τα νησιά μας μέσα από το Ειδικό αυτό πρόγραμμα.
2ον: Το Ειδικό Πρόγραμμα συντάχθηκε και φυσικά ακολούθησε την διαδικασία διαβούλευσης με το Υπουργείο Οικονομίας από στελέχη της διοίκησης, χωρίς να πληρωθεί ούτε ένα ευρώ σε εξωτερική υποστήριξη. «Αυτό επιβεβαιώνει ότι η δημόσια διοίκηση και ικανότητα και επάρκεια έχει να φέρνει εις πέρας σημαντικούς στόχους για την χώρα μας, αρκεί να την εμπιστευθούμε και να την στηρίξουμε. Το κράτος μας διαθέτει δύναμη και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και εγώ αυτό έκανα» τόνισε η κ. Θεολογίτου.
3ον: Το Ειδικό Πρόγραμμα περιέχει δράσεις, που αφορούν και τις υποδομές (τεχνικές και κοινωνικές) και δράσεις επιχειρηματικότητας, αλλά και δράσεις για τον άνθρωπο. «Έτσι θα αναγνωρίσετε όλοι μέσα στο πρόγραμμα δράσεις που και εσείς σκεφτήκατε, ή κάποια στιγμή ευχηθήκατε να υπήρχαν πόροι για να υλοποιηθούν όπως δράσεις για την νεολαία, δράσεις για τον μαθητικό πληθυσμό, δράσεις για την κοινωνική οικονομία, δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, για ειδικές ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αυτές οι δράσεις που είναι καινοτόμες ως προς την χρηματοδότηση τους, έχουν γεννηθεί από την κοινωνία και στοχεύουν στην ανάδειξη του παράγοντα «άνθρωπου» σε κρίσιμο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, είναι εφικτές μέσω του αυτού του προγράμματος» ανέφερε η κ. Θεολογίτου.

Στην συνέχεια η κ. Θεολογίτου αναφέρθηκε στο έργο της Περιφέρειας και στην πορεία του τονίζοντας ότι: «Η επιτάχυνση της υλοποίησης έχει ήδη γίνει ορατή σε όλους σας. Τους 8 αυτούς μήνες που εγώ συντονίζω το ΕΣΠΑ έχουν βγει ήδη 20 προσκλήσεις, όταν τα έτη 2008 και 2009 είχαν βγει μόλις 17. Αυτό σημαίνει τριπλασιασμός της απόδοσης της διοικητικής μηχανής. Τα ενταγμένα έργα έχουν ανέλθει σε 28% του προγράμματος και θα φτάσουν στο 45%, ενώ οι δαπάνες με τους υπάρχοντες ρυθμούς θα ξεπεράσουν το 12% του προγράμματος, περισσότερο από όσο έχει θέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το Βόρειο Αιγαίο. Συνεπώς αν το κριτήριο αξιολόγησης της απόδοσης είναι αριθμητικό νομίζω πάμε εξαιρετικά».

Περιφερειακή, ή καλύτερα νησιωτική ανάπτυξη δεν είναι μόνον οι αριθμοί. Νησιωτική ανάπτυξη για το Βόρειο Αιγαίο «είναι και να πιστεύεις στις δυνάμεις σου δηλαδή στους ανθρώπους σου, στα τοπικά προϊόντα, στο πολιτισμό, στη φύση, και να τους δίνεις τη δυνατότητα να αναδεικνύονται μέσα από τις πολιτικές σου, να συγκρίνονται με άλλες δυνάμεις στον κόσμο και να κερδίζουν. Το Ειδικό Πρόγραμμα αυτό επιδιώκει, να δώσει την ευκαιρία στις τοπικές δυνάμεις που δεν έχουν επαρκώς ξεδιπλωθεί, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα ανοιχτά του κόσμου» τόνισε η κ. Θεολογίτου.

Στο Ειδικό Πρόγραμμα υπάρχουν δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για συμμετοχή σε ευρύτερα δίκτυα ανταγωνισμού ώστε όλα τα προϊόντα και οι επιχειρήσεις που το λέει η καρδιά τους να συμμετέχουν σε εκθέσεις, να αξιοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνονται σήμερα, να αναπτύσσονται μηχανισμοί που οδηγούν σε εξωστρέφεια. Η αναπτυξιακή διαδικασία στα νησιά μας δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Να αφορά μόνον υποδομές και να θεωρούμε ότι με αυτές και μόνον θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία προόδου του τόπου μας. Κεντρικός συντελεστής ανάπτυξης ενός τόπου είναι οι άνθρωποι του. Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα αυτή την κατεύθυνση έχει και σε αυτή επενδύει.

«Το σημερινό κάλεσμα που θα ευχόμουν να μετατραπεί σε ένα κάλεσμα όλων των δυνάμεων του τόπου σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό ξεκίνημα, όπου το Ειδικό Πρόγραμμα θα είναι ένας λόγος να δούμε τον τόπο μας και με άλλο μάτι, έξω από μικροπολιτικές λογικές, μικροσυμφέροντα που στραγγαλίζουν τις υγιείς δυνάμεις του τόπου και λογικές προηγουμένων δεκαετιών. Εύχομαι μάλιστα πως και ο νέος αιρετός πλέον Περιφερειάρχης με τέτοια νοοτροπία θα συνεχίσει αυτήν τη σκληρή, αλλά όμορφη δουλειά «να δούμε τα νησιά μας σε τροχιά προόδου και ευημερίας τα επόμενα χρόνια» ανέφερε τέλος η κ. Θεολογίτου.  

Αμέσως μετά την παρουσίαση του προγράμματος ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση της δομής, του περιεχομένου και του συστήματος διαχείρισης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου.

ikariastore banner